מבוא
מהו פג (PEG)?
חשיבות הפג
איזה מזון ניתן דרך הפג?
השלמת נוזלים דרך הפג
אופן ההזנה דרך הפג
הנחיות לשימוש בפג
הטיפול באזור הפג
בעיות אפשריות
שאלות ותשובות
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
הנך מועמד/ת לעבור טיפול אונקולוגי באזור הראש והצוואר. הטיפול עשוי לגרום לקשיים בלעיסה ובבליעה אשר לעתים עלולים לגרום לפגיעה ביכולת האכילה ו/או השתייה. מצב זה עלול להופיע בעת הטיפול, והוא יכול להימשך לעתים זמן מה לאחר סיומו. בזמן הטיפול חשוב מאוד לספק לגוף מזון ונוזלים בכמות התואמת את הצרכים התזונתיים שלו, על מנת לסייע לתפקודו התקין.
במידה ובתקופת הטיפול יהיה קושי לשמור על משקל הגוף ולספק לו מזון ונוזלים בכמות מספקת (באמצעות אכילה ושתייה דרך הפה), ייתכן שיהיה הכרח לספקם בצורה אחרת. לצורך זה פותחה שיטה שבה מחדירים לקיבה צינור הזנה, אשר באמצעותו ניתן לספק לגוף את רכיבי המזון והתרופות. הליך החדרת הגסטרוסטום לקיבה קרוי פג (PEG), אך במקומות רבים מקובל לקרוא כך לצינור עצמו.
הכנסת הצינור מתבצעת לרוב לפני תחילת הטיפולים, וכך מתאפשרת הסתגלות אליו ושימוש בו בעת הצורך.
מושג זה הוא קיצור של שם ההליך: Percutaneous Endoscopic Gastrostomy.
Percutaneous - דרך העור.
Endoscopic - בשיטה אנדוסקופית, כך נקראת הטכניקה הכירורגית המיועדת לבדיקה או לפעילות רפואית של גוף האדם, המתבצעת באמצעות החדרת צינור המכיל סיב אופטי ומצלמה דרך פתחים טבעיים בגוף, או דרך חתך עור.
Gastrostomy - פתח בקיבה.
הפג הוא צינור צר וגמיש המועבר דרך פתח קטן בדופן הבטן ישירות לקיבה, והחדרתו מבוצעת בשיטה אנדוסקופית. דרך הצינור ניתן להחדיר מזון ונוזלים לקיבה, וכך משמש הפג תחליף או תוספת לאכילה דרך הפה. לעיתים רחוקות, ובהתאם להמלצה הרפואית, מחליטים להחדיר את הקצה של צינור ההזנה למעי הגס במקום לקיבה, ואז ההליך נקרא גיגיונוסטום (jejunostomy). הטיפול בו וההזנה זהים לפג.
הכנסת הפג לגוף נעשית על ידי גסטרואנטרולוג או רנטגנולוג, ונמשכת כ-30-15 דקות. הפעולה אינה מצריכה אשפוז בבית החולים, ומבוצעת בהרדמה מקומית או בטשטוש. קיומו של הפג אינו גורם לכאב בדרך כלל, והוא מוסתר מתחת לבגדים.
ההזנה דרך הפג ניתנת בפרקי זמן קצובים, כך שבין שעות ההזנה ניתן להמשיך ולתפקד כרגיל.
כאשר הפג אינו בשימוש ניתן להדביקו עם סרט דביק לעור וכך למנוע את תזוזתו. חשוב להקפיד על סגירתו באמצעות פקק, המהווה חלק מהציוד הנדרש.
הכנסת פג מונעת מצבים המתפתחים עקב חוסר ברכיבי מזון ושתייה, כגון:
דרך הפג ניתן להעביר מזון נוזלי מוכן (מלאכותי) הנקרא פורמולה.
הפורמולה היא המזון המתאים ביותר לשימוש דרך הפג. היא מותאמת למעבר בצינור, מבלי להשאיר בו שאריות מזון שעלולות לגרום לסתימתו.
