לתרומה
חפש
אבחון מוקדם
אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם

חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי - עמדת האגודה

עוד בנושא


לצפייה בסרטון ב - Youtube לחצו כאן - אורך הסרטון: 44 שניות



מהו נגיף הפפילומה האנושי (HPV)?

נגיף הפפילומה האנושי (HPV – human papilloma virus) כולל למעלה מ-150 זנים שונים. שניים מהזנים הללו (6, 11) גורמים ליבלות באיברי המין (ל-90% מהן). זנים אחרים, לעומת זאת, עלולים לגרום לסרטן. השכיחים ביותר הם 16 ו-18.


נגיף הפפילומה שכיח מאוד באוכלוסייה - 80% מכלל הגברים והנשים הבוגרים יידבקו לפחות בזן אחד של הנגיף במהלך חייהם, לרוב בזמן מגע מיני, לרבות סקס אוראלי. ריבוי בני זוג מיניים יכול להעלות סיכון להדבקה, אולם הדבקה יכולה להתרחש גם עם בן זוג אחד.


ברוב המקרים, זיהום בווירוס אינו מורגש ואינו גורם לבעיות כלשהן וחולף מעצמו, אך במקרים מסוימים ההדבקה תישאר, וברבות הימים עלול להתפתח ממנה גידול טרום-סרטני או סרטני, בקרב נשים וגברים כאחד.  בקרב נשים עלול הנגיף לגרום ליבלות באיבר המין, לסרטן צוואר הרחם, לסרטן הפות, לסרטן הנרתיק, לסרטן פי הטבעת ולסרטן פה ולוע. בקרב גברים עלול הנגיף לגרום ליבלות באיבר המין, לסרטן הפין, לסרטן פי הטבעת  וכן לסרטן הפה והלוע.


הפחתת הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה

זיהומים בפפילומה מועברים לרוב במהלך מגע אינטימי בין עור לעור או במגע מיני. שימוש באמצעי חוסם, כגון קונדום, יכול להפחית את הסיכון, אולם אינו מונע לחלוטין הדבקה. חשוב לציין, כי למרות שניתן להעביר את הנגיף במגע עור, לא ניתן להעביר גידולים סרטניים הנגרמים מהווירוס מאדם לאדם.


להפחתת הסיכון לסרטן צוואר הרחם מומלץ לבצע בדיקות סקר (PAP) כפי שמומלץ על ידי משרד הבריאות. כמו כן, לאוכלוסיות המתאימות, מומלץ להתחסן נגד נגיף הפפילומה כאמצעי נוסף להפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן.

פפילומה



החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי

גרדסיל 9 (Gardasil 9) - חיסון המגן מפני תשעה זנים של נגיף הפפילומה: 6, 11, 16, 18 (בדומה לחיסון Gardasil 4) ובנוסף 31, 33, 45, 52, 58, המעורבים בעיקר בסרטן צוואר הרחם. החיסון ניתן לבנים ולבנות מגיל 9 ועד גיל 26.


החיסון רשום ומשווק בישראל, וניתן על פי מרשם רופא. חשוב לזכור כי קיימים זנים נוספים של הנגיף, מפניהם החיסון אינו מגן, אך גם הם עלולים לחולל סרטן בצוואר הרחם. לפיכך, החיסון אינו מהווה ערובה מלאה למניעת סרטן צוואר הרחם, אולם ניתן לצפות כי הוא ימנעו את מרבית המצבים החמורים של שינויים טרום-סרטניים (CIN2 ו-CIN3).


אופן מתן החיסון

החיסון ניתן באמצעות זריקה לתוך שריר הזרוע העליונה בשתי מנות (במרווח של 6 חודשים) או בשלוש מנות (במרווחים של 6 חודשים וחודשיים).


