לתרומה
חפש
מחלות סרטן
מערכת המין הגברית

סרטן הפין

עוד בנושא

      

מבוא

גורמי סיכון

תסמינים

אבחון סרטן הפין

שלב ודירוג המחלה

תכנון הטיפול

סוגי טיפולים

מחקרים וניסויים קליניים

מעקב

רפואה משלימה

מיניות לאחר התמודדות עם סרטן הפין

התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן

מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן






מבוא

המידע המובא בהמשך עוסק בסרטן הפין, ומטרתו לשפוך אור על אבחון המחלה, סוגי הטיפולים, תופעות הלוואי וההתמודדות. עם זאת, מידע זה הוא כללי בלבד, ורק הצוות הרפואי המטפל בך ומכיר היטב את פרטי הרקע הרפואי שלך ואת נתוני מחלתך, יכול לייעץ לך בכל הנוגע לטיפול.

מהו סרטן?

איברי הגוף ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. סרטן הוא מחלה של תאים אלה. תאים בחלקים שונים של הגוף עשויים להיות שונים זה מזה בתפקוד ובמראה, אולם רובם מתחדשים באותה צורה, כלומר באמצעות חלוקה. בדרך כלל חלוקת תאים זו מתרחשת באופן מסודר ומבוקר. אם התהליך יוצא משליטה מסיבה כלשהי, ממשיכים התאים להתחלק ללא בקרה ונוצר גוש תאים הקרוי גידול. גידולים עשויים להיות שפירים או ממאירים.






בגידול שפיר התאים אינם מתפשטים לאיברים אחרים בגוף. אך אם הם ממשיכים לגדול באזור המקורי, הם עלולים לגרום ללחץ על האיברים הסמוכים.

גידול ממאיר מורכב מתאים בעלי יכולת התפשטות. אם לא מטפלים בגידול, הוא עלול לפלוש לרקמות סמוכות ולהרוס אותן. לעתים ניתקים תאים מן הגידול המקורי (הראשוני) ומתפשטים לאיברים אחרים בגוף דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה. כאשר תאים אלה מגיעים לאזור חדש, הם עלולים להמשיך להתחלק וליצור גושים חדשים הקרויים גידול שמוני או גרורה. חשוב להבין שלמחלת הסרטן אין גורם או סוג אחד של טיפול. קיימים יותר ממאה סוגי סרטן שונים, לכל אחד מהם שם, התנהגות וטיפול הייחודיים לו.

הפין

הפין הוא איבר המין הגברי. לאורך הפין עובר צינור השופכה, שנושא את השתן ונוזל הזרע אל מחוץ לגוף.

צורתו של קצה הפין, חרוטית ונקראת 'עטרה' (Glans). העטרה מכוסה בקפל עור הנקרא 'עורלה'.

 

מהו סרטן הפין?

סרטן הפין נדיר ולרוב מדובר בסרטן של תאי הקשקש (SCC). תאים אלו נמצאים בעור ועל פני רבים מאיברי הגוף. לעיתים נדירות מאוד סוגי סרטן אחרים ישפיעו על הפין, בהם סרטן של התאים הבאזליים (BCC) ומלנומה. רוב הגברים המאובחנים עם סרטן הפין הם בני 65 ומעלה, אך הוא יכול להופיע גם בגברים צעירים יותר.

גורמי סיכון

הגורם המדויק לסרטן הפין אינו ידוע, אך ידוע כי הסיכון לחלות עולה בנוכחות גורמים מסוימים:

נגיף הפפילומה האנושי (HPV) – נגיף נפוץ שרוב בני האדם הפעילים מינית נחשפים אליו. חלק מהזנים של הנגיף מעלים את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים, אך מרבית הנשאים של הנגיף לא יפתחו סרטן. במקרים רבים של סרטן הפין נמצא זיהום של נגיף זה. חלק מזני הנגיף גורמים ליבלות באיברי המין שמגבירות את הסיכון לחלות בסרטן הפין.

עורלה הדוקה – עורלה שיוצרת פימוזיס (מצב בו לא ניתן להפשיל את העורלה מעבר לעטרה), נפוצה יותר בגברים החולים בסרטן הפין. סרטן הפין נפוץ פחות בקרב גברים נימולים.

עישון – מעלה את הסיכון לסרטן הפין.

שינויים בעור – שינויי עור מסוימים המתרחשים בפין עלולים להתפתח לסרטן הפין, אם אינם מטופלים. אם אתה מבחין בכתמים קשקשיים אדומים או לבנים על ראש הפין, או בכתמים אדומים לחים על עור הפין, יש לגשת לרופא מיידית.

