לתרומה
חפש
סרטן השד
סרטן שד דלקתי

סרטן שד דלקתי

עוד בנושא

מהו סרטן שד דלקתי?

במחלת סרטן שד דלקתית תאי הסרטן עשויים שלא לגדול בצורת גוש שניתן לחוש בו בשד. במקום זאת, הם גדלים לאורך התעלות הקטנות בעור השד (כלי הלימפה) וחוסמים אותן. ישנן נשים שגופן מגיב לתאים הסרטניים הנמצאים בכלי הלימפה, וכתוצאה מכך השד נראה נפוח ודלקתי (ומכאן שמה של המחלה).

כלי הלימפה מהווים חלק ממערכת הלימפה. תפקידיה של מערכת זו הם לסלק נוזלים מהרקמות, ולאסוף ולסנן חיידקים וחומרי פסולת, אשר נוכחותם בתאי הגוף איננה רצויה.

 

המידע המובא להלן מתייחס לסוג נדיר של סרטן השד, הקרוי סרטן שד דלקתי. רצוי לקרוא אותו בנוסף למידע הכללי אודות סרטן השד המובא על ידינו.

 

 

תסמינים

לעיתים קרובות, התסמינים מתפתחים באופן די פתאומי. השד נראה אדום ודלקתי, חם ונפוח למגע. על עור השד עשויים להופיע חריצים או סימנים בולטים, ובמקרים מסוימים העור הופך מצולק, בצורה שמזכירה קליפת תפוז (תופעה שנקראת peau d'orange). תסמינים אחרים עשויים לכלול גוש או התעבות כלשהי בשד, כאבים בשד או בפטמה, או הפרשת נוזל (הפרשה) מן הפטמה.

 

כיצד מאבחנים את המחלה?

המאפיינים החיצוניים של השד מסייעים לרופא שלך בעת בדיקה לצורך אבחון. בכדי לאמת את האבחנה כי מדובר בסרטן נדרשות מספר בדיקות.

 

ממוגרפיה (צילום רנטגן של השד)

בדיקת ממוגרפיה מבוצעת במטרה לחפש שינויים בשד הנגוע ובכדי לבדוק את השד השני.

 

סריקת אולטרא סאונד

בבדיקה זו נעשה שימוש בגלי קול על מנת לבנות תמונה של רקמת השד. הבדיקה מתבצעת במכון ההדמיה של בית החולים. על השד יימרח ג'ל מיוחד ולאחר מכן יועבר על גביו מכשיר קטן דמוי מיקרופון, הפולט גלי קול. גלי הקול עוברים המרה לכדי תמונה באמצעות מחשב. הבדיקה אינה כרוכה בכאב ואורכת כ-5 עד 10 דקות.

 

ביופסיה

זוהי הבדיקה החשובה ביותר לגילוי גידול סרטני. דגימה קטנה של רקמה נלקחת מהשד ונבחנת תחת המיקרוסקופ לנוכחותם של תאי סרטן. לפעמים נעשה שימוש בהרדמה מקומית של האזור טרם ביצוע הביופסיה. כמו כן, ניתן לקחת ביופסיה מכלי הלימפה הנמצאים מתחת לזרוע, זאת במטרה לבחון אזור זה לנוכחות תאים סרטניים.

 

טיפול

סרטן שד דלקתי עלול להתפשט מהר יותר מסוגים אחרים של סרטן השד, ולכן הטיפול מתחיל בדרך כלל באופן מיידי. קרוב לודאי שיציעו לך שילוב של מספר טיפולים שונים המטפלים בגופך כיחידה אחת (טיפול מערכתי), ובאזור השד ספציפי באופן ספציפי (טיפול מקומי).

 

בדרך כלל, הטיפול מורכב משילוב של כימותרפיה, רדיותרפיה, טיפול הורמונאלי וניתוח. במרבית סוגי הסרטן, ניתוח הוא בדרך כלל הטיפול ההתחלתי. אך במקרה של סרטן שד דלקתי, הטיפול ההתחלתי הניתן לחולה הוא, לרוב, כימותרפיה. טיפול הכרוך במתן כימותרפיה לפני ניתוח נקראNeoadjuvant Treatment (שפירושו טיפול המקדים לטיפול העיקרי).

 

כימותרפיה

כימותרפיה מבוססת על שימוש בתרופות אנטי-סרטניות (ציטוטוקסיות) הרעילות לתאים במטרה להשמיד את התאים הסרטניים. כימותרפיה עוזרת בטיפול ובשליטה על מחלת הסרטן בשד עצמו, ובהקטנת הנפיחות. מאחר והטיפול הכימי מגיע לכל אזורי הגוף, הוא ישפיע גם על תאים סרטניים העלולים להתפשט לאזורי גוף אחרים, מעבר לשד.

 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול הכימי - כימותרפיה" המכילה מידע נרחב. לקבלתה, ללא תשלום, ניתן לפנות ל'טלמידע' בטל. 1-800-599-995.

 

 

ניתוח

לאחר הטיפול הכימי, רוב הנשים תעבורנה ניתוח. כאשר מדובר בסרטן שד דלקתי, בדרך כלל מסירים את כל השד (ניתוח כריתת שד) ולא רק את החלק הנגוע בשד (כריתה מקומית נרחבת). לאחר הניתוח, יתכן כי תקבלי רדיותרפיה (טיפול בקרינה) או טיפול הורמונלי, על מנת להקטין את הסיכון להישנות מחלת הסרטן.

 

טיפול הורמונלי

בתאי סרטן שד מסוימים, קיימים על פני שטח התא קולטנים לאסטרוגן. סרטן מסוג זה נקרא סרטן חיובי לקולטני אסטרוגן (ER+). משמעות הדבר היא שתאים אלה זקוקים להורמון אסטרוגן לצורך צמיחתם. אסטרוגן הוא הורמון נשי המיוצר בגוף באופן טבעי ; הוא מסוגל לזרז את חלוקתם וצמיחתם של תאים סרטניים מסוימים.

 

אם התאים הסרטניים מראים תגובה חיובית לקולטני אסטרוגן, יתכן כי יירשם לך טיפול הורמונאלי אשר מטרתו לנטרל את השפעותיו של אסטרוגן. טיפולים הורמונליים יכולים לעכב ואף לעצור את צמיחתם של תאי סרטן השד באחת משתי דרכים - על ידי שינוי ברמותיהם של הורמונים נשיים ספציפיים המיוצרים בגוף באופן טבעי, או על ידי מניעת קליטתם של הורמונים אלה על ידי התאים הסרטניים. קיימים סוגים שונים של טיפול הורמונלי, והם נבדלים זה מזה באופן פעולתם.

 

הרופא או האחות יספקו לך מידע נוסף לגבי הטיפול ההורמונאלי שתקבלי, ויסבירו לך על תופעות הלוואי האפשריות הכרוכות בו. 

 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת מקיפה בנושא "הטיפול ההורמונאלי בסרטן השד". לקבלת החוברת ללא תשלום, ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 1-800-599-995.

 

 

טיפול בקרינה (רדיותרפיה)

טיפול בקרינה עושה שימוש בקרני רנטגן בעלות עוצמה גבוהה על מנת להשמיד תאים סרטניים, תוך גרימת כמה נזק מזערי, ככל האפשר, לתאים הרגילים. לעיתים ניתן הטיפול באזור השד, לאחר כימותרפיה וניתוח, על מנת להפחית את הסיכון להישנות מחלת הסרטן. 

 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא טיפול בקרינה. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל 1-800-599-995.

 

 

 

מחקרים וניסויים קליניים

מחקרים למציאת דרכים חדשות לטיפול יעיל בסרטן לכל המטופלים נערכים כל העת. אם מחקרים מוקדמים (מחקרי פאזה 1–2) מראים שטיפול חדש עשוי להיות טוב יותר מהטיפול המקובל, האונקולוגים עורכים מחקרים להשוואה בין הטיפול החדש לטיפולים המקובלים הטובים ביותר בנמצא (מחקרי פאזה 3).


מחקרים כאלה נקראים מחקרים קליניים (או ניסויים קליניים), והם הדרך האמינה היחידה לבחינת טיפול חדש. לעיתים קרובות משתתפים במחקרים האלה כמה מרכזים רפואיים בארץ, ובדרך כלל גם מרכזים רפואיים במדינות אחרות.