אין להכניס לפג מזון ביתי מרוסק (כגון דייסה או מרק טחון), מאחר שקיים סיכוי רב שמזון זה יגרום לסתימת הפג.
הפורמולות מכילות את כל רכיבי המזון הדרושים לגוף. לעתים נדמה שהפורמולה דלילה, ולכן מתעורר ספק אם מזון מעין זה מספיק. בפועל, רבים משתמשים בפורמולות אלו כמזון בלעדי, והוכח כי הן מספקות לגוף את כל הדרוש לו.
בשוק קיימים סוגים רבים של פורמולות. לאחר החדרת הפג, התזונאית תעריך את הדרישות התזונתיות על פי נתונים שונים של המטופל, ותמליץ על סוג הפורמולה המתאימה ועל הכמות הנדרשת. מאחר וכמות הפורמולה הנדרשת עשויה להשתנות בהתאם לשינויים במשקל ובמצב הרפואי, התזונאית תעקוב ותעדכן את הפורמולה על פי הצורך. בדומה למזון, מנת פורמולה ניתנת מספר פעמים ביום, בדרך כלל 5-3 פעמים. לפעמים יש צורך במתן כמויות קטנות במספר פעמים רב יותר. משך הזמן בו ניתנת מנת פורמולה תלוי בגורמים רבים, כגון: כמות וריכוז הפורמולה, מצב תזונתי, רפואי ועוד. בסמוך להתקנת הפג משך זמן ההזנה הוא כ-5-4 שעות, והוא יכול להתקצר בהדרגה בהמשך.
אמנם הפורמולה מכילה אחוז גבוה של מים, אך לרוב כמות זו אינה מספיקה, ויש צורך בתוספת מים. השלמת נוזלים, אם תידרש, תיקבע בהתאם לכמות ולסוג הפורמולה שהומלצה למטופל בהתאם למצבו הרפואי, על ידי הרופא והתזונאית. המים ניתנים דרך הפג בין מנות הפורמולה, והם משמשים גם לשטיפת הפג לפני ואחרי מתן הפורמולה.
יש לשמור על עור יבש סביב הפג באמצעות שימוש בגזה יבשה. אפשר ורצוי להוריד את הגזה לפני רחצה ולרחוץ את האזור באופן רגיל. לאחר הרחצה יש לייבש את האזור ולשים גזה יבשה חדשה.
במקרה של הופעת אחד מהמצבים הבאים יש לפנות לצוות המטפל:
ניתן לאכול דרך הפה כל זמן שמתאפשרת אכילה בטוחה בדרך זו. התזונאית תעריך את כמות המזון הנאכלת דרך הפה, ותעדכן בהתאם את כמות ההזנה דרך הפג.
כן. הוצאת הצינור תיעשה בהתאם למצב הבריאותי התזונתי. לעתים עובר פרק זמן עד שצריכת המזון דרך הפה מגיעה לכמות מספקת המאפשרת את הוצאת הצינור.
משאבת הזנה ועמוד נייד ניתן לרכוש דרך מרפאת קופת החולים או להשאיל מארגוני מתנדבים. שקית הזנה, מזרק וגזה ניתן לרכוש בבתי המרקחת באמצעות מרשם רופא/אחות.
לאחר שהאזור סביב הפתח של הגסטרוסטום נרפא, אין מניעה לקיים פעילות גופנית ויומיומית אחרת. מטופלים פעילים יכולים להיעזר בכפתור גסטרוסטום עשוי סיליקון, המותקן על הצינורית בסמוך לדופן הבטן. הוא נסתר יותר מצינור ההזנה ולכן נוח יותר בעת פעילות גופנית.
אפשר להשאירו בגוף כל זמן שיש בו צורך. החלפתו תיעשה רק במקרה של בלאי.
אם יש לך שאלות לגבי אופן השימוש בפג, ניתן לפנות לצוות הסיעודי במכון האונקולוגי. אם יש לך שאלות הקשורות למזון שניתן דרך הפג, ניתן לפנות לתזונאית קלינית במכון האונקולוגי.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן