לתרומה
חפש
מחלות סרטן
גידולי ראש וצוואר

הזנה בעזרת גסטרוסטום (פג - PEG)

עוד בנושא

מבוא

מהו פג (PEG)?

חשיבות הפג

איזה מזון ניתן דרך הפג?

השלמת נוזלים דרך הפג

אופן ההזנה דרך הפג

הנחיות לשימוש בפג

הטיפול באזור הפג

בעיות אפשריות

שאלות ותשובות

מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן




מבוא

הנך מועמד/ת לעבור טיפול אונקולוגי באזור הראש והצוואר. הטיפול עשוי לגרום לקשיים בלעיסה ובבליעה אשר לעתים עלולים לגרום לפגיעה ביכולת האכילה ו/או השתייה. מצב זה עלול להופיע בעת הטיפול, והוא יכול להימשך לעתים זמן מה לאחר סיומו. בזמן הטיפול חשוב מאוד לספק לגוף מזון ונוזלים בכמות התואמת את הצרכים התזונתיים שלו, על מנת לסייע לתפקודו התקין.


במידה ובתקופת הטיפול יהיה קושי לשמור על משקל הגוף ולספק לו מזון ונוזלים בכמות מספקת (באמצעות אכילה ושתייה דרך הפה), ייתכן שיהיה הכרח לספקם בצורה אחרת. לצורך זה פותחה שיטה שבה מחדירים לקיבה צינור הזנה, אשר באמצעותו ניתן לספק לגוף את רכיבי המזון והתרופות. הליך החדרת הגסטרוסטום לקיבה קרוי פג (PEG), אך במקומות רבים מקובל לקרוא כך לצינור עצמו.


הכנסת הצינור מתבצעת לרוב לפני תחילת הטיפולים, וכך מתאפשרת הסתגלות אליו ושימוש בו בעת הצורך.


מהו פג (PEG)?

מושג זה הוא קיצור של שם ההליך: Percutaneous Endoscopic Gastrostomy.

Percutaneous - דרך העור.

Endoscopic - בשיטה אנדוסקופית, כך נקראת הטכניקה הכירורגית המיועדת לבדיקה או לפעילות רפואית של גוף האדם, המתבצעת באמצעות החדרת צינור המכיל סיב אופטי ומצלמה דרך פתחים טבעיים בגוף, או דרך חתך עור.

Gastrostomy - פתח בקיבה.


הפג הוא צינור צר וגמיש המועבר דרך פתח קטן בדופן הבטן ישירות לקיבה, והחדרתו מבוצעת בשיטה אנדוסקופית. דרך הצינור ניתן להחדיר מזון ונוזלים לקיבה, וכך משמש הפג תחליף או תוספת לאכילה דרך הפה. לעיתים רחוקות, ובהתאם להמלצה הרפואית, מחליטים להחדיר את הקצה של צינור ההזנה למעי הגס במקום לקיבה, ואז ההליך נקרא גיגיונוסטום (jejunostomy). הטיפול בו וההזנה זהים לפג.


הכנסת הפג לגוף נעשית על ידי גסטרואנטרולוג או רנטגנולוג, ונמשכת כ-30-15 דקות. הפעולה אינה מצריכה אשפוז בבית החולים, ומבוצעת בהרדמה מקומית או בטשטוש. קיומו של הפג אינו גורם לכאב בדרך כלל, והוא מוסתר מתחת לבגדים.


ההזנה דרך הפג ניתנת בפרקי זמן קצובים, כך שבין שעות ההזנה ניתן להמשיך ולתפקד כרגיל.


כאשר הפג אינו בשימוש ניתן להדביקו עם סרט דביק לעור וכך למנוע את תזוזתו. חשוב להקפיד על סגירתו באמצעות פקק, המהווה חלק מהציוד הנדרש.






