לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

הקץ לסיגריות-הדרך המהירה לאיכות החיים

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2024
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבין-לאומי ללא עישון - 31 במאי 2024
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון -31/5/22
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 31/5/21
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

הקץ לסיגריות-הדרך המהירה לאיכות החיים

 

מאת: דר' זאב גרוס, מנהל המרכז הרפואי "מדי-גל", רופא עצמאי של קופות חולים מכבי ומאוחדת, מטפל משפחתי מוסמך ועו"ד המתמחה בדיני אישות וגישור, נזיקין ורשלנות רפואית.

 

מאי 2003

 

בתאריך 21 במאי 2003, אישרו 192 מדינות, ובהן גם ישראל, את הטיוטה של אמנה ראשונה מסוגה נגד סיגריות ומוצרי טבק. האמנה, שהנוסח הסופי שלה אושר במסגרת כינוס של הארגון הבריאות העולמי בז'נבה, מהווה צעד חסר תקדים במאבק בעישון. לאחר ש-40 מהמדינות החברות בארגון הבריאות העולמי יאשרו אמנה זו סופית, היא תחייב אותן להטיל הגבלות על פרסום מוצרי טבק וחסויות, שמטרתן קידום מיכרת סיגריות.

על סמך נתוני הארגון, במהלך 2002 מתו ברחבי העולם כחמישה מיליוני בני אדם מנזקי העישון. ראוי לצטט את דבריה של מנכ"לית ארגון הבריאות העולמי, גרי הרלם ברונדטלנד, שהחתימה על האמנה מהווה עבורה ניצחון אישי בהעלותה את המאבק בעישון לראש רשימת סדר העדיפויות של הארגון: " זהו רגע היסטורי. התחלנו היום במהלך שיציל מיליארדי אנשים ברחבי העולם, וישפר את בריאות המין האנושי לדורות הבאים".

 

חלקכם ודאי מכיר את הבדיחה הבאה. הולך יהודי ברחובות העיר ופוגש קבצן. למראה עליבותו נכמרו רחמיו. "זה בשביל משקה" אומר, ומושיט שטר של 50 שקל לקבצן. "איני שותה", עונה הקבצן. היהודי מתרשם ומוציא שטר נוסף. "איני מהמר", משיב הקמצן. היהודי מחזיר את השטרות לכיסו ופונה אליו בהתלהבות: "אם כך, הייתי רוצה להזמינך לביתי". "לשם מה"? מתפלא הקבצן. "ברצוני להראות לאשתי לאן מגיע אדם שאינו שותה, מהמר ומעשן ..." בבדיחה זו טמונים שורשי ההתנגדות של מעשנים רבים נגד מסע השכנוע העז, שמנהלים כנגדם הלא מעשנים. במצב הקשה בו נמצאים האזרחים במדינה, סיגריה "טובה" עשויה להקל על המצוקה, אז למי אכפת לסיים את החיים עשר שנים פחות, כש"לפחות נהנינו ממה שיש ..."

 

המחלות שבדרך

 

לצערי, מעשנים אלה טועים ומטעים. הבעיה העיקרית בעישון לא נעוצה "רק בקיצור תוחלת החיים, אלא בפגיעה משמעותית ומתמשכת באיכות החיים. העישון פוגע כמעט בכל חלקה טובה.

המעשן, כבר בשלבים המוקדמים למדי, מתקשה במאמצים גופניים בינוניים למדי. הוא סובל משיעול המלווה בליחה בעיקר בשעות הבוקר, ומדיף ריחות שחלק ניכר מהאוכלוסיה סולד מהם. תפקודו הכללי, לרבות המיני, נפגע משמעותית.

בשלבים מתקדמים יותר מתלווים סיבוכים בריאותיים רבים ושונים, שהקשר שלהם לעישון כבר אינו מוטל בספק. החל ממחלות ממאירות, בראשן סרטן הריאות ודרכי הנשימה, אך גם סרטן דרכי העיכול, שלפוחית השתן ואיברי המין הנקביים. לכך מצטרפים גם תחלואים הנובעים מפגיעה קשה באספקת הדם לרקמות השונות, כגון חסימות בעורקים הכליליים הגורמים להתקפי לב ופגיעה בכלי דם מוחיים הגורמת לשבץ, וכן בכלי דם קטנים בגפיים, מחלת בירגר", המתבטאת בכאבים עזים בקצות הגפיים ויכולה להסתיים בנמק ובצורך לכרתם.

