מחקר חדש של חוקרים ממערב אוסטרליה בחן את הקשר בין פעילות גופנית המבוצעת בזמן טיפולי הקרנות לערמונית (סוג טיפול שכיח לסרטן הערמונית), ובין תפקודם הגופני של המטופלים. כמו כן, נבדקה השפעתה של פעילות אירובית ו/או אימוני התנגדות במהלך תקופה זו על תופעות לוואי שונות של הטיפול בקרינה. לשם כך בוצע ניתוח נתונים סטטיסטיים (מטה-אנליזה) של שישה מחקרים שפורסמו בין השנים 2020-2004, בהם נכללו בסך הכל 391 חולי סרטן ערמונית בשלבי מחלה ודרגות ממאירות שונות, שקיבלו טיפולי קרינה בלבד או בשילוב עם טיפול הורמונלי. בכל אחד מהמחקרים היו מטופלים שהשתתפו בתוכנית אימונים, ומטופלים שלא ביצעו פעילות גופנית כלל ששימשו קבוצת ביקורת, לצורך השוואה.
בכל מחקר ביצעו החולים תוכנית אימונים אחרת, בביתם, במרפאה או בשניהם. במרבית המקרים התוכנית ארכה שמונה שבועות או פחות, לרוב בהתאם למשך טיפולי ההקרנות. תוכניות האימון כללו אימונים אירוביים בלבד כמו הליכה או דיווש באופניים, אימוני התנגדות בלבד, או שילוב של אירובי והתנגדות. האימונים נמשכו בין 55-25 דקות בתדירות של 5-3 פעמים בשבוע.
להערכת השפעת הפעילות הגופנית על המטופלים נמדדו תפקודים גופניים שכללו סבולת לב-ריאה, חוזק פלג גוף עליון ותחתון או תנועתיות. בנוסף, בחלק מהמחקרים נבדקו תסמינים נפוצים של הטיפול הקרינתי לאזור הערמונית, כגון מדדי רעילות בשתן ובמערכת העיכול, וכן ירידה באיכות השינה או תסמיני דיכאון וחרדה, עליהם דיווחו המטופלים באמצעות שאלונים.
בעיבוד ושקלול הנתונים נמצא כי לפעילות גופנית יש השפעה עקבית ומובהקת סטטיסטית על היבטים של התפקוד הגופני, למשל בשיפור כושר הסבולת לב-ריאה ותפקוד השרירים ובמדדי הרעילות בשתן הנגרמים מהקרינה לערמונית, לעומת מטופלים שלא עסקו בפעילות גופנית. לא נרשמה השפעה מובהקת על תופעות לוואי אפשריות אחרות של הטיפול, הכוללות רעילות במערכת העיכול ומדדי דיכאון, חרדה ועייפות.
מסקנת החוקרים היא כי פעילות גופנית המבוצעת בקרב חולי סרטן ערמונית שעוברים טיפולי הקרנות, משפרת את תפקודם הגופני וממתנת מדדי רעילות בשתן – דבר היכול לסייע בשיפור ביצוע פעילויות יומיומיות ללא מגבלות משמעותיות. על אף שמהממצאים לא ניתן היה לגזור המלצות לתוכניות אימונים ספציפיות לחולי סרטן ערמונית במהלך טיפולי קרינה, החוקרים מציינים כי באופן כללי, פעילות גופנית קבועה בעצימות מתונה עד גבוהה יכולה להתאים לקבוצת חולים זו, כל עוד היא מותאמת למצבו הבריאותי של כל מטופל, ומתחשבת בהעדפותיו ובמטרותיו האישיות.
המחקר פורסם ב-8 ביולי 2021, בכתב העת International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics
קישור למחקר המלא (באנגלית)
'צעדים לאיכות חיים'®
פרויקט של האגודה למלחמה בסרטן שנועד לחשוף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ולתת ייעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו להשתלב בפרויקט. יתרונותיה הבריאותיים, הפיזיים והרגשיים של הפעילות הגופנית בקרב חולי סרטן נחקרו רבות בשנים האחרונות, והוכח כי פעילות גופנית יכולה לסייע לחולי הסרטן בהתמודדות עם המחלה ועם תסמיניה. הפרויקט נערך במרכזים רפואיים ברחבי הארץ, בהנחיה קבוצתית של פיזיותרפיסטים.
למידע נוסף ניתן לפנות בטל. 03-5721618, דוא"ל: shikum@cancer.org.il