לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם ספורטאים מקצוענים העוסקים בספורט ימי מגינים על עצמם מפני סרטן העור?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חשיפה לשמש היא הגורם העיקרי לסרטן העור, וניתן להפחית את הסיכון בנקיטת אמצעי זהירות. ספורט המתבצע בחוץ ללא הגנה מספקת מהווה התנהגות מסוכנת בהקשר זה.


מחקר שפורסם בכתב העת International Journal of Environmental Research and Public Health ב-19 בינואר 2021 בדק אם ספורטאים מקצוענים בספורט ימי (בייחוד גלישת גלים/רוח ושיט), שעשויים להוות מודל לחיקוי לצעירים הנוטים למודעות נמוכה יותר לנזקי השמש, נוקטים אמצעים נאותים להגן על עורם, ואם יש הבדל בהקשר זה מבחינת גיל, מגדר, לאום וסוג הספורט.


לצורך המחקר, 240 מתמודדי תחרויות ספורט ימי ברמה עולמית בגיל 30-16 (171 גברים, 64 נשים), מ-30 מדינות שונות, ענו על שאלון לגבי הרגלי חשיפתם והתנהגויותיהם בשמש (שימוש במסנן קרינה, חבישת כובע, לבוש ארוך ו/או שימוש במשקפי שמש, והימצאות בצל ככל שניתן בין אימונים), ועל כוויות שחוו במהלך עונת הספורט האחרונה. החוקרים סיווגו את ההתנהגות בשמש כמספקת או לא.


מהממצאים עולה כי זמן החשיפה הממוצע של המשתתפים בשמש במהלך אימוני הספורט עמד על 4 שעות ביום. כ-49.6% מהמשיבים לא השתמשו בהגנה מספקת מפני נזקי השמש. אלו שהגנתם בשמש הייתה מספקת התאפיינו בגיל מבוגר יותר (23.2) לעומת אלו שלא (20.6). הפרש זה משמעותי שכן הוא מעיד על כך שככל שהספורטאים צעירים יותר, הגנתם מפני השמש אינה מספקת.


שיעור הכוויות היה גבוה מאוד (76.7%), בעיקר בקרב גולשי גלים (למעלה מ-83%). 27.5% דיווחו על 3 כוויות ומעלה. 22.5% מהמתמודדים כלל לא השתמשו במסנני קרינה.


עפ"י החוקרים, ספורטאים בכירים שעוסקים בספורט הימי חשופים לקרינת UV ממושכת ונמצאים בסיכון ממשי להתפתחות נגעי עור מחשיפת יתר לשמש, הקשורה להתנהגות לא זהירה מספיק בשמש, כמו גם מהמאפיינים הטבועים בענף עצמו, כמו שימוש במשקפיים בקיץ בקרב גולשי גלים.


כמו כן, החוקרים מדגישים את החשיבות של מריחה מחודשת תכופה של מסנן קרינה, הנשטף בקלות במים, במהלך שעות אימון ארוכות. הם מציינים למשל, כי גם כאשר גולשים לבושים בחליפות המגנות על כל חלקי גופם בחורף, הפנים וכפות הידיים והרגליים נותרות חשופות לשמש, והם קוראים להקפיד על שימוש נכון במסנני קרינה.


החוקרים ממליצים על נקיטת אמצעי זהירות מוגברים מפני נזקי השמש של כל מי שעוסק בספורט בחוץ, באמצעות לבישת ביגוד ארוך/חליפות גלישה, חבישת כובעים/קסדות, שימוש תכוף וחוזר במסנני קרינה עמידים למים, וחיפוש צל בהפסקות בין אימונים/תחרויות ככל הניתן.


קישור למאמר המלא


פורסם: 9/6/2021