משקאות ממותקים בפרוקטוז (סירופ תירס) הם מקור מרכזי לתוספת סוכר בתפריט היומי בתזונה המערבית. דוגמאות למשקאות אלה כוללות קולה עם או ללא קפאין, משקאות מוגזים אחרים ומשקאות קלים לא מוגזים בטעמי פירות.
במחקר ארוך טווח בחנו חוקרים מהמחלקה לאפידמיולוגיה של אוניברסיטת הארוורד בארצות הברית ואחרים את ההשפעה של צריכת משקאות אלה על התחלואה והתמותה מסרטן המעי הגס.
לצורך כך עקבו החוקרים אחרי 121,111 נחקרים אמריקאים משני מסדי נתונים, אשר מילאו שאלוני תזונה על אודות הרגלי האכילה והשתייה שלהם כל ארבע שנים במשך 30 שנה, עד לשנת 2014.
מניתוח השאלונים עלה כי כלל המשתתפים צרכו בממוצע 9.9% סוכר מוסף ביום, אך אצל משתתפים שנהגו לשתות משקה ממותק אחד או יותר ביום, צריכת הסוכר המוסף הייתה כמעט כפולה ועמדה על 19% בממוצע.
נתוני התחלואה בסרטן המעי הגס ותמותה מן המחלה בקרב משתתפי המחקר אומתו מול רישומים רפואיים. במהלך תקופת המעקב אירעו 2,733 מקרים של סרטן המעי הגס ו-901 מקרי פטירה מהמחלה.
מניתוח הנתונים עולה כי צריכת משקאות ממותקים הייתה קשורה לעלייה בתחלואה ובתמותה מסרטן המעי הגס, בהשוואה למשתתפים שלא צרכו כלל משקאות ממותקים, אנשים שצרכו משקה ממותק אחד ביום או יותר היו בסיכון גבוה ב-38% לחלות בסרטן במעי הגס ובסיכון גבוה פי שניים לתמותה מהמחלה.
לא נמצאה השפעה של גיל, מין, מסת גוף, רמת פעילות גופנית או צריכת אלכוהול על הנתונים הללו.
החוקרים מדגישים כי ידוע שאפילו צריכה מתונה של פרוקטוז עלולה להעמיס על יכולת הספיגה של המעי הדק וכך להביא למגע ישיר של הפרוקטוז עם החלק הפרוקסימלי במעי הגס.
לסיכום, החוקרים מציינים כי תוצאות המחקר הנוכחי תומכות במסקנה כי לצריכת סוכר תפקיד ישיר בעידוד גידולי מעי, ומחזקות את הצורך בהנחיות ובמדיניות להגבלת הצריכה של משקאות ממותקים.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי The American Journal of Clinical Nutrition ביוני 2022, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר באנגלית לחצו על הקישור הזה.