במחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן בארה"ב נבחן טיפול בהקפאה של גידול סרטני בשד בקרב עכברים. על פי החוקרים, הקפאת הגידול הורגת אותו במקום וככל הנראה מייצרת גם תגובה חיסונית, אשר עוזרת לעצור את התפשטות המחלה ובכך לשפר שיעורי הישרדות. החוקרים בחנו שתי שיטות שונות של הקפאת הרקמה (קריואבלציה), באחת מוקפא הגידול במהירות, תוך כ-30 שניות, ובשנייה מוקפא הגידול לאט יותר, במהלך מספר דקות. בשתי השיטות נעשה שימוש במכשיר קר, אשר מקפיא את הגידול בעת מגע. שתי השיטות נוסו בקרב עכברים הסובלים מסרטן שד ותוצאות השימוש בהן הושוו לתוצאות שהתקבלו מעכברים בהם הוסר הגידול בניתוח.
שתי שיטות ההקפאה הרגו בהצלחה את הגידול. בקרב העכברים שטופלו בהקפאה מהירה נצפו פחות גידולים, אשר התפשטו לריאות, ושיעורי הישרדות טובים יותר, בהשוואה לעכברים שטופלו בהקפאה איטית או בניתוח. היתרון בהקפאה המהירה נובע ככל הנראה משינויים שנגרמים במערכת החיסונית המסייעים להריגת הגידול, בעוד שהשפעת ההקפאה האיטית חלשה יותר.
המחקר פורסם באופן מקוון ב -22.12.2009 בכתב העת Annals of Surgical Oncology
לאור תוצאות מחקר זה, עורכים כעת החוקרים מחקר קליני לבחינת הטיפול בהקפאה המהירה בקרב חולות סרטן שד מוקדם. החוקרים סבורים כי יש לטיפול זה פוטנציאל גבוה. הוא גם יעיל לצורך טיפול בגידול הראשוני תוך גרימת נזק קוסמטי מועט וגם מביא להפחתת הסיכון להישנות מקומית או מרוחקת. המשתתפות תקבלנה טיפול בהקפאה מהירה ודגימות דם שלהן ינותחו, על מנת לבחון את השינויים במערכת החיסון. שלושה עד ארבה שבועות לאחר מכן, תעבורנה כל המשתתפות ניתוח להסרת הגידול.
עלה לאתר: מרץ 2010
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד >>
מידע נוסף בנושא