סרטן הפין אינו עובר בתורשה ואינו מידבק. עם זאת, נגיף הפפילומה האנושי' שעלול לגרום במקרים מסוימים לסרטן הפין, יכול לעבור במגע מיני.


תסמינים

הסימן הראשון לסרטן הפין הוא בדרך כלל התעבות העור או שינוי בצבע העור. סימנים מאוחרים יותר כוללים גידול הנראה לעין או כאב בעטרה (ראש הפין) או העורלה, אך לעיתים גם במערכת צינורות הפין. ייתכנו פליטות או דימומים מהגידול. רוב גידולי סרטן הפין אינם גורמים לכאב.

סרטן בפין עשוי להיראות כגידול שטוח בצבע כחלחל-חום, כפריחה אדומה או בליטות קטנות קשות. לעיתים ניתן להבחין בעין בגידולים רק כאשר העורלה משוכה לאחור, במידה והפין אינו ערל.

תסמינים אלו עשויים להעיד גם על מצבים אחרים, שאינם מחלת סרטן. בדומה לרוב מחלות הסרטן, גם בסרטן הפין קל לטפל ככל שהוא מתגלה מוקדם יותר, לכן מומלץ לפנות מיידית לרופא כאשר מבחינים בדבר חריג.

אבחון סרטן הפין

ביופסיה

רופא המשפחה יבדוק אותך ויפנה אותך למומחה בבית החולים לחוות דעת נוספת וטיפול. המומחה בבית החולים יבדוק את הפין וקשריות הלימפה במפשעות (היכן שהגידול נוטה להתפשט) ואת הערמונית לאיתור נפיחויות. ייתכן שהרופא ייטול דגימת רקמה – ביופסיה - מהאזורים החשודים בפין לבדיקה מיקרוסקופית לצורך איתור תאים סרטניים. הליך זה מתבצע בהרדמה מקומית או כללית, ואינו מכאיב.

 

בדיקות נוספות

אם התגלה בביופסיה כי מדובר בגידול ממאיר (סרטני), יפנה אותך המומחה לבדיקות נוספות על מנת לקבוע אם מחלתך ממוקמת בפין בלבד או התפשטה לאיברים נוספים. מחלת הסרטן עשויה להתפשט בגוף באמצעות זרם הדם או מערכת הלימפה. מערכת הלימפה הינה חלק ממערך ההגנה של הגוף מפני זיהומים ומחלות, והיא מורכבת מרשת בלוטות לימפה המחוברות בצינורות דקים המכילים את נוזל הלימפה. אם מחלתך התפשטה לקשריות הלימפה או לערמונית, הן תהיינה מוגדלות מעט. תוצאות הבדיקות הנוספות יסייעו לצוות הרפואי להחליט על הטיפול המתאים ביותר עבורך.


סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT)

סוג מתוחכם של צילום רנטגן, המפיק תמונות של חתכי רוחב שונים של הגוף מהן ניתן לבנות תמונה תלת-ממדית של חלל הגוף. הבדיקה אינה כרוכה בכאב ונמשכת 30-10 דקות. בבדיקה נעשה שימוש במנת קרינה נמוכה בעלת סבירות נמוכה מאוד שתפגע בך או באנשים הבאים במגע עמך. תתבקש להימנע מאכילה ושתייה לפחות ארבע שעות קודם לביצוע הבדיקה.

לפני הבדיקה ניתן לרוב חומר ניגוד נוזלי לשתייה דרך הפה או בעירוי לווריד. נוזל זה עשוי לגרום לתחושת חום בכל הגוף למשך מספר דקות. אם אתה חולה אסתמה או אלרגי ליוד חשוב שתודיע על כך לצוות הרפואי לפני הבדיקה.

 

הדמיית תהודה מגנטית (MRI)

בדיקה זו דומה לסריקת CT אך עושה שימוש בשדה מגנטי, במקום בקרני רנטגן, על מנת להפיק תמונות חתך רוחביות של הגוף. ההדמיה מסייעת לגלות אם סרטן הפין התפשט לרקמות סמוכות או לבלוטות לימפה באזור. ייתכן שיוזרק לך חומר ניגוד לווריד בזרוע במטרה לשפר את תוצאות ההדמיה. במהלך הבדיקה תתבקש לשכב ללא תזוזה על מיטה בתוך גליל גדול למשך כ-30 דקות. אם אתה חושש מחללים סגורים, עלולה להתעורר אצלך תחושה לא נעימה, על כן כדאי לומר זאת לטכנאי לפני ביצוע הבדיקה. הסריקת מרעישה מאוד, אולם תקבל אטמי אוזניים או אוזניות שיסייעו לך להתגבר על הרעש. על פי רוב, יוכל אדם נוסף לארח לך לחברה בחדר הבדיקה. לפני הכניסה לגליל הסורק עליך להסיר את כל חפצי המתכת מגופך. אנשים שבגופם מושתל מוניטור לב, קוצב לב או סוגים מסוימים של אטבים כירורגיים אינם יכולים לעבור סריקת MRI בשל השדות המגנטיים. הסריקה אינה כרוכה בכאב ותוכל לשוב לביתך בתום הבדיקה.

