לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון מצאו קשר בין מוח מזדקן לבין סוגים של גידולי מוח סרטניים

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



אותו גן שהופך גידול מסוג גליובלסטומה לעמיד לכימותרפיה פעיל גם במוח מזדקן

באר-שבע, ישראל, 15 ביוני, 2021 – חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מצאו כי הגן המופעל בגידול מוח סרטני מסוג גליובלסטומה, אחראי באופן חלקי גם להזדקנות המוח שלנו.

ממצאי החוקרים פורסמו במגזין המקצועי AGING בסוף השבוע שעבר. לקריאה - לחצו כאן


"חקר הסרטן מלמד אותנו על תהליך ההזדקנות וחוזר חלילה," אמר החוקר הראשי, ד"ר ברק רוטבלט, ממחלקת מדעי החיים בפקולטה למדעי הטבע של המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב (NIBN). מחקרו של רוטבלט מתמקד בקבוצת גנים מסוג רנ"א ארוך שאינו מקודד. בדרך כלל, תוצרי הגנים מקודדים לחלבונים. אולם, בנוסף לכ-20,000 הגנים המקודדים לחלבונים, אנו יודעים כעת כי ישנם לפחות 20,000 גנים שתוצריהם אינם מקודדים לחלבון.


"במהלך כמה השנים האחרונות, חקרנו אחד מגנים אלה, ה- TP73-AS1, ומצאנו כי הוא פעיל ביותר בגידולי מוח סרטניים הן בילדים (מדולובלסטומה - medulloblastoma); והן במבוגרים (גליובלסטומה - glioblastoma). בנוסף להיותו פעיל ביותר בגידולי מוח סרטניים, גן זה אף תורם לאגרסיביות המחלה. במקרה של גליובלסטומה, רמות גבוהות של TP73-AS1 בתאי הגידול מספקים הגנה מפני כימותרפיה," מסביר ד"ר רוטבלט.


על ידי שימוש בטכניקות חישוביות וטכנולוגיות של ביולוגיית התא כגון CRISPR, מעבדתו של ד"ר רוטבלט זיהתה חלבון המגביר את פעילות גן ה- TP73-AS1בתגובה לכימותרפיה, ומצאה כי חלבון זה, הידוע בשמו כ- YY1, ידוע גם כמפעיל גנים רבים הקשורים להזדקנות המוח. באופן מעניין, ידוע כי יש  קשר גם בין הזדקנות לבין גליבלסטומה, כיון שגידול מסוג גליובלסטומה אגרסיבי יותר בקרב גילאים מאוחרים. אולם, הגנים הקושרים את המוח המזדקן לגליובלסטומה טרם התגלו.


"ברגע שמצאנו ש-1YY מגביר את פעילות הגן TP73-AS1, בדקנו אם כמו ה-1YY, גם ה-TP73-AS1 פעיל במוח המזדקן, ומצאנו שאכן כן. כעת אנו נרגשים מהאפשרות שדרך חקירת גן ה- TP73-AS1 והנתיבים המולקולריים שאיתם הוא פועל, אנו יכולים ללמוד על סרטן ועל הזדקנות המוח", אומר ד"ר רוטבלט אודות כיווני מחקר עתידיים.


חוקרים נוספים שהשתתפו במחקר זה הם: גל מזור, דימיטרי סמירנוב, הילה בן-דויד, וד"ר דברה טוייבר ממחלקת מדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון, ויקתרינה חרמיבה מהמרכז למדעי החיים במכון סקולקובו למדע וטכנולוגיה שברוסיה. ד"ר טוייבר חברה גם במרכז זלוטובסקי למדעי העצב באוניברסיטת בן-גוריון.


המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדע (מענק מחקר מס. 1436/19), האגודה למלחמה בסרטן (מענק מחקר מס. 20180012), המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב, קרן דייויד ואינס מאיירס ומשרד המדע והטכנולוגיה.

עודכן באתר: יוני 2021