לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: 'פספוסים' באבחנה של סרטן מעי גס לאחר קולונוסקופיה

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מאוניברסיטת מניטובה שבקנדה בחנו את שיעור מקרי סרטן המעי הגס אשר לא אובחנו בבדיקת קולונוסקופיה ואת גורמי הסיכון ל'פספוס' זה באבחנה.

במסגרת המחקר נבחנו נתונים ממרשמי מחוז מניטובה. החוקרים זיהו 4,883 גברים ונשים בגילאי 50-80 שנים, אשר אובחנו כסובלים מסרטן המעי הגס בין השנים 1992 ו-2008. בנוגע למקרים אלו בחנו החוקרים את עבר ביצוע בדיקת קולונוסקופיה של החולים ביחס לזמן האבחון. מקרי סרטן מעי גס אשר אובחנו עד שישה חודשים לאחר ביצוע הבדיקה סווגו כמקרים שאובחנו בבדיקה. מקרי סרטן מעי גס שאובחנו במהלך שישה עד שלושים ושישה חודשים לאחר הבדיקה (כולל מקרים בהם בוצעה קולונוסקופיה שנייה עד חצי שנה קודם לאבחון) סווגו כמקרים שפוספסו בזמן הבדיקה הראשונה.

 

מתוצאות המחקר עולה כי ב-7.9% מהמקרים (388 מקרים) לא זוהו סרטן המעי הגס או גידולים מוקדמים. (טווח של 4.5% בגברים עד 14.4% בנשים, בהתאם למיקום הגידול). השיעור הכולל של מקרים 'מפוספסים' בקרב נשים היו גבוהים יותר לעומת גברים (9.2% לעומת 7.9%). גורמי סיכון לפספוס הסרטן בבדיקה שנמצאו הם: מיקום הגידול, היסטוריה של בדיקה קודמת, בעיקר אם זו כללה הסרת פוליפ וביצוע הבדיקה על ידי רופא משפחה במקום גסטרו-אנטרולוג. למעשה, על פי החוקרים 1 מכל 13 מקרים של סרטן המעי הגס עשוי שלא להיות מאובחן בבדיקת קולונוסקופיה.

החוקרים מציינים כי יש לוודא שעריכת הבדיקה תהיה אחידה יותר. 

 

המחקר פורסם בכתב העת The American Journal of GASTROENTEROLOGY בדצמבר 2010.

 

עלה לאתר: מרץ 2011