 

ביופסיית בלוטות לימפה

אחד המקומות הראשונים אליהם מתפשט סרטן הפין הוא בלוטות הלימפה במפשעה. בלוטות הלימפה הן חלק ממערכת הלימפה שמסייעת בהגנה על הגוף מפני מחלות וזיהומים. קיימות בלוטות לימפה לכל אורך הגוף והן מקושרות על ידי צינוריות דקיקות בהן עובר נוזל הלימפה. אם בלוטות הלימפה מוגדלות, ייתכן שהרופא ישאב באמצעות מחט דגימת תאים מהבלוטות - ביופסיה. בדיקה זו תיערך כדי לקבוע אם הבלוטות מוגדלות בגלל גידול סרטני. בלוטות לימפה יכולות להיות מוגדלות גם בשל זיהום או מחלה כשלהי, לאו דווקא מחלת סרטן.  

הרופא עשוי להמליץ על הסרה של בלוטת לימפה אחת או יותר, והליך זה יכול להתבצע במקביל להסרת הגידול הסרטני מהפין. יש דרכים שונות לביצוע הליך זה. 

 

המתנה לתוצאות הבדיקות

ייתכן שיחלפו כמה ימים או כמה שבועות עד שתקבל את כל תוצאות הבדיקות ועד שתגיע לפגישה עם הרופא, שתיקבע לך בטרם תשוחרר לביתך. תקופת ההמתנה עלולה להיות מלווה בחששות ומתח. מומלץ להיעזר בבני המשפחה או בחברים קרובים שיכולים להעניק לך תמיכה וסיוע.



האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את מוקד התמיכה הטלפוני בשפות עברית ורוסית, המעניק סיוע ראשוני מיידי לחולי סרטן והקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית וזקוקים לתמיכה ולאוזן קשבת. בהתאם לצורך, הפונים מנותבים להמשך טיפול בבית החולים או במסגרת הקהילה.

למוקד 'טלתמיכה'® ניתן לפנות בטל. 1-800-200-444.


שלב ודירוג המחלה

שלב המחלה

שלב המחלה (stage) הוא מונח המשמש לתיאור היקפו של הגידול הסרטני ומידת התפשטותו אל מעבר למיקומו הראשוני. ידיעת סוג הגידול הסרטני והשלב בו נמצאת המחלה מסייעת לרופאים להחליט מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך.

 

שלב 1 – הגידול הסרטני משפיע רק על העור המכסה את הפין, העטרה או העורלה.

שלב 2 – הגידול הסרטני החל להתפשט לפתח הפין או לאחת מבלוטות הלימפה בערמונית.

שלב 3 – הגידול הסרטני התפשט עמוק יותר במערכת צינורות הפין או ליותר מבלוטת לימפה אחת בערמונית.

שלב 4 – הגידול הסרטני התפשט לבלוטות לימפה עמוקות יותר באגן או לחלקים אחרים בגוף.

 

חלק מהרופאים ישתמשו במונחים אלו לתיאור מחלתך:

שלב מוקדם – הגידול הסרטני משפיע רק על העטרה או העורלה.

שלב ביניים – הגידול הסרטני התפשט מתחת לעור, לתוך מערכת צינורות הפין ו/או כמויות קטנות של תאים סרטניים נמצאו בבלוטות הלימפה (מחלה מיקרוסקופית).

שלב מתקדם – הגידול הסרטני נמצא באחת או כמה בלוטות לימפה מוגדלות ו/או התפשט לאזורים אחרים בגוף.

במידה והמחלה שבה ומופיעה לאחר הטיפול הראשוני, מצב זה נקרא 'הישנות מחלה'.   