חשיבות הפג

הכנסת פג מונעת מצבים המתפתחים עקב חוסר ברכיבי מזון ושתייה, כגון:

  • ירידה ניכרת במשקל.
  • חסרים תזונתיים שעלולים לעכב את מתן הטיפול ו/או את הריפוי.
  • הפחתה ביכולת הגוף להתמודד עם המחלה, הטיפול ותופעות הלוואי שלו.
  • סכנת התייבשות.

פעולה זו היא הדרך הבטוחה, היעילה והנוחה ביותר לספק לגוף מזון ונוזלים, והיא בעלת שיעור סיבוכים נמוך. 

 




איזה מזון ניתן דרך הפג?

דרך הפג ניתן להעביר מזון נוזלי מוכן (מלאכותי) הנקרא פורמולה.

הפורמולה היא המזון המתאים ביותר לשימוש דרך הפג. היא מותאמת למעבר בצינור, מבלי להשאיר בו שאריות מזון שעלולות לגרום לסתימתו.

אין להכניס לפג מזון ביתי מרוסק (כגון דייסה או מרק טחון), מאחר שקיים סיכוי רב שמזון זה יגרום לסתימת הפג.


הפורמולות מכילות את כל רכיבי המזון הדרושים לגוף. לעתים נדמה שהפורמולה דלילה, ולכן מתעורר ספק אם מזון מעין זה מספיק. בפועל, רבים משתמשים בפורמולות אלו כמזון בלעדי, והוכח כי הן מספקות לגוף את כל הדרוש לו.

בשוק קיימים סוגים רבים של פורמולות. לאחר החדרת הפג, התזונאית תעריך את הדרישות התזונתיות על פי נתונים שונים של המטופל, ותמליץ על סוג הפורמולה המתאימה ועל הכמות הנדרשת. מאחר וכמות הפורמולה הנדרשת עשויה להשתנות בהתאם לשינויים במשקל ובמצב הרפואי, התזונאית תעקוב ותעדכן את הפורמולה על פי הצורך. בדומה למזון, מנת פורמולה ניתנת מספר פעמים ביום, בדרך כלל 5-3 פעמים. לפעמים יש צורך במתן כמויות קטנות במספר פעמים רב יותר. משך הזמן בו ניתנת מנת פורמולה תלוי בגורמים רבים, כגון: כמות וריכוז הפורמולה, מצב תזונתי, רפואי ועוד. בסמוך להתקנת הפג משך זמן ההזנה הוא כ-5-4 שעות, והוא יכול להתקצר בהדרגה בהמשך.

מספר מנות הפורמולה, שעות ההזנה וקצב ההזנה יותאמו לך באופן אישי על ידי תזונאית. 





השלמת נוזלים דרך הפג

אמנם הפורמולה מכילה אחוז גבוה של מים, אך לרוב כמות זו אינה מספיקה, ויש צורך בתוספת מים. השלמת נוזלים, אם תידרש, תיקבע בהתאם לכמות ולסוג הפורמולה שהומלצה למטופל בהתאם למצבו הרפואי, על ידי הרופא והתזונאית. המים ניתנים דרך הפג בין מנות הפורמולה, והם משמשים גם לשטיפת הפג לפני ואחרי מתן הפורמולה.




אופן ההזנה דרך הפג

  • את הפורמולה נותנים באמצעות שקית הזנה מיוחדת שממנה יוצא צינור פלסטיק בעל חיבור לצינור ההזנה (הפג) או באמצעות בקבוק מיוחד.
  • יש לשפוך את הכמות המומלצת של הפורמולה לשקית ההזנה ולסגור אותה.
  • את שקית ההזנה יש לתלות במקום גבוה, כדי לאפשר לפורמולה לטפטף באיטיות מהשקית דרך צינור הפלסטיק אל תוך הפג.
  • הדרך הבטוחה ביותר לקביעת קצב טפטוף הפורמולה משקית ההזנה לפג היא על ידי שימוש במשאבת הזנה מיוחדת, הנקראת קנגורו. המשאבה שואבת מהשקית את כמות הפורמולה הנדרשת למטופל (למשל 50 מ"ל לשעה). את המשאבה ניתן לחבר לעמוד בעל גלגלים המאפשר ניידות.




