מחקר חדש שנערך במספר מרכזים רפואיים בארה"ב ובקנדה, בדק את ההשפעה של תזונה עשירה בסיבים על התגובה לטיפול אימונותרפי מסוג 'מעכבי נקודות בקרה' בחולי מלנומה גרורתית (טיפול אימונותרפי מגביר את תגובת המערכת החיסונית נגד תאים סרטניים). המחקר התמקד במטופלים שקיבלו טיפולים אימונותרפיים שונים ואשר התבקשו לענות על שאלון אורח חיים, בנוגע להרגלי תזונה ושימוש בתוספי פרוביוטיקה במהלך החודש שלפני תחילת המחקר.
30% מתוך 128 משתתפים שטופלו באימונותרפיה מסוג 'מעכבי נקודות בקרה' דיווחו על צריכה מרובה של פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים, שכללה יותר מ-20 גרם סיבים תזונתיים ליום. רמה זו הוגדרה כצריכה יומית מספקת. צריכת הסיבים הגבוהה העמידה את המטופלים הללו בסיכון נמוך יותר להשמנת יתר, והם הגיבו טוב יותר לטיפול האימונותרפי - 76% מהם חוו נסיגה קלה במחלה או שהיא נותרה יציבה לפחות 6 חודשים, לעומת תגובה זהה אצל 60% בלבד מהמטופלים שצריכת הסיבים שלהם הייתה נמוכה מ-20 גרם ליום.
נמצא כי כל הוספה של 5 גרם סיבים תזונתיים ליום הייתה קשורה בירידה של 30% בסיכון להתקדמות המחלה או לתמותה.
בנוסף, החוקרים בחנו את ההשפעה של נטילת תוספי פרוביוטיקה על התגובה לטיפול. מתוך 158 משתתפי המחקר שטופלו בסוגים שונים של אימונותרפיה, 31% מהמשיבים דיווחו כי הם נטלו תוספי פרוביוטיקה בחודש שקדם לתחילת המחקר. לא נמצא קשר בין נטילת פרוביוטיקה להשפעה טובה יותר או פחות של הטיפול האימונותרפי על המשתתפים.
לבסוף, החוקרים חילקו 123 ממשתתפי המחקר שטופלו במעכבי נקודות בקרה לארבע קבוצות: מטופלים שצרכו כמות מספקת של סיבים אך לא נטלו תוספי פרוביוטיקה; מטופלים שצרכו מספיק סיבים ונטלו תוספי פרוביוטיקה; מטופלים שלא צרכו מספיק סיבים תזונתיים אך נטלו תוספי פרוביוטיקה; ומטופלים שגם לא צרכו מספיק סיבים וגם לא נטלו פרוביוטיקה. נמצא כי למטופלים מהקבוצה הראשונה, שצרכו מספיק סיבים אך לא נטלו פרוביוטיקה, הייתה תגובה טובה במיוחד לטיפול האימונותרפי לעומת שלוש הקבוצות האחרות, שהתבטאה בתקופה ארוכה במיוחד ללא התקדמות המחלה. כלומר, ייתכן כי השימוש בפרוביוטיקה אפילו הפריע ליעילות הטיפול האימונותרפי או להשפעתם החיובית של הסיבים התזונתיים על יעילות הטיפול.
החוקרים הסיקו כי ייתכן ששימוש לא מבוקר בתוספי פרוביוטיקה אינו מומלץ בהקשר של טיפול אימונתרפי מסוג מעכבי נקודות בקרה, וכי יידרשו מחקרים נוספים על מנת למנף את צריכת הסיבים התזונתיים לתועלת חולי סרטן.
המחקר פורסם במהדורת דצמבר 2021 של כתב העת science
קישור למחקר המלא