דירוג המחלה

המונח 'דירוג מחלה' (Grading)  מתייחס למראה התאים הסרטניים במיקרוסקופ ומאפשר להעריך עד כמה מהר הם יתפתחו. ב'דרגה נמוכה' הכוונה שהתאים הסרטניים נראים דומים למדי לתאים בריאים, הם מתפתחים באיטיות יחסית, והסבירות כי יתפשטו נמוכה. 'דרגה גבוהה' משמעה שהתאים הסרטניים נראים בלתי תקינים לחלוטין וקיימת סבירות גבוהה מאוד כי יתפשטו לאזורים אחרים בגוף.



תכנון הטיפול

תכנון הטיפול המיטבי עבורך ייעשה בדרך כלל על ידי צוות רב-תחומי, שכולל מנתחים המתמחים בסרטן הפין, רדיולוגים, פתולוגים ואונקולוגים. בבית החולים ישנם אנשי צוות נוספים שיכולים לעזור לך לפי הצורך, כגון תזונאים, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים. כדי לתכנן את הטיפול הטוב ביותר עבורך, יתחשבו הרופאים בגילך ובמצב בריאותך הכללי, וכן בסוג, בשלב ובדרגה של מחלתך.

 

הרופא המטפל ידון איתך על דרך הטיפול המתאימה ביותר עבורך, או שיציע לך לבחור בטיפול אחד מבין כמה אפשרויות. אם אתה צריך לבחור טיפול, ודא שיש בידך מספיק מידע על כל אפשרויות הטיפול והשלכותיהן, כדי שתוכל להחליט איזו מהם מתאימה לך. אל תחשוש לשאול את הצוות הרפואי כל שאלה שברצונך לברר בנוגע לטיפול ולתופעות הלוואי. לעיתים קרובות הכנת שאלות מראש וליווי של חבר קרוב או בן משפחה לפגישה עם הרופא יעזרו לך לברר את כל הפרטים ולזכור את תוכן הפגישה.

 

הטיפול בסרטן הפין

הטיפול יבוצע במרכז רפואי המתמחה בטיפול במחלות סרטן ויינתן לך בהתאם למספר גורמים, כולל מיקום והיקף הגידול הסרטני, שלב המחלה, מידת התפשטותה וגילך. הטיפול העיקרי בסרטן הפין הוא ניתוח, וכן יכולים להינתן טיפול בקרינה וטיפול כימי (כימותרפיה). עם ההתקדמות בטכניקות הניתוחיות כיום, ניתן לשמר את הפין או לשחזר אותו בניתוח. בטרם תקבל טיפול כלשהו, הרופא המטפל בך יסביר לך על מהלך הטיפול המתאים לך, תופעות הלוואי הצפויות ודרכי ההתמודדות עימן.

 

יתרונות וחסרונות הטיפול

אנשים רבים חוששים מהטיפולים נגד מחלת הסרטן, בשל תופעות הלוואי האפשריות. לרוב, ניתן לשלוט על תופעות הלוואי באמצעות תרופות. חשוב לזכור שהטיפולים ניתנים מסיבות שונות והיתרונות משתנים מחולה לחולה בהתאם למצבו.

אם הציעו לך טיפול שמטרתו לרפא את המחלה או לשלוט בגידול לאורך זמן, ההחלטה אם לקבל אותו תהיה קלה יותר ככל הנראה. אבל גם במצב זה תצטרך לשקול את יתרונות הטיפול מול חסרונותיו. אם אין אפשרות לריפוי, והטיפול ניתן כדי להאט או לעצור את התקדמות המחלה לתקופת זמן מסוימת, יהיה קשה יותר להחליט אם להסכים לקבל אותו או לא. קבלת החלטות הנוגעות לטיפול בנסיבות כאלו היא תמיד קשה, וכדאי לדון על כך בפירוט עם הרופא המטפל. אם אתה בוחר שלא לקבל טיפול למחלתך, תוכל לקבל טיפול לשליטה בתסמינים. טיפול זה נקרא 'טיפול תומך' או 'פליאטיבי'.

חוות דעת רפואית נוספת

למרות שצוות רב-תחומי מומחה יקבע מהו הטיפול המתאים ביותר עבורך, ייתכן שתרצה לקבל חוות דעת רפואית נוספת, וזו זכותך המלאה. על פי סעיף 3 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו- 1996: "מטופל זכאי להשיג מיוזמתו דעה נוספת לעניין הטיפול בו; המטפל והמוסד הרפואי יסייעו למטופל בכל הדרוש למימוש זכות זו". אם תבחר לקבל חוות דעת נוספת, כדאי שתכין מראש רשימת שאלות ותגיע בלוויית חבר קרוב או בן משפחה, כדי להבטיח שבפגישה תדונו בכל הנושאים המדאיגים אותך.