טרם השימוש בשקית ובמשאבת ההזנה יינתן לך הסבר מפורט על ידי האחות. 




הנחיות לשימוש בפג

  • יש לשטוף את הפג על ידי העברת מים דרכו לפני כל מתן מנת פורמולה ולאחריה, לפני ניתוקו משקית ההזנה ועם חיבורו בחזרה אליה. השטיפה נעשית על ידי הזרקת כ-30 מ"ל מים באמצעות מזרק שמתאים לפג (יודגם ע"י אחות). חשוב להמשיך לשטוף את הפג כל 6-4 שעות, גם בזמן שלא מקבלים הזנה דרכו, כדי למנוע סתימת הצינור או בלאי מהיר שלו.
  • יש לרחוץ את הידיים היטב במים וסבון לפני מתן הזנה או מגע בפורמולה.
  • לפני פתיחת הפורמולה, יש לרחוץ היטב את המכסה במים חמים וסבון ולנגב בנייר סופג.
  • יש לשים לב לתאריך התפוגה של הפורמולה הנכתב על ידי היצרן.
  • אין להשתמש בפורמולה לאחר 48 שעות מרגע פתיחתה.
  • לאחר הפתיחה, יש לשמור את הפורמולה מכוסה בקירור.
  • לפני מתן מנת פורמולה, יש להסתכל על סרגל המספרים המופיע על צינור הפג ולוודא שהמספר הקרוב לדופן הבטן נשאר קבוע - כך מוודאים שצינור הפג לא חדר פנימה או נשלף החוצה.
  • יש להקפיד על מתן הזנה בקצב איטי (יומלץ ויעודכן על ידי התזונאית).
  • יש להקפיד על ישיבה בזווית של 60-30 מעלות בזמן ההזנה, לא לשכב. אין לשכב גם במשך 30 דקות נוספות מסיום הארוחה.
  • יש להקפיד להחליף את שקית ההזנה כל 24 שעות.
  • אם יש צורך במתן תרופות דרך הפג, יש להפריד בין מתן תרופה למתן פורמולה, ולהקפיד לשטוף את הפג לפני ואחרי כל מתן תרופה עם 15-10 מ"ל מים. יש לתת כל תרופה בנפרד. 




הטיפול באזור הפג

יש לשמור על עור יבש סביב הפג באמצעות שימוש בגזה יבשה. אפשר ורצוי להוריד את הגזה לפני רחצה ולרחוץ את האזור באופן רגיל. לאחר הרחצה יש לייבש את האזור ולשים גזה יבשה חדשה.




בעיות אפשריות

במקרה של הופעת אחד מהמצבים הבאים יש לפנות לצוות המטפל:

  • סתימות בצינור - עלולות להיגרם משימוש במזון מרוסק או במקרה שהפג לא נשטף כראוי במים.

  • גירוי מקומי של העור סביב הצינור - עלול להיגרם ממגע של נוזל הקיבה עם העור, או עקב חבישה של הפתח או מריחת תכשירים שאינם מתאימים.

  • אספירציה - חזרת תוכן הקיבה לוושט ולפה, אשר עלול לחדור לקנה הנשימה, להגיע לריאות ולגרום לדלקת חריפה. למניעת אספירציה יש להקפיד שהפורמולה לא תינתן בשכיבה.

  • שלשולים - עלולים להופיע עקב זיהומים הנובעים מהיגיינה לא מספיקה בזמן הטיפול במערכת ההזנה. זיהומים ניתן למנוע על ידי הקפדה על הנחיות מתן ההזנה. שלשולים יכולים להיגרם גם כתוצאה מהעברת הפורמולה בקצב מהיר מדי. ניתן למנוע זאת על ידי הורדת קצב ההזנה והעלאתו שוב בהדרגה בהתאם להמלצות. שלשולים עלולים להופיע גם כתופעת לוואי של תרופות או טיפולים. בכל מקרה של שלשול יש לפנות לרופא או לאחות לצורך אבחון מקור הבעיה וקבלת הדרכה מתאימה.

