לתרומה
חפש
מחלות סרטן
סרטן - נושאים כלליים

תופעות גופניות ותסמינים מחשידים לגידול סרטני

עוד בנושא

כיום ידוע על קרוב ל-200 מחלות סרטן שונות, שיכולות לגרום לסוגים שונים של תסמינים. חלק מהתסמינים עלולים להעיד על מחלת סרטן מסוימת, אך גם תסמינים כלליים כמו ירידה במשקל, עייפות או כאב לא מוסבר יכולים להעיד על מצב סרטני כזה או אחר.

לא כל סוג של מחלת סרטן מלווה בתסמינים, ומנגד תופעות גופניות רבות יכולות להופיע אצל כל אחד לאו דווקא מסיבות שקשורות במחלת הסרטן. היו ערניים וקשובים לשינויים החלים בגופכם. אם תופעה גופנית מופיעה ואינה נעלמת – חשוב לפנות לבירור רפואי.

במקרים שאכן ישנו חשד לקיומו של גידול סרטני - הפנייה לרופא ואבחון המחלה בשלב מוקדם מעלים את סיכויי הריפוי, משפרים את יעילות הטיפול ועשויים להציל חיים.

מדוע אנשים החושדים כי חלו בסרטן מהססים ומעכבים את פנייתם לרופא? ברוב המקרים, הדבר נובע מכך שרבים אינם יודעים כי מחלת סרטן ניתנת לריפוי אם היא מתגלה בשלביה המוקדמים. ישנם אנשים הפוחדים כל כך מהמחלה עד שהם מעדיפים להישאר במצב של אי ודאות. זוהי טעות חמורה, שכן זמן יקר מתבזבז, המחלה ממשיכה להתפתח בגוף, והמצב הבריאותי הולך ומחמיר. דחיית פנייה מיידית לרופא עלולה לעיתים למנוע את האפשרות להחלמה מלאה. 

להלן התסמינים שיש לשים לב אליהם, במיוחד אם הם נמשכים זמן מה או חוזרים ונשנים. כמו כן, ייתכנו תסמינים שאינם מופיעים ברשימה זו – באופן כללי ניתן לומר כי כאשר חשים כאב או תופעה שאינה חולפת, יש לגשת לבירור רפואי. כאן נזכיר רק את התסמינים השכיחים ביותר.


תסמינים כלליים

  • כאב לא מוסבר שאינו חולף – עם הגיל עולה הסבירות לסבול לעיתים מכאבים כאלה ואחרים, אך כאב לא מוסבר יכול להיות סימן למשהו חמור יותר.
  • הזעת לילה חריפה – הזעת לילה יכולה להיגרם עקב זיהום או כתופעת לוואי של מצבים מסוימים, לרבות גיל המעבר. אולם אם מופיעה הזעת לילה קשה מאוד, עד כדי איבוד נוזלים וספיגה בבגדים או בסדינים, יש לפנות לבירור רפואי.
  • ירידה מהירה ולא מוסברת במשקל – אם מדובר במצב שמתרחש בתוך כמה שבועות, ללא ניסיון לרדת במשקל וללא שינויים בכמות המזון הנצרכת, בסוג המזון ובמידת הפעילות הגופנית, יש לפנות לבירור.
  • הופעת גוש או נפיחות – יש לשים לב לגוש או לנפיחות שאינם חולפים בכל מקום בגוף, לרבות בצוואר, בבית השחי, בבטן, במפשעה, בחזה, בשד או באשך, ולגשת לבירור.
  • חום או זיהום – חום וזיהום מדי פעם אינם דבר יוצא דופן. יש לפנות לבירור במקרה שהם אינם חולפים או אם הם חוזרים ונשנים.
  • עייפות ותשישות שאינן חולפות – קיימות סיבות רבות לעייפות, בעיקר בתקופות של לחץ או כשיש קשיי הירדמות. עייפות שאינה נובעת מסיבה מוסברת יכולה להיות סימן שמשהו אינו כשורה.
  • כאבי ראש – מרבית האנשים סובלים מכאבי ראש מדי פעם, אך אם כאבי הראש מחמירים לאורך זמן או שונים מכאבי ראש שהיו בעבר יש להיוועץ ברופא. כמו כן, יש לשים לב לתסמינים הבאים: כאבי ראש שמעירים משנת לילה, כאבי ראש שמחמירים בבוקר, תחושת מחלה הנלווית לכאבי ראש, שינויים בראייה בלילה.


שינויים בעור

  • פצע שאינו מחלים – יכול להופיע בכל מקום בגוף, לרבות בחלל הפה. אם הפצע אינו מחלים לאחר כמה ימים, גם אם אינו כואב, יש לפנות לבירור.
  • הופעת שומה חדשה או שינוי בצבע, צורה או גודל של נקודת חן קיימת – יש לשים לב ל-5 הגימ"לים בעת בדיקת שומות ולהתייחס לכל שומה או נקודת חן חדשה שמופיעה על פני העור. לקריאה בהרחבה לחצו על הקישור.
  • שינויים אחרים בעור – יש לשים לב לכל שינוי המופיע בעור או בציפורניים.