מתן הסכמה מדעת

לפני שתקבל טיפול כלשהו, הרופא יסביר לך על מטרותיו, ויבקש ממך לחתום על טופס שמצהיר כי אתה מסכים לקבל את הטיפול מהצוות הרפואי. לא יינתן לך טיפול רפואי ללא הסכמתך. לפני חתימתך על הטופס אתה אמור לקבל את מלוא המידע על אודות סוג הטיפול המומלץ לך והיקפו, יתרונותיו וחסרונותיו, טיפולים אפשריים אחרים, סיכונים ותופעות לוואי.

אם אינך מבין את כל הפרטים שהוסברו לך, ספר זאת מיד לצוות הרפואי כדי שתוכל לקבל הסבר נוסף. מומלץ שקרוב משפחה או חבר יתלוו אליך לפגישה, כדי שיוכלו לסייע לך לזכור את כל הנאמר. רצוי גם להכין מראש רשימת שאלות, ולבקש זמן נוסף כדי להחליט. לאחר הסבריו של הרופא תוכל להחליט מהי האפשרות הטובה ביותר עבורך. חשוב לספר לרופא או לאחות האחראית על החלטתך, גם אם תבחר שלא לקבל את הטיפול כדי שהם יוכלו לתעד זאת בתיק הרפואי.

סוגי טיפולים

ניתוח

גידולים סרטניים קטנים ושטחיים שלא התפשטו לאזורים אחרים מטופלים על ידי הסרת האזור הנגוע ומעט רקמה בריאה סביבו. הגידול הסרטני יכול להיות מוסר בניתוח רגיל, באמצעות לייזר או הקפאת האזור (קריותרפיה) ההורסת את התאים הסרטניים. אם הגידול הסרטני נמצא רק בעורלה, ניתן לטפל בו על ידי ביצוע ברית מילה. כל הטיפולים האלו ניתנים במסגרת אשפוז יום, ניתן לעשותם בהרדמה כללית או מקומית, בהתאם לסיבות ומאפייני כל מקרה.

 

כריתה מקומית רחבה

אם הגידול הסרטני התפשט לאזור רחב יותר, תיאלץ לעבור ניתוח מסוג זה. בכריתה מקומית רחבה מסירים את כל הגידול הסרטני עם גבולות רקמה בריאה סביבו. גבולות הרקמה הבריאה חיוניים כדי להפחית את הסיכון לחזרת המחלה בעתיד. ניתוח זה מחייב הרדמה כללית ושהייה קצרה בבית החולים.

 

הסרת בלוטות לימפה

ייתכן שהמנתח יסיר גם בלוטות לימפה מהמפשעה שלך כדי לבדוק אם הגידול הסרטני התפשט אליהן. אם הבלוטות במפשעתך מוגדלות קרוב לוודאי שכולן יוסרו (כריתת מפשעה רדיקלית).

 

ניתוח לשמירה על הפין ושחזורו

אם מדובר בגידול סרטני נרחב יותר בראש הפין, העטרה תוסר כולה. במקרה כזה ניתן להחזיר את מראה הפין על ידי שימוש בעור מחלק אחר בגוף. תיאלץ לשהות בבית החולים חמישה ימים לערך במהלכם יוחלפו לך תחבושות באזור הניתוח.

 

כריתת פין

ניתוח זה מבוצע אם הגידול הסרטני גדול ומכסה חלק נרחב מהפין. הכריתה יכולה להיות חלקית (בה מוסר רק חלק מהפין) או מלאה (בה נכרת הפין כולו). היקף הניתוח תלוי במיקום הגידול הסרטני והיקפו. אם הגידול הסרטני קרוב לבסיס הפין, כריתה מלאה עלולה להיות הפיתרון היחיד עבורך. כיום ניתוח זה אינו שכיח, היות וברוב המקרים הרופאים מצליחים לשמר את הפין.

 

ניתוח שיחזור

אפשר לבצע ניתוח שיחזור לאחר כריתה (אם אין סימנים להתפשטות המחלה לאזורים אחרים בגוף). לעיתים פעולת השיחזור מצריכה ניתוח נוסף. הטכניקות בהן ישתמש המנתח כוללות לקיחת עור מהזרוע בשיטה מיקרוכירורגית (ניתוח זעיר) ושימוש בו לצורך יצירת פין חדש. בשיטה המיקרוכירורגית מצליחים בדרך כלל לחבר את העצבים ליצירת תחושה בפין המשוחזר כדי לאפשר גירוי מיני. זקיפת האיבר מושגת על ידי מתקן סיליקון ייעודי.