תופעות לוואי אפשריות

ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי החיסון נגד נגיף הפפילומה הינו חיסון בטוח ויעיל. עם זאת, כמו לכל חיסון קיימות מעט תופעות לוואי. העיקריות הן:


תופעות לוואי מקומיות:

  • אדמומיות באזור ההזרקה.

  • כאב מקומי.
  • נפיחות באזור ההזרקה.


תופעות לוואי כלליות:

  • עליית חום מיום החיסון ועד 15 ימים לאחר החיסון
  • כאבי ראש
  • סחרחורות
  • הרגשה כללית לא טובה
  • כאבי שרירים
  • כאבי פרקים
  • כאבי בטן
  • בחילות, שלשולים והקאות.


תופעות לוואי נדירות מאוד:

  • אלרגיות, לרבות תגובה אלרגית מיידית מסוג אנפילקטי.


האם החיסון פועלים גם נגד הדבקה קיימת ב-HPV?

כיום לא קיימת עדות כי החיסון יעיל נגד הדבקה קיימת או בנוכחות שינויים טרום סרטניים בצוואר הרחם. עם זאת, גם לאוכלוסייה שנדבקה בנגיף מומלץ להתחסן, זאת בשל העובדה שההדבקה בזן אחד אינה מונעת אפשרות להדבקה בזן אחר בעתיד.

למעלה מ-300 מיליוני מנות חיסון ניתנו עד כה ברחבי העולם. החיסונים נגד נגיף הפפילומה זמינים כבר יותר מ-12 שנים, ויעילים לפחות למשך זמן זה. נכון להיום אין כל צורך בקבלת מנת חיסון נוספת מעבר למשטר המומלץ.  


חיסונים בסל הבריאות בישראל

משנת הלימודים תש"פ (2020-2019) יינתן החיסון Gardasil-9 לבנות ולבנים בכיתה ח' במסגרת בית הספר ובמימון משרד הבריאות.


נערות ונערים בטווח הגילים 18-14, שלא התחסנו מסיבות שונות, זכאים להשלים את החיסון ללא עלות בבתי הספר (בכיתה ט') או בלשכות הבריאות של משרד הבריאות (מכיתה י' ואילך). 

 

מירי זיו, סגן יו"ר האגודה למלחמה בסרטן:

"האגודה למלחמה בסרטן מברכת על כל אמצעי המאפשר מניעה או טיפול יעיל במחלת הסרטן. מדי שנה מתגלות בישראל כ- 260 נשים החולות בסרטן צוואר הרחם (הנתון נכון לשנת 2015), רובן כתוצאה מנגיף (וירוס) הפפילומה האנושי, שחיסון זה נועד למגר אותו. 

האגודה מאמינה כי לכל הנשים בישראל, מגיע הטיפול הטוב ביותר שהמדע הוכיח כיעיל ביחד עם הכרה בחשיבות הגילוי המוקדם, באמצעות ביצוען של בדיקות פאפ תקופתיות."


לחצו כאן לשאלות ותשובות על נגיף הפפילומה האנושי

 


  • לאור פרסומים ודיווחים בתקשורת בהם הובעו חששות לתופעות לוואי קשות, פרסם משרד הבריאות באוקטובר 2013, מידע בנושא החיסונים באתר משרד הבריאות.

  • שאלות ותשובות על חיסון נגד נגיף הפפילומה ומידע על תופעות לוואי באתר משרד הבריאות.

  • בינואר 2013 הוכלל החיסון למניעת נגיף הפפילומה האנושי במסגרת סל הבריאות לנערות הלומדות בכיתות ח'. רצ"ב חוזר מנכ"ל משרד הבריאות. משנת הלימודים תשע"ו ניתן החיסון גם לנערים בכיתה ח'.


נשים יכולות להתחסן באמצעות הביטוח המשלים של קופות החולים ובהשתתפות עצמית כספית של המבוטחת. מומלץ לשקול את הצורך בחיסון בהתייעצות עם רופא המשפחה או הגינקולוג.