תסמינים המשפיעים על הדיבור ועל הנשימה

  • שיעול – שיעול לא מוסבר (שאינו מופיע עקב הצטננות או מחלה נשימתית למשל), שאינו חולף בתוך שלושה שבועות ומחמיר או שיעול דמי, יכול להיות תסמין לסרטן, במיוחד בקרב מעשנים.
  • קוצר נשימה – אם מדובר בקוצר נשימה שאינו נובע מפעילות מאומצת, מופיע לאורך זמן ואינו מוסבר, יש להיבדק.
  • צרידות שאינה חולפת – קול צרוד שאינו מופיע עקב הצטננות ואינו חולף בתוך שלושה שבועות מצריך בירור.


תסמינים המשפיעים על האכילה/התיאבון/המשקל

  • איבוד תיאבון – יש להיוועץ ברופא אם אוכלים פחות בעקבות חוסר תיאבון, ואם מרגישים תחושת שובע מהירה לאחר אכילה מועטה.
  • קשיי בליעה או לעיסה שאינם חולפים, או תחושה שמשהו "תקוע" בגרון.
  • צרבת ובעיות עיכול – אם מופיעות תחושות לא נעימות בעיכול במשך שלושה שבועות או יותר במרבית הימים, גם ללא קשר לאכילה של מאכלים חריפים או לכמויות גדולות, או אם לאחר האכילה מופיעה צרבת ממושכת הגורמת כאב – יש לפנות לרופא.


תסמינים של המעי ושלפוחית השתן

  • נפיחות בטנית – תופעה זו נפוצה למדי לאחר אכילת מאכלים מסוימים או כמות מזון רבה, אך אם חשים בנפיחות בטנית בלתי מוכרת מרבית הזמן, גם אם היא חולפת לעיתים, יש להיוועץ ברופא. נפיחות בטנית עשויה להעיד על סרטן השחלה, החצוצרות או חלל הבטן, בין היתר.
  • שינוי בהרגלי היציאות – אם מתרחשים השינויים הבאים לאורך שלושה שבועות או יותר יש לפנות לבירור רפואי: שלשול, עצירות, צורך מוגבר מהרגיל במתן צואה, שינויים בגודל או בכמות הצואה, דם בצואה או על נייר הטואלט או בשירותים. תופעות אלו עלולות להעיד על מצבים רפואיים רבים, ואף לנבוע משינויים תזונתיים. לעיתים הן עשויות להעיד על סרטן המעי הגס.
  • שינויים בהרגלי הטלת שתן – שינויים כגון זרימת שתן חלשה, צריבה, תחושת דחיפות וכאבים בעת מתן שתן או דימום בשתן מצריכים בדיקה. בעיות במתן השתן יכולות להיגרם מסיבות שונות, בהן סוגי סרטן מסוימים, בעיקר סרטן הערמונית.


תסמינים באיברי המין והרבייה

  • שינויים בשד – יש לשים לב להתקשות או להיווצרות של גוש בשד, להפרשה מהפטמה או לציור ורידים מוגבר שנוצר בשדיים, ולשינויים בתחושה או בצורה של הפטמה (למשל נסיגה פנימה), בית השחי, או כל חלק אחר בשדיים.
  • שינויים בפות או בנרתיק או דימום לאחר קיום יחסי מין – יש לשים לב לכל שינוי בפות, או בנרתיק, לרבות גוש, נפיחות, תחושת צריבה בפות, בנרתיק או במפשעה, התעבות העור או הופעת כתמים לבנים, אדומים או כהים בפות, שומה שמשנה את צבעה או צורתה.
  • הפרשות יוצאות דופן – הפרשות נוזליות, מלוות בכתמי דם או בעלות ריח לא נעים, וסת כבדה או קשה מבדרך כלל, דימומים בין הווסתות, לאחר קיום יחסי מין או לאחר גיל המעבר.
  • בעיות בפין או באשכים – יש לשים לב לשינויים הבאים: גוש או תחושת צריבה בפין, באשכים או במפשעה, כאב עמום או חריף בכיס האשכים, קשיים בזקפה, כאבים או דימום בשופכה.



תופעות גופניות רבות יכולות להופיע אצל כל אחד לאו דווקא מסיבות שקשורות במחלת הסרטן. חשוב להיות ערניים וקשובים לשינויים החלים בגוף. אם תופעה גופנית מופיעה ואינה נעלמת – יש לפנות לבירור רפואי.

מרכז תמיכה לחולי סרטן
מרכז תמיכה "חזקים ביחד" באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:
פרופ' משה מיטלמן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן; מנהל לשעבר של האגף לרפואה פנימית, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי
אוגוסט 2023
התכנים המופיעים כאן נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.