טיפול בקרינה

בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני רנטגן בעוצמה גבוהה ההורסות את התאים הסרטניים תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים. בטיפול בקרינה נעשה שימוש אם המטופל אינו חזק מספיק לעבור ניתוח או שאינו מעוניין בו. בעבר, טיפול בקרינה ניתן במטרה לטפל בגידולים סרטניים קטנים בראש הפין (העטרה), אך כיום הוא נפוץ פחות בשל ההתקדמות והשיפור בטכניקות הניתוחיות. כמו כן, טיפול בקרינה ניתן במטרה לטפל בבלוטות לימפה נגועות במפשעה ולסייע בהפחתת הסיכון להתפשטות המחלה.

טיפול בקרינה ניתן גם במטרה לטפל בתסמינים, כגון כאב, אם המחלה התפשטה לאזורים אחרים בגוף, כמו העצמות.

קרינה חיצונית - קרינה חיצונית ניתנת בסדרת טיפולי יום ביחידת הקרינה של בית החולים. קרני רנטגן בעוצמה גבוהה מכוונות ישירות לאזור הגידול הסרטני באמצעות מכונה. הטיפולים ניתנים בדרך כלל במהלך ימות השבוע, מראשון עד חמישי, עם מנוחה בסוף השבוע. כל טיפול נמשך 15-10 דקות. מספר הטיפולים ייקבע בהתאם לסוג והיקף הגידול, הרופא המטפל ידון איתך על הטיפול המתאים לך ועל תופעות הלוואי הצפויות לך.

לפני תחילת הטיפול ימקם אותך הטכנאי בנוחות על גבי מיטת הטיפולים. במשך הטיפול תישאר לבדך בחדר אך תוכל לשוחח עם הטכנאי שיתבונן בך מהחדר הסמוך. טיפול בקרינה אינו כרוך בכאב, אך עליך לשכב ללא תזוזה במשך מספר דקות. הטיפול אינו גורם לך לפלוט קרינה, ובסיום הטיפול תוכל לשהות בסביבת אנשים אחרים, כולל ילדים.

קרינה פנימית (שתלים רדיואקטיביים) – טיפול בקרינה יכול להתבצע באמצעות שתלים רדיואקטיביים (הפולטים קרינה). טיפול זה נקרא גם 'ברכיתרפיה'. חוטים רדיואקטיביים קטנים מונחים בזהירות באזור הנגוע של הפין, פעולה הנעשית בהרדמה מלאה. החוטים נשארים במקומם במשך 5-4 ימים ומוצאים מהגוף לאחר מכן. שיטת טיפול זו משמשת לטיפול בסוגי סרטן קטנים בראש הפין (עטרה). ברגע שהשתל נמצא במקומו, עליך לשהות בחדר מבודד בבית החולים, כדי שאנשים בסביבתך לא ייחשפו לקרינה מיותרת.

 

תופעות לוואי של טיפול בקרינה 

לטיפול בקרינה יש כמה תופעות לוואי אפשריות. לקראת סיום הטיפול עור הפין עשוי להיות רגיש, אדמומי ועדין. בטווח הארוך, טיפול בקרינה עלול לגרום להתעבות ולהתקשות רקמות בריאות באזור הפין (פיברוזיס). בחלק מהגברים תופעה זו עלולה לגרום להיצרות צינורית השתן בפין (השופכה) ולגרום לקשיים בעת מתן שתן. ניתן לטפל בתופעה זו באמצעות ניתוח להרחבת האזור.



טיפול כימי (כימותרפיה)

טיפול בו נעשה שימוש בתרופות אנטי-סרטניות (ציטוטוקסיות) ההורסות את תאי הגידול הסרטני. ייתכן שייעשה שימוש בתרופה אחת או בשילוב של כמה תרופות יחד. כימותרפיה אינה נפוצה כשיטת טיפול בסרטן הפין. טיפול כימי על ידי משחה ניתן כטיפול לגידולים סרטניים קטנים בשלב מוקדם הממוקמים בעורלה ובקצה הפין (עטרה).

 

כימותרפיה יכולה להינתן גם כטבליות או בעירוי לווריד, כטיפול בסרטן הנמצא בשלב מתקדם יותר, יחד עם ניתוח או טיפול בקרינה או במשולב עם שניהם. הטיפול הכימי מבוסס בעיקר על תרופת הציספלטין – Cisplatin (אביפלטין® - ®Abiplatin)*

במצב מחלה מתקדם, או במעורבות של בלוטות הלימפה במפשעה או באגן, יש לשלב גישה רב-מערכתית הכוללת טיפול כימי, ניתוח וגם טיפול קרינתי.  מדיניות הטיפול דורשת דיון של צוות רב-מקצועי.

