לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר חדש קובע כי צריכה גבוהה של ירקות ממשפחת המצליבים מפחיתה את הסיכון לסרטן מערכת העיכול

עוד בנושא

משפחת הירקות המצליבים כוללת כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב סיני וברוקולי, והיא עשירה בחומרים הידועים כאנטי-סרטניים. עדויות מחקריות קודמות הצביעו על קשר אפשרי בין צריכת ירקות אלה ובין הסיכון לחלות בסוגי סרטן של מערכת העיכול. במטה-אנליזה שפורסמה בדצמבר 2023, חוקרים מארה"ב ביקשו לבדוק קשר זה. לצורך כך הם ניתחו נתונים מ-89 מחקרים, שכללו סך של 45,847 חולים עם סרטן של מערכת העיכול. משך המעקב הממוצע נע בין 3.6 שנים ל-26 שנים.

הממצאים הראו כי צריכה גבוהה של ירקות מצליבים הייתה קשורה בהפחתה של 19% בסיכון לחלות בסרטן במערכת העיכול. לעומת אנשים שצרכו ירקות מצליבים ברמה הנמוכה ביותר, אנשים שצרכו ברמה הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך ב-30% לחלות בסרטן הוושט; ב-16% לחלות בסרטן הקיבה; ב-26% לחלות בסרטן הכבד; וב-17% לחלות בסרטן הלבלב ובסרטן המעי הגס והחלחולת.

נמצא כי הסיכון הנמוך ביותר לסרטן במערכת העיכול נצפה בצריכת יומית של 75 גרם ירקות מצליבים. לא נמצאה ירידה נוספת בסיכון בצריכה יומית גבוהה יותר. הממצאים היו מובהקים הן בנשים והן בגברים, ובאוכלוסיות ביבשות שונות.

מבחינת סוגי הירקות המצליבים, נמצא קשר מובהק לירידה בסיכון לסרטן מערכת העיכול בצריכת כרוב (ירידה של 20%) וברוקולי (ירידה של 19%).

לסיכום, הממצאים העקביים מחזקים את הקשר בין צריכת ירקות מצליבים ובין ירידה בסיכון לסרטן במערכת העיכול.

המחקר החדש פורסם בדצמבר 2023 בכתב העת המדעי Critical Reviews in Food Science and Nutrition, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.