במחקר חדש שנערך בארצות הברית ביקשו לבדוק את הקשר בין איכות התזונה של נשים ובין הסיכון שלהן להידבק בנגיף הפפילומה האנושי (HPV), שידוע כמגביר את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם. המחקר כלל 10,543 נשים בגילים 59-18 שלא חלו בסרטן ושלא קיבלו חיסון לנגיף. הנשים השתתפו בסקר בריאות ותזונה לאומי בארה"ב בין השנים 2016-2003. הנשים נבדקו לנוכחות זנים שונים של נגיף הפפילומה בגופן – זנים שמוגדרים בסיכון גבוה להתפתחות סרטן צוואר הרחם וזנים בסיכון נמוך, וכן נשים ללא נוכחות של זני הנגיף.
איכות התזונה הוערכה באמצעות מדד תזונה בריאה, כשציון גבוה יותר מעיד על איכות תזונה טובה יותר. על פי הגדרות המדד, תזונה איכותית כללה מספר קטגוריות: ירקות, דגנים מלאים, מוצרי חלב, מזונות עתירי חלבון, מאכלי ים וחלבון צמחי, צריכה כוללת של פירות (טריים + מיץ פירות), פירות טריים (ללא מיץ פירות), ירקות עליים ירוקים וקטניות.
נמצא כי 25.2% מהנשים שתזונתן הייתה באיכות נמוכה נדבקו בזנים המסוכנים של נגיף הפפילומה, לעומת 10.2% מהנשים ששמרו על תזונה איכותית.
שלוש מהקטגוריות התזונתיות נמצאו בעלות השפעה משמעותית על ההידבקות בנגיף, הן בזנים בסיכון גבוה והן בזנים בסיכון נמוך – צריכה כוללת של פירות, צריכת פירות טריים בלבד וצריכת ירקות עליים ירוקים וקטניות.
נשים שצרכו ירקות ירוקים עליים וקטניות היו בסיכון נמוך ב-32% להידבק בזנים המסוכנים של הנגיף לעומת נשים שלא צרכו מזונות אלה כלל. בדומה לכך, צריכה מספקת של פירות ומיצי פירות לעומת אי-צריכה הפחיתה את הסיכון שלהן להידבק בזנים המסוכנים ב-43%. גם לצריכה של פירות בלבד הייתה השפעה דומה.
תוצאות דומות נראו גם בנוגע לסיכון להידבק בזנים הפחות מסוכנים של הנגיף, וצריכה מספקת של שלוש קטגוריות המזון הללו הפחיתה משמעותית את הסיכון.
החוקרים מסכמים כי על פי המחקר, אכילה במידה מספקת של פירות, ירקות עליים ירוקים וקטניות, יכולה להפחית את הסיכון להידבק בנגיף הפפילומה האנושי באיברי המין ולחלות בסרטן צוואר הרחם.
המחקר פורסם בכתב העת The Journal of Infections and Diseases במהדורת מאי 2023.
לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
עלה לאתר: ינואר 2024