לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: עישון פסיבי והסיכון לליקוי קוגניטיבי

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה, בשיתוף עם חוקרים אמריקאים, מצאו כי עישון פסיבי עלול להעלות את הסיכון לליקוי קוגניטיבי במבוגרים.

 

בעבר הוכח כי סיכון לליקוי קוגניטיבי קיים לגבי ילדים שנחשפו לעישון פסיבי, וכעת נבדק האם הוא תקף גם אצל מבוגרים.

 

החוקרים בחנו נתונים, אשר נאספו מ-4,809  מבוגרים לא מעשנים, מעל גיל 50, בבריטניה, בין השנים 1998 ו-2002,  שכללו את הרמה של חומר הקרוי קוטינין (cotinine) בדגימת רוק. קוטינין הינו תוצר של ניקוטין, אותו ניתן למצוא ברוק עד כ-25 שעות לאחר החשיפה לעישון פסיבי.

 

החוקרים העבירו למשתתפים סדרה של בדיקות לבחינת התפקוד המוחי והימצאות ליקוי קוגניטיבי. בעת ניתוח הנתונים, חולקו המשתתפים לארבע קבוצות על פי רמות הקוטינין שלהם ונמצא, כי בהשוואה לרבעון התחתון של רמות הקוטינין, לאנשים ברבעון השני, השלישי והרביעי (הגבוה ביותר) היה סיכון הגבוה ב-8, 13 ו-44 אחוזים בהתאמה, לליקוי קוגניטיבי. מגמה דומה נמצאה גם אצל אנשים שלא עישנו כלל בעבר ומי שעישנו וכעת אינם מעשנים.

 

ידוע כי עישון פסיבי מעלה את הסיכון למחלות לב כליליות, ואלו עלולות להעלות את הסיכון לליקוי קוגניטיבי ודמנציה, והחוקרים משערים כי בקשר זה טמון ההסבר לתוצאות. להערכתם יש צורך במחקרים נוספים לבחינת הקשר.

 

המחקר התפרסם בפברואר 2009 בכתב העת BMJ. שם המאמר:

Exposure to secondhand smoke and cognitive impairment in non-smokers: national cross Sectional study with cotinine measurement

 

 מידע נוסף בנושא