הסרטן הכי נפוץ בקרב נשים: לרגל החודש הבין-לאומי לקידום המאבק בסרטן השד, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים, מחקרים מדעיים והמלצות לציבור הנשים.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן אובחנו בישראל בשנת 2022 כ-5,500 נשים עם סרטן השד וכ-1,100 נפטרו כתוצאה מסרטן חודרני של השד.
על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2020 אובחנו 5,384 נשים עם גידול בשד, 87.8% מתוכן עם גידול חודרני ו-12.2% עם גידול ממוקד.
בשנת 2019, 78% מכלל המקרים אובחנו בקרב נשים בגיל 50 ומעלה.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי בנוסף לבדיקות בגיל המתאים, לאורח חיים בריא יש השפעה דרמטית על הסיכון להתפתחות סרטן השד. לכן חשוב שנשים יהיו מודעות כבר מגיל צעיר, יצמצמו צריכת אלכוהול ועדיף שיימנעו לחלוטין מצריכתו, ימנעו מעישון, יאמצו תזונה מאוזנת ויקפידו על משקל גוף תקין על מנת להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "סרטן השד הוא הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל. לכן חיוני לגלות אותו מוקדם וגם חשוב לפעול להפחתת הסיכון לחלות, מלכתחילה. גילוי מוקדם מעלה את סיכויי הריפוי לכ-90% ולכן אנחנו באגודה למלחמה בסרטן משקיעים בכל שנה בחודש אוקטובר בקמפיינים להעלאת המודעות. במקביל אנו קוראים לנשים לאמץ אורח חיים בריא כדי להיות אקטיביות בהפחתת הסיכון שלהן לחלות".
פרופ' תניר אלוייס, מנהלת מערך השד והמחלקה לכירורגיית שד במרכז הרפואי הדסה, יו"ר החברה לכירורגיית שד באיגוד לכירורגיה וחברת ועדת העדכון בנושא סרטן השד באגודה למלחמה בסרטן, הוסיפה כי: "הוכח שממוגרפיה מפחיתה את התמותה מסרטן השד בכ-25% הודות לאבחון מוקדם. על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לנשים לבצע ממוגרפיה אחת לשנתיים מגיל 50. נשים מגיל 45 יכולות לפנות לרופא כדי לקבל מידע על היתרונות והחסרונות של הבדיקה בגילים אלה ולשקול להתחיל לבצעה מוקדם יותר. עם זאת, ישנם גורמים שונים שיכולים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן שד (למשל סיפור משפחתי של סרטן שד, מבנה שדיים סמיך בממוגרפיה, טיפול הורמונלי חלופי להקלת תופעות גיל המעבר ועוד). מומלץ לבצע הערכת סיכון פרטנית כדי להחליט אם יש צורך להתחיל במעקב בגיל צעיר יותר, לבצע בדיקות תכופות יותר, או להשתמש באמצעי דימות נוספים (כמו אולטרסאונד או MRI). לנשים יהודיות בריאות ממוצא אשכנזי (מלא או חלקי) מומלץ לבצע בדיקת דם לגילוי מוטציה בגן BRCA. הבדיקה ניתנת לביצוע דרך קופות החולים ללא תשלום. מי שנושאת מוטציה בגנים אלה נמצאת בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד והשחלה, ומומלצת עבורה תוכנית מעקב מגיל צעיר הרבה יותר ובתכיפות גדולה יותר, וכן קיימות אפשרויות להפחתת הסיכון. בלי קשר לתוצאות הממוגרפיה או לבדיקה הגנטית, אני קוראת לנשים להיות מודעות לגופן, ולפנות לרופא עם כל ממצא חדש או חשוד."
למידע נוסף מומלץ ניתן להיכנס לאתר האגודה למלחמה בסרטן בקישור הבא ולקרוא את דף המידע "מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד". ניתן לקבל אותו גם בדוא"ל (כקובץ PDF).
גורמי הסיכון לסרטן שד בנשים אחרי גיל המעבר כוללים היסטוריה משפחתית, טיפול בתחליפי הורמונים, הופעת וסת בגיל מוקדם ועלייה במדד מסת הגוף (BMI). אחד מגורמי הסיכון שניתנים לשינוי הוא רמת הכושר הגופני. מחקרים קודמים הראו כי פעילות גופנית בינונית עד נמרצת קשורה בסיכון נמוך יותר לסרטן שד, במיוחד בנשים אחרי גיל המעבר.
במחקר חדש חוקרים מארצות הברית ביקשו לבחון את הקשר בין סיבולת לב-ריאה להיארעות סרטן שד חודרני בנשים לאחר גיל המעבר. סיבולת לב-ריאה מתייחסת ליכולת של מערכת הנשימה ומחזור הדם של הגוף לספק חמצן לשרירי השלד במהלך פעילות גופנית מתמשכת. ככל שהכושר הגופני גבוה יותר, מערכת הנשימה ומחזור הדם יוכלו לספק חמצן במשך זמן רב יותר במהלך פעילות אירובית.
החוקרים בדקו נתונים של 17,840 נשים בגיל חציוני 60 (ללא סרטן שד) מתוך ביו-בנק בבריטניה, אשר אסף נתונים באמצעות שאלונים על אודות מצב סוציו-דמוגרפי, מצב בריאותי ואורח חיים. סיבולת לב-ריאה נמדדה באמצעות מבחן אופניים.