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.



טיפול פוטודינמי (PTD)

טיפול חדש יחסית בו נעשה שימוש במצבים שונים. כיום נערכים ניסויים לבדיקת יעילותו על סרטן הפין. בטיפול פוטודינמי נעשה שימוש בלייזר או מקורות אחרים, בשילוב תרופה רגישה לאור (הנקראת לעיתים 'סוכן פוטוסינתזי') על מנת להרוס תאים בלתי תקינים. משחה מיוחדת נמרחת על האזור כ-3 עד 6 שעות קודם לטיפול באור. לאחר מכן ניתן הטיפול במשך זמן מוגבל המשתנה בהתאם למקור האור. עם סיום הטיפול האזור מכוסה בחלוק כדי להגן עליו. לעיתים ייתכן שיינתן יותר מטיפול אחד. טיפול פוטודינמי אינו מבוצע בכל המרכזים הרפואיים.

טיפול בהקפאה (Cryotherapy)

בטיפול זה מחדירים אלקטרודה לתוך הגידול ומקפיאים אותו, וכך גורמים להרס הגידול. טיפול זה מתאים לגידול בשלבים התחלתיים בלבד.

מחקרים וניסויים קליניים

מחקרים למציאת דרכים חדשות לטיפול יעיל בסרטן לכל המטופלים נערכים כל העת. אם מחקרים מוקדמים (מחקרי פאזה 1–2) מראים שטיפול חדש עשוי להיות טוב יותר מהטיפול המקובל, האונקולוגים עורכים מחקרים להשוואה בין הטיפול החדש לטיפולים המקובלים הטובים ביותר בנמצא (מחקרי פאזה 3).


מחקרים כאלה נקראים מחקרים קליניים (או ניסויים קליניים), והם הדרך האמינה היחידה לבחינת טיפול חדש. לעיתים קרובות משתתפים במחקרים האלה כמה מרכזים רפואיים בארץ, ובדרך כלל גם מרכזים רפואיים במדינות אחרות.


מחקרים קליניים חשובים לא רק לשיפור הטיפול לטובת כל המטופלים בעתיד, אלא הם גם סיכוי אמיתי לשיפור מצבו של החולה המשתתף במחקר. כמו כן הם תורמים לקידום המאבק במחלת הסרטן ולהעמקת הידע הקשור למחלה. אם שיטת הטיפול הנבדקת במחקר מסוים תוכח כיעילה, היא עשויה להיות שיטת הטיפול המקובלת ולעזור לחולים רבים. יעילותם של רוב הטיפולים הנמצאים כיום בשימוש הוכחה בעבר במסגרת ניסויים קליניים.


במחקר קליני מבוקר פאזה 3 המשתתפים מחולקים, בדרך כלל, לשתי קבוצות:

  1. קבוצה שמקבלת את הטיפול החדש הנבדק במחקר (כחלופה לטיפול הסטנדרטי המקובל בעולם באותה מחלה או כתוספת לטיפול הסטנדרטי).
  2. קבוצה שמקבלת את הטיפול הסטנדרטי, הנחשב כטיפול המיטבי במחלה.


אין מידע מוכח שהטיפול החדש הנבדק במחקר יביא לידי תוצאות טובות יותר, אך מקובל להציע טיפול חדש רק אם יש סיכוי סביר שתוצאותיו יהיו טובות יותר מהטיפול המקובל.


כדי להבטיח את בטיחות החולים ואת זכויותיהם כל פרוטוקול ניסיוני מקבל אישור של ועדה אתית, הנקראת ועדת הלסינקי, מטעם המוסד הרפואי שבו ייערך המחקר. כל משתתף מקבל העתק של הפרוטוקול ושל המסמכים הנלווים אליו, הוא נדרש לקרוא אותו ולחתום על טופס הסכמה מדעת לפני תחילת המחקר. חתימה על הטופס פירושה שהמשתתף יודע במה עוסק המחקר, מבין מדוע הוא מבוצע, מדוע הוזמן להשתתף בו, ובאיזה אופן יהיה מעורב בו.

גם לאחר מתן ההסכמה להשתתף במחקר, ניתן לפרוש ממנו בכל עת. ההחלטה שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו לא תשפיע על יחסו של הרופא בשום דרך, והוא ימשיך לתת את הטיפול המקובל הטוב ביותר.

חשוב לזכור שכל טיפול נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה במחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. ההשתתפות במחקר תסייע לקדם את מדע הרפואה ולשפר את סיכויי ההחלמה של חולים אחרים בעתיד.

החוברת "מחקרים קליניים בטיפול במחלת הסרטן" של האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בנושא ביתר פירוט. ניתן לקבל את החוברת ללא תשלום בשיחת חינם ל"טלמידע"® של האגודה בטלפון 1-800-599-995 או באתר האגודה.
לאגודה למלחמה בסרטן מאגר של מחקרים קליניים. הוא מתעדכן באופן שוטף באתר האגודה.

במאגר מרוכזים מגוון המחקרים הקליניים המתבצעים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ. המחקרים האלה פתוחים לציבור המטופלים על פי תנאי הקבלה המפורטים בכל מחקר. ניתן לקבל פרטים ומידע נוסף במרכז המידע של האגודה בטלפון 03-5721608 או בדואר אלקטרוני info@cancer.org.il

 

מעקב

לאחר שהטיפול בך יושלם תמשיך לעבור בדיקות מעקב שגרתיות, הכוללות בדיקות דם וצילומי רנטגן. פגישות המעקב הן הזדמנות טובה לשוחח עם הרופא על חששות המתעוררים ולקבל מענה על שאלות שונות. אם בין הפגישות עם הרופא תסבול מבעיות כלשהן או תבחין בתסמינים חדשים, דווח על כך לרופא שלך או פנה אל בית החולים בהקדם האפשרי.

לחצו כאן לקריאת החוברת 'עם הפנים לעתיד – מדריך למחלימים'. לקבלת החוברת ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

רפואה משלימה

המונח ׳רפואה משלימה׳ (משולבת, אינטגרטיבית) מתייחס למגוון טיפולים, כגון דיקור סיני (אקופונקטורה), נטורופתיה, דמיון מודרך ועוד, הניתנים בנוסף על הטיפולים הרפואיים המקובלים נגד מחלת הסרטן. מחקרים מצביעים על כך שגישת הטיפול האינטגרטיבית יכולה לתרום לשיפור איכות החיים של מטופלים בתקופת ההתמודדות עם המחלה והטיפולים. אם ברצונך להיעזר בטיפולי רפואה משלימה, חשוב להתייעץ עם האונקולוג המטפל ועם רופא מומחה ברפואה משלימה, במטרה לבחון מהי דרך הטיפול הטובה ביותר עבורך, והאם שיטות רפואה משלימה יכולות לסייע בהשגת יעדי הטיפול.

לאגודה למלחמה בסרטן מידע נוסף על יחידות לאונקולוגיה אינטגרטיבית ברחבי הארץ, וכן חוברת 'רפואה משלימה וסרטן' - מדריך לצרכן הנבון של רפואה משלימה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל׳טלמידע׳® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

באתר האגודה ניתן להיכנס ל'פורום רפואה משלימה' ולהתייעץ עם מומחה בתחום.




מיניות לאחר התמודדות עם סרטן הפין

רוב הטיפולים בסרטן הפין לא ישפיעו על יכולתך לקיים יחסי מין, אך חלק מהחולים שעברו כריתת פין חלקית או מלאה, יגלו כי יחסי המין אכן יושפעו מהניתוח. מצב זה עלול להיות מתסכל ומורכב עבורך, אך עם הזמן תוכל למצוא את הדרך להשלים עם המצב ולמצוא פתרונות יעילים להתמודדות. במקרים כאלו מומלץ לשוחח עם בת הזוג על תחושותיך האישיות ועל השינויים שעשויים להיווצר במערכת היחסים. כמו כן, בשל מורכבות הנושא, מומלץ לשוחח עם מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן או עם רופא מטפל או אחות שיוכלו לסייע לך ולבת הזוג להתמודד עם השינויים. 

לאגודה למלחמה בסרטן שירות ייעוץ מיני לחולי סרטן, הניתן על ידי מטפלת במיניות ללא תשלום וללא צורך בהפניית רופא. ניתן לפנות בטל. 03-5721643 או בדוא"ל: miniut@cancer.org.il. כמו כן, ניתן לקבל ללא תשלום את חוברת 'מיניות ופוריות הגבר' ואת חוברת 'חיי אישות, זוגיות ופוריות – לגבר הדתי' של האגודה למלחמה בסרטן באמצעות פנייה בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.
1-800-599-995.

כמו כן, ניתן להיכנס לפורום ייעוץ מיני באתר האגודה למלחמה בסרטן להתייעץ עם מומחים בתחום.

התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן


מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם

למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן

<
מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
ספטמבר 2019
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן הפין. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה.