במחקר עוקבה של חוקרים מאוניברסיטת מאסטריכט בהולנד נבדק הקשר בין צריכת אגוזים כוללת וצריכה של אגוזים מסוגים שונים ובין הסיכון לחלות בסרטן הריאות. לצורכי המחקר אספו החוקרים נתונים על הרגלי התזונה, הבריאות ואורח החיים של 120,852 מבוגרים בריאים, נשים וגברים בגיל 69-55, שענו על שאלונים בנושאים אלו. בתום מעקב של 20 שנה זוהו 2,861 מקרי סרטן הריאות, מרביתם מסוג תאים לא קטנים (SCC, אדנוקרצינומה ותאים גדולים), ומיעוטם, כפי שידוע גם מחוץ למסגרת המחקר, מסוג תאים קטנים – המתאפיין בהתפשטות מהירה והתפתחות גרורות כבר בשלבים מוקדמים של המחלה, ונגרם על פי רוב כתוצאה מעישון.
על פי ממצאי המחקר, צריכה כוללת של אגוזים לא הראתה קשר מובהק סטטיסטי לסיכון לחלות בסרטן ריאות באופן כללי. עם זאת, צריכה יומית גבוהה של אגוזים (למעלה מ-10 גרם, למשל 4-3 אגוזי מלך, 5 אגוזי קשיו או פקאן ו-9-7 שקדים), לעומת אי צריכתם, הייתה קשורה בירידה של 38% בסיכון של גברים לחלות בסרטן ריאות מסוג תאים קטנים, סוג שכיח פחות אך אלים, הנוטה להתפתחות גרורות כבר בשלבים מוקדמים של המחלה. הירידה בסיכון נצפתה יותר בגברים שלא עישנו מעולם או שנגמלו מעישון של עד חפיסת סיגריות אחת ביום. צריכה ספציפית של אגוזי עצים (כגון, אגוזי מלך, לוז, ברזיל, קשיו, פקאן, פיסטוקים, ערמונים, ועוד) ושל אגוזי אדמה (בוטנים) הייתה קשורה בירידה בסיכון של גברים לפתח סרטן ריאות מסוג תאים קטנים: עבור כל 5 גרם ביום של אגוזי עצים נצפתה ירידה של 30% בסיכון, ועבור בוטנים נצפתה ירידה של 7%. לא נצפה קשר דומה לגבי תתי-סוגים אחרים של סרטן ריאות, ולא נצפה קשר בין צריכת אגוזים לסיכון לפתח סרטן ריאות בקרב נשים.
לסיכום, צריכה גבוהה של אגוזים, ובעיקר של אגוזי עצים, הייתה קשורה לירידה בסיכון של גברים לחלות בסרטן ריאות מסוג תאים קטנים.
פורסם במהדורת פברואר 2019 של כתב העת Lung Cancer.
לחצו כאן למאמר המלא
עלה לאתר - נובמבר 2019