במהלך מעקב חציוני של 11 שנים אירעו 529 מקרים של סרטן שד חודרני, 1,623 מחלות שלא כללו סרטן שד ו-241 מקרי מוות. סיבולת לב-ריאה גבוהה הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-24% לחלות בסרטן שד, אך נראה כי אחוזי השומן וה-BMI השפיעו על כך - הסיכון הנמוך ביותר לסרטן שד נמצא רק בקרב נשים שסווגו כסובלות מעודף משקל/השמנה (BMI של 25 או יותר) או בעלות אחוז שומן גבוה מ-20%.
מסקנת החוקרים הייתה כי סיבולת לב-ריאה גבוהה יותר עשויה להיות גורם מגן מפני סרטן השד בנשים לאחר גיל המעבר הסובלות מעודף משקל או השמנה, או בעלות אחוז שומן גבוה יותר.
המחקר פורסם בכתב עת British Journal of Sports Medicine ביוני 2023, תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
מחקרי עבר הוכיחו כי צריכה גבוהה של זרחן בתזונה (1,400 מ"ג ליום – פי שניים מהכמות המומלצת למבוגרים ליום), יכולה לגרום לתמותה מכל סיבה, לרעילות זרחן ולקרצינוגנזה (שינויים סרטניים בתאים).
מחקר חדש בדק את הקשר בין תחלואה בסרטן השד (דיווח עצמי) ובין צריכה של זרחן בתזונה. המחקר התבסס על נתונים של 3,302 נשים בגילים 52-42 ממחקר SWAN – מחקר על בריאות נשים ברחבי ארה"ב. מתוך הקבוצה הזו נבחנו הרגלי התזונה של 74 נשים שדיווחו כי הן חולות בסרטן שד, ושל 296 נשים שדיווחו כי אינן חולות בסרטן שד ואשר שימשו כקבוצת ביקורת. המעקב נמשך עשר שנים, ובוצע אחת לשנה. בביקור הראשון, החמישי והתשיעי מילאו כל הנשים שאלון בנוגע להרגלי התזונה שלהן.
מניתוח השאלונים עולה כי הצריכה הממוצעת היומית של זרחן בקבוצת הנשים החולות עמדה על 1,390 מ"ג ליום ועל 1,320 מ"ג בקבוצת הביקורת, רמות שהן מתחת ל-1,800 מ"ג ליום – הרמה המופיעה בתפריטים המומלצים ע"י המחלקה לחקלאות בארה"ב. רמות אלה גבוהות בהרבה מההמלצה של הקרן האמריקנית לבריאות הכליה העומדת על 1,000-800 מ"ג זרחן ביום.
מהממצאים עלה כי נשים שצרכו למעלה מ-1,800 מ"ג זרחן ליום היו בסיכון של פי 2.3 לחלות בסרטן השד, לעומת נשים שצרכו בין 800 ל-1,000 מ"ג זרחן ליום.
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלו תומכים בביצוע מחקר נוסף, רחב יותר, בנושא תזונה מבוקרת דלה בזרחן בנשים שחלו בסרטן שד במסגרת מחקרים קליניים.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי זרחן נמצא במוצרי מזון המכילים חומרים משמרים, משקאות מוגזים, בבשר (איברים פנימיים), דגים, קטניות, דגנים, גבינות קשות ועוד. על מנת להפחית צריכה של זרחן יש לאמץ תזונה עשירה בירקות ולהעדיף מים על פני משקאות מוגזים.
המחקר פורסם בכתב העת Nutrients במהדורת אוגוסט 2023, תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לרגל חודש המודעות לסרטן השד קמפיין חדש מעודד נשים לשקול בדיקת ממוגרפיה בהתייעצות עם הרופא כבר מגיל 45. הקמפיין עלה ביוזמת ובמימון האגודה למלחמה בסרטן, הודות לתרומות הציבור, בטלוויזיה, בדיגיטל, בעיתונות וברדיו. הקמפיין היצירתי הוכן בהתנדבות על ידי משרד הפרסום גיתם, וההמלצות הבריאותיות בו הן בהתאם להנחיות משרד הבריאות, אשר קובעות כי לצד התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד הכוללת בדיקת סקר יזומה אחת לשנתיים מגיל 50, יכולות נשים המעוניינות בכך לבצע את הבדיקה כבר מגיל 45 ולאחר בקשה והתייעצות עם רופא המשפחה.
כבר בשנת 2020 הוכנסה לסל התרופות והטכנולוגיות בדיקה לנשאות גנטית של מוטציות BRCA 1,2 לנשים יהודיות בריאות ממוצא אשכנזי על פי הצהרה עצמית, גם ללא סיפור משפחתי וללא יצורך ביעוץ גנטי מקדים. באגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים לנצל את זכותן לבצע את הבדיקה ללא תשלום בקופות החולים, ומדגישים כי אבחון מחלת הסרטן בשלבים מוקדמים יותר מגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה. מידע נרחב על אודות הבדיקה בקישור הבא.
'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן הוא שירות של נשים מתנדבות שהתמודדו עם סרטן השד, ועברו הכשרה מיוחדת המאפשרת להן לעמוד לצד מאובחנות חדשות המתמודדות עם המחלה. המתנדבות מותאמות לחולות בגיל, בסוג הטיפול ובשפה, ומסייעות להן בהתלבטויות השונות, במתן מידע ותמיכה רגשית ומעשית, מתוך ניסיונן האישי. נשים המעוניינות בתמיכה וסיוע, ונשים המעוניינות להתנדב ולהצטרף למעגל התמיכה של 'יד להחלמה' מוזמנות לפנות בטל. 1-800-36-07-07 או בלחיצה על הכפתור הוורוד באתר.