  • בחילות והקאות - יכולות להופיע אף הן כתוצאה מהעברת הפורמולה בקצב מהיר מדי. ניתן למנוע זאת על ידי מתן הפורמולה בקצב ההולך ועולה בהדרגתיות בהתאם להמלצות.

  • עצירות - יכולה להופיע כתוצאה ממתן כמות בלתי מספקת של נוזלים, כתופעת לוואי של תרופות או עקב חסימה במעי. יש לפנות לרופא או לאחות לקבלת ייעוץ וטיפול.

  • כאבי בטן - עשויים להופיע כתוצאה ממתן פורמולה קרה או כתוצאה מהעברת הפורמולה בקצב מהיר מדי. ניתן למנוע זאת על ידי מתן פורמולה בטמפרטורת החדר והעלאת קצב ההזנה בהדרגה בהתאם להמלצות.





שאלות ותשובות

האם כאשר יש פג ניתן לאכול דרך הפה?

ניתן לאכול דרך הפה כל זמן שמתאפשרת אכילה בטוחה בדרך זו. התזונאית תעריך את כמות המזון הנאכלת דרך הפה, ותעדכן בהתאם את כמות ההזנה דרך הפג.


האם הכנסת צינור ההזנה היא הפיכה?

כן. הוצאת הצינור תיעשה בהתאם למצב הבריאותי התזונתי. לעתים עובר פרק זמן עד שצריכת המזון דרך הפה מגיעה לכמות מספקת המאפשרת את הוצאת הצינור.


כיצד משיגים את הציוד הנדרש עבור הזנה דרך פג?

משאבת הזנה ועמוד נייד ניתן לרכוש דרך מרפאת קופת החולים או להשאיל מארגוני מתנדבים. שקית הזנה, מזרק וגזה ניתן לרכוש בבתי המרקחת באמצעות מרשם רופא/אחות.


האם יש להגביל את הפעילות הגופנית לאחר התקנת פג?

לאחר שהאזור סביב הפתח של הגסטרוסטום נרפא, אין מניעה לקיים פעילות גופנית ויומיומית אחרת. מטופלים פעילים יכולים להיעזר בכפתור גסטרוסטום עשוי סיליקון, המותקן על הצינורית בסמוך לדופן הבטן. הוא נסתר יותר מצינור ההזנה ולכן נוח יותר בעת פעילות גופנית.


כמה זמן הגסטרוסטום יכול להישאר בגוף?

אפשר להשאירו בגוף כל זמן שיש בו צורך. החלפתו תיעשה רק במקרה של בלאי.


אם יש לך שאלות לגבי אופן השימוש בפג, ניתן לפנות לצוות הסיעודי במכון האונקולוגי. אם יש לך שאלות הקשורות למזון שניתן דרך הפג, ניתן לפנות לתזונאית קלינית במכון האונקולוגי.

למידע נוסף ניתן לפנות ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.





מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם

למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן




מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
כתיבה:

מלכי רדלר, דיאטנית קלינית ורכזת תחום אונקולוגיה ביחידה לתזונה, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין-בילינסון

תודתנו נתונה ל:

ד"ר גדעון מהרשק, מנהל השירות האונקולוגי לגידולי ראש-צוואר, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין-בילינסון;
שרה גורדין, אחות אחראית יחידת הקרינה, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין-בילינסון;
גרסיאלה שמויסמן, פסיכולוגית המכון האונקולוגי, מרכז דוידוף, המרכז הרפואי רבין-בילינסון;
שושי בביוב, אחות ביחידה לטיפול ביתי תומך, מחוז דן-פ"ת, שירותי בריאות כללית;
רינה דייכל, אחות אונקולוגית ומומחית קלינית בטיפול תומך, האגודה למלחמה בסרטן.
ינואר 2020

התכנים המופיעים כאן נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
* הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.