במחקר עוקבה נרחב שנערך בבריטניה, ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין סוגי מזון שונים ובין הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס. לצורך כך הם ניתחו נתונים של 118,210 משתתפים מתוך מאגר ה-Biobank של בריטניה (כ-44.6% הם גברים), אשר הצטרפו למעקב בין השנים 2006 ל-2010. במחקר נבחן הקשר בין חשיפה ל-139 מוצרי מזון ובין הסיכון להיארעות סרטן המעי הגס. בעת הצטרפותם למאגר מילאו המשתתפים שאלון על תזונתם במהלך 24 שעות וסיפקו נתונים דמוגרפיים.
לאחר מעקב חציוני של 12.8 שנים, אובחנו בקרב המשתתפים 1,466 מקרים של סרטן המעי הגס והחלחולת מתוכם 842 אובחנו עם סרטן המעי הגס ו-359 אובחנו עם סרטן החלחולת. גיל האבחון החציוני עמד על 55.8 שנים.
מממצאי המחקר עולה כי צריכת לחם לבן הייתה קשורה לסיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס. בחלוקה לשלוש רמות של צריכת לחם לבן נמצא כי משתתפים בשליש הגבוה היו בסיכון מוגבר של 22% לחלות בסרטן המעי הגס לעומת משתתפים בשליש הנמוך. מנגד, צריכת סיבים תזונתיים, סידן, מגנזיום, זרחן ומנגן (מינרל), הצביעה על קשר מגן מפני סרטן המעי הגס.
מסקנת החוקרים היא כי ממצאי המחקר תומכים במניעת סרטן המעי הגס באמצעות תזונה.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nutrients בנובמבר 2023, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.