מחקר סיני מראה, כי יש קשר בין צריכת מוצרי סויה בנשים הסובלות מסרטן שד וסיכון מופחת לתמותה ולחזרת המחלה. מאכלים המכילים סויה עשירים בפיטואסטרוגנים מסוג איזופלבונים (isoflavones). ישנן השערות לפיהן פיטואסטרוגנים מסוג זה מפחיתים את הסיכון לסרטן שד. אולם בשל ההשפעה דמוית-האסטרוגן של איזופלבונים והאינטראקציה הפוטנציאלית שלהם עם טמוקסיפן (Tamoxifen), ישנו חשש מסוים מפני צריכת מאכלי סויה בקרב חולות סרטן שד. במחקר זה נבחנו נתוניהן של 5042 נשים סיניות בגילאים 20-75 לאחר סרטן שד. המשתתפות אובחנו עם סרטן שד בין השנים 2002-2006. תקופת המעקב נמשכה עד יוני 2009. הנתונים שנאספו כללו מידע אודות האבחנה של סרטן שד, הטיפול, אורח חיים לאחר האבחנה, והתקדמות המחלה. הנתונים נאספו חצי שנה לאחר האבחנה, ושוב 18, 36 ו-60 חודשים לאחר האבחנה. במהלך תקופת המעקב, תועדו 444 מקרי מוות ו-534 מקרים של חזרת המחלה או של תמותה הקשורה למחלה. צריכת מוצרי סויה, נמצאה קשורה ביחס הפוך לתמותה וחזרת המחלה. שיעורי התמותה עמדו על 10.3% עבור הנשים שצרכו את הכמות הקטנה ביותר של מוצרי סויה, לעומת 7.4% עבור אלו שצרכו את הכמות הגדולה ביותר (הפחתה של 29% בסיכון). שיעורי החזרה עמדו 11.2% לעומת 8.0% בהתאמה (הפחתה של 32% בסיכון). קשר זה נצפה בנשים עם רצפטורים חיוביים או שליליים לאסטרוגן וכן בנשים שטופלו בטמוקסיפן (Tamoxifen) ונשים שלא טופלו בטמוקסיפן.
המחקר פורסם בגיליון של ה-9 לדצמבר 2009, של כתב העת JAMA, עמ' 2437-2443.
עלה לאתר: פברואר 2010
מידע נוסף בנושא