מחקרים קליניים חשובים לא רק לשיפור הטיפול לטובת כל המטופלים בעתיד, אלא הם גם סיכוי אמיתי לשיפור מצבו של החולה המשתתף במחקר. כמו כן הם תורמים לקידום המאבק במחלת הסרטן ולהעמקת הידע הקשור למחלה. אם שיטת הטיפול הנבדקת במחקר מסוים תוכח כיעילה, היא עשויה להיות שיטת הטיפול המקובלת ולעזור לחולים רבים. יעילותם של רוב הטיפולים הנמצאים כיום בשימוש הוכחה בעבר במסגרת ניסויים קליניים.


במחקר קליני מבוקר פאזה 3 המשתתפים מחולקים, בדרך כלל, לשתי קבוצות:

  1. קבוצה שמקבלת את הטיפול החדש הנבדק במחקר (כחלופה לטיפול הסטנדרטי המקובל בעולם באותה מחלה או כתוספת לטיפול הסטנדרטי).
  2. קבוצה שמקבלת את הטיפול הסטנדרטי, הנחשב כטיפול המיטבי במחלה.


אין מידע מוכח שהטיפול החדש הנבדק במחקר יביא לידי תוצאות טובות יותר, אך מקובל להציע טיפול חדש רק אם יש סיכוי סביר שתוצאותיו יהיו טובות יותר מהטיפול המקובל.


כדי להבטיח את בטיחות החולים ואת זכויותיהם כל פרוטוקול ניסיוני מקבל אישור של ועדה אתית, הנקראת ועדת הלסינקי, מטעם המוסד הרפואי שבו ייערך המחקר. כל משתתף מקבל העתק של הפרוטוקול ושל המסמכים הנלווים אליו, הוא נדרש לקרוא אותו ולחתום על טופס הסכמה מדעת לפני תחילת המחקר. חתימה על הטופס פירושה שהמשתתף יודע במה עוסק המחקר, מבין מדוע הוא מבוצע, מדוע הוזמן להשתתף בו, ובאיזה אופן יהיה מעורב בו.

גם לאחר מתן ההסכמה להשתתף במחקר, ניתן לפרוש ממנו בכל עת. ההחלטה שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו לא תשפיע על יחסו של הרופא בשום דרך, והוא ימשיך לתת את הטיפול המקובל הטוב ביותר.

חשוב לזכור שכל טיפול נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה במחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. ההשתתפות במחקר תסייע לקדם את מדע הרפואה ולשפר את סיכויי ההחלמה של חולים אחרים בעתיד.

החוברת "מחקרים קליניים בטיפול במחלת הסרטן" של האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בנושא ביתר פירוט. ניתן לקבל את החוברת ללא תשלום בשיחת חינם ל"טלמידע"® של האגודה בטלפון 1-800-599-995 או באתר האגודה.
לאגודה למלחמה בסרטן מאגר של מחקרים קליניים. הוא מתעדכן באופן שוטף באתר האגודה.

במאגר מרוכזים מגוון המחקרים הקליניים המתבצעים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ. המחקרים האלה פתוחים לציבור המטופלים על פי תנאי הקבלה המפורטים בכל מחקר. ניתן לקבל פרטים ומידע נוסף במרכז המידע של האגודה בטלפון 03-5721608 או בדואר אלקטרוני info@cancer.org.il

 

 

התחושות שלך

את עשויה לחוות מספר רב של תחושות שונות, ביניהן חרדה ופחד. אלה הן תגובות נורמאליות המהוות חלק מהתהליך אותו עוברים אנשים רבים בניסיון להשלים עם מצבם. יתכן כי תמצאי תועלת בשיחה עם הרופא או האחות או עם שירות התמיכה לחולי סרטן שלנו. כמו כן, יתכן כי חברים קרובים ובני משפחה יכולים לתמוך בך.

 מידע נוסף

כיצד לספר לילדים על מחלת הסרטן?
תמיכה לחולות סרטן השד
פעילות גופנית לחולים ולמחלימים
תודתנו נתונה ל:

דר' אלה עברון, רופאה בכירה במכון לבריאות השד, מנהלת תחום סרטן השד, המרכז הרפואי אסף הרופא, על הערותיה והארותיה.

אוגוסט 2006


מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן שד דלקתי. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.


© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.