במחקר שנערך באוניברסיטת תומס ג'פרסון בארה"ב נמצא שדיאטה הכוללת רמות גבוהות של שומן וכולסטרול משחקת תפקיד חשוב בהתפתחות והתפשטות של סרטן ערמונית. מטרת החוקרים הייתה להבין מדוע שיעור סרטן הערמונית נמוך בקרב גברים במדינות אסייתיות בעוד שהוא עולה באופן משמועתי בקרב גברים אסייתיים שעוברים לארה"ב. ההנחה שלהם הייתה שמדובר בהשפעה של גורמים סביבתיים, סביר להניח כאלה הכלולים בדיאטה. על מנת לבחון הנחה זו השתמשו החוקרים בעכברי מודל TRAMP, אשר תהליך התפתחות סרטן הערמונית שלהם מקביל לזה של בני אדם. העכברים היו בעלי נטייה לפתח סרטן הערמונית. קבוצה אחת של העכברים קיבלה דיאטה המכילה 21.2% שומן ו0.2% כולסטרול, באופן המשקף דיאטה מערבית. קבוצה שנייה של עכברים שימשה כקבוצת ביקורת וקיבלה דיאטה המכילה 4.5% שומן וכמויות זניחות של כולסטרול. תוצאות המחקר הראו שהדיאטה בעלת תכולת השומן והכולסטרול הגבוהה האיצה את תהליך ההתפתחות וההתקדמות של הגידולים בערמונית. כמו כן, היו הגידולים אגרסיביים יותר ושלחו יותר בקלות גרורות לריאות ביחס לגידולים בקרב קבוצת הביקורת. החוקרים מסבירים שתאים זקוקים לכולסטרול על מנת לייצר הורמונים אנדרוגניים והורמונים אלה מקדמים צמיחת סרטן ערמונית. בנוסף, גידולים ניזונים מכולסטרול וככל שהוא זמין יותר בדם, כך הוא מאפשר צמיחת הגידול. יש בתוצאות כדי להוות המלצה בנושא צריכת שומן וכולסטרול עבור גברים המצויים בסיכון לפתח סרטן ערמונית ואף גברים שאובחנו כחולים במחלה. ייתכן וניתן יהיה לעשות שימוש בתרופות מקבוצת הסטטינים, המפחיתות ייצור כולסטרול בתא, להאטת התקדמות סרטן הערמונית.
המחקר פורסם בגליון דצמבר 2010 של כתב העת The American Journal of Pathology.
עלה לאתר: פברואר 2011
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן במערכת המין הגברית >>