לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: השפעת תוסף תזונה על צפיפות שד והסיכון לחלות בסרטן השד בנשאיות BRCA1/2

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


נשים בריאות, הנושאות מוטציה בגן BRCA , נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן שד במהלך חייהן. נכון להיום, אין הסכמה בקהילה הרפואית על טיפול תרופתי יעיל ובטוח להפחתת הסיכון לחלות במחלה. לצד מעקב רפואי צמוד, מוצע לנשאיות BRCA לשקול כריתת שדיים מניעתית דו-צדדית. בשל הצורך באסטרטגיות מניעה עבור נשאיות הגן, חוקרים ממרכז דוידוף לסרטן בהובלתה של פרופ' ירושלמי משאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של  השד, ופרופ' דוד מרגל, מנהל מרפאת נשאי BRCA  גברים,  בבית החולים בילינסון שבמרכז הרפואי רבין, בדקו תרכובת הנקראת דיאינדולימתאן (3,3-diindolylmethane -וDIM), הנמצאת באופן טבעי בירקות מצליבים (דוגמת ברוקולי, קייל, כרוב, כרוב ניצנים), ושבמחקרים קודמים נמצא כי היא בעלת תכונות אנטי סרטניות.


במחקר הפרוספקטיבי השתתפו 23 נשים נשאיות BRCA1/2 ללא היסטוריה של סרטן השד, המטופלות במרפאת המעקב בבית החולים. הגיל החציוני של המשתתפות היה 47, 78% מהן לאחר גיל המעבר (אל-וסת). הנשים נטלו תוסף מזון של 100 מ"ג DIM פעם ביום במהלך שנה אחת. קבוצה דומה של נשים ממרפאת המעקב של בית החולים, גם הן נשאיות BRCA, לא נטלו את התוסף והן היוו קבוצת ביקורת.

 

בתחילת המחקר ובתום שנת המעקב עברו המשתתפות סריקות MRI בהן נבדקו שני מדדים של צפיפות השד שביכולתם לנבא את הסיכון להתפתחות סרטן השד: המדד הראשון היה כמות הרקמה הפיברוגלנדולרית (fibroglandular tissue -FGT), והמדד השני היה האדרת רקע של רקמת השד (background parenchymal enhancement - BPE). 

 

ממצאי המחקר הראו כי בקבוצת הניסוי, בה נטלו הנשים את תוסף ה-DIM, חלה ירידה בעלת מובהקות סטטיסטית בכמות הרקמה הפיברוגלנדורלית (FGT), אך לא חל שינוי מובהק במדד BPE. בקבוצת הביקורת לא נראה שינוי מובהק בשני המדדים. תשע נשים דיווחו על תופעות לוואי בדרגת חומרה נמוכה עקב נטילת התוסף: שינויים ביציאות, בחילות, כאב ראש והחמרת בעיית עור קיימת.

מסקנת החוקרים היא כי לתוסף DIM תפקיד פוטנציאלי במניעת התפתחות סרטן השד בקרב נשים בריאות הנושאות מוטציה בגן BRCA, וכי יש מקום להמשיך ולחקור את הנושא במסגרת מחקרים קליניים אקראיים.


המחקר פורסם בכתב העת Carcinogenesis במאי 2020.

קישור למאמר המלא (באנגלית)

מחקר זה מומן בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, המעניקה עשרות מענקי מחקר בשנה לרופאים ולחוקרים ממוסדות מחקר ובתי חולים בישראל, על מנת לקדם את חקר הסרטן ולהגיע  ליעד של  מיגור מחלות הסרטן.