התוצאה הסופית והנוראה ביותר של העישון הינה כנראה, מחלת ריאות חסימתית. רבים הסובלים ממנה מתקשים לנשום ולמעשה נחנקים בעודם בחיים. לעתים הם נאלצים לסיים את חייהם, כשהם מחוברים לבלוני חמצן. קשה להעלות על הדעת דרך אומללה יותר ומתמשכת לסיים את החיים.

לכל המרעין בישין הנ"ל, ניתן לצרף מגוון רחב ביותר של תחלואות "קלות" יותר, שסתם ממררות את חיי המעשנים ולא תמיד נתפסות כקשורות ישירות לעישון. החל מאוסטאופורוזיס מואץ, דרך הפרעות שונות במערכת העיכול המתבטאות בצרבות וכיבים, פגיעות אסטתיות שונות כגון: פגיעה בעור הפנים, ציפורניים, שיניים וכדומה וכלה בהחשת תהליך ההזדקנות. לכל אלה ניתן להוסיף גם את הפגיעות הנגרמות על ידי העישון הפסיבי, לרבות הפגיעה בעובר במהלך ההריון של נשים החשופות לעישון, ועלייה בשכיחות תחלואה נשימתית בילדים שהוריהם מעשנים, ואפילו כאלה שמקפידים שלא לעשן בקרבתם.

 

הדרך המהירה להיגמל

 

אז מה עושים? מסתבר שיש כיום מה לעשות, ולא רק באמצעות חקיקה. האויב הטבעי הגדול ביותר של העישון היא הפעילות הגופנית. במידה והיא סדירה עשויה הפעילות הגופנית לספק חלק או אף לעיתים את כל ההשפעה הפסיכולוגית המושגת על ידי הסיגריה. הרגעה ותחושה חיובית על ידי שחרור אנדורפינים מהמוח, בצורה טבעית ובריאה יותר.

לצערנו, חלק ניכר מהמעשנים, כ- 97 אחוז, אינם מצליחים ל"היגמל" מהעישון בכוחות עצמם. ממצא זה אינו מפתיע מאחר ועישון הניקוטין מקביל בכוחו הממכר להרואין!

כיום ניתן לקבל עזרה באמצעות תרופות חדישות הפועלות ישירות כנגד ההתמכרות לניקוטין. אחת התרופות המפורסמות בתחום זה הינה Bupropion הידועה בארץ בשם: Zyban תרופה זו שפותחה מלכתחילה כאנטי דיכאונית, עובדת באופן מפתיע למדי נגד הצורך לעשן.

במהלך התקופה בה נוטל המעשן את התרופה, הוא לא יחוש בצורך לעשן ואף לא בתיאבון מוגבר עליו מדווחים לעיתים נגמלים. יש ליטול תרופה זו פעם ביום בשלושת הימים הראשונים, לאחר זמן לעלות לפעמיים ביום ולהתמיד בנטילה במשך חודשיים. הבשורה המשמחת למעשנים בנטילת תרופה : אין צורך להפסיק את העישון מיד עם נטילתה וניתן להפחית את מינון הסיגריות בהדרגה עד להפסקה מוחלטת. חשוב להמשיך וליטול את התרופה עד תום תקופת החודשיים, גם לאחר הפסקת עישון מוחלטת. התרופה בטוחה למדי לשימוש ותופעות הלוואי בדרך כלל שוליות וחולפות זמן קצר לאחר נטילתה. אחת מתופעות הלוואי השכיחות שלה היא יקיצה מוקדמת או הפרעות שינה אחרות, משום כל לא רצוי להתחיל בתהליך הגמילה בתקופת מבחנים או בתקופה בה נדרשת עירנות גבוהה במיוחד.