צריכת אלכוהול הוכחה זה מכבר כאחד מגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות סרטן מסוגים שונים. מחקר רחב היקף שתוצאותיו פורסמו לאחרונה, מאשש כי קיים קשר בין צריכת אלכוהול לתחלואה בסרטן העור.
המחקר הסתמך על נתוני צריכת האלכוהול של 363,310 מבוגרים מעשר מדינות אירופאיות שונות, שגויסו למחקר בין השנים 1992-2000 ועקב אחריהם 15 שנה בממוצע. בשלב הגיוס למחקר המשתתפים מילאו שאלונים אודות הרגלי צריכת אלכוהול מסוגים שונים (יין, בירה, משקאות חריפים) במהלך 12 החודשים שקדמו לגיוס ובגילאים 20,30,40,50. מהנתונים חושבה צריכת האלכוהול הממוצעת במהלך החיים.
החוקרים קטלגו את מידת צריכת האלכוהול לפי ארבע קטגוריות - לא שותים כלל, צריכה נמוכה (0-4.9 גרם ליום), צריכה בינונית (5-15 גרם ליום), צריכה גבוהה (למעלה מ-15 גרם ליום). במהלך תקופת המעקב נרשמו בקרב משתתפי המחקר 14,037 מקרים של סרטן העור, מתוכם 2,457 מקרים של מלנומה ממאירה.
מניתוח הנתונים עלה כי אצל גברים יש קשר בין מידת צריכת האלכוהול הממוצעת במהלך החיים ובשלב הגיוס למחקר לבין הסיכון לסרטן עור: צריכה גבוהה של משקאות חריפים במהלך החיים העלתה ב-47% למלנומה, שהוא הסוג הקטלני ביותר של סרטן עור, לעומת צריכת אלכוהול ממוצעת נמוכה. שתיית יין בכמות גבוהה בעת הגיוס למחקר העלתה ב-25% את הסיכון לסרטן עור מסוג תאי בסיס - BCC.
בנשים, הקשר בין צריכת אלכוהול לסרטן עור היה פחות מובהק, אם כי נמצא כי שתייה מרובה של יין בשלב הגיוס למחקר ובמהלך החיים, מעלה בכ-12% את הסיכון שלהן לחלות בסרטן עור מסוג BCC.
שתיית בירה לא נמצאה קשורה לסיכון לסרטן עור בגברים או בנשים.
לסיכום, החוקרים מציינים שלממצאים אלו עשויות להיות השלכות על מדיניות בריאות הציבור למניעת סרטן העור. המחקר פורסם בכתב העת המדעי הבינלאומי לסרטן International Journal of Cancer בפברואר 2023. תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. למחקר באנגלית לחצו כאן.
יוני 2023