לתרומה
חפש
מחלות סרטן
סרטן ריאות

חודש המודעות לקידום המאבק בסרטן הריאות 2020

עוד בנושא

עלייה במספר הנשים החולות בסרטן הריאה בישראל ובמספר הנפטרות מהמחלה כנראה כתוצאה מעליית שיעור המעשנות בעבר.


לציון חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה, האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים לגבי מצב סרטן הריאה בישראל.


סרטן הריאה הוא הסרטן השני בשכיחותו בעולם המערבי ומהווה גורם עיקרי לתמותה מסרטן. בישראל סרטן הריאה הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים ערבים, ובין הנפוצים ביותר גם בקרב גברים יהודים, נשים יהודיות ונשים ערביות, הן מבחינת התחלואה והן מבחינת התמותה. לרוב מחלה זו מתגלה בשלב מתקדם, ומשום כך ההישרדות נמוכה.


הנתונים נכון לשנת 2017:

[בשל מורכבות האיסוף, המידע העדכני ביותר ברישום הלאומי לסרטן מתייחס לשנת 2017.]


מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות
עולה כי בשנת 2017 אובחנו בישראל 2,613 חולים חדשים בסרטן הריאות, מהם 37.3% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 אובחנו בישראל 2,114 חולים חדשים בסרטן הריאה, מהם 35.3% נשים ואילו בשנת 1997 אובחנו בישראל 1,484 חולים חדשים בסרטן הריאה מהם 29.2% נשים.


מכאן שמספר החולים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב החולים עלתה גם היא.


הסיכון לחלות בסרטן הריאה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית והאחרים (נוצרים שאינם ערבים וכאלה ללא סיווג דת) הוא 27.3 ל-100,000 גברים (בתקנון לגיל) ו-15.7 ל-100,000 נשים. בקרב האוכלוסייה הערבית המדדים המקבילים הם 44.3 בגברים ו-6.5 בנשים ל-100,000.


לדברי פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות: "נמצא כי בגברים יהודים ואחרים נצפתה ירידה מובהקת בהיארעות (מספר המקרים החדשים שמאובחנים) במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996), בעוד שבגברים ערבים אין כל שינוי (כנראה לאור שיעורי העישון הגבוהים בחברה הערבית אשר משפיעים על התחלואה בסרטן הריאה). בנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתחלואה במשך שני העשורים האחרונים, ללא שינוי בנשים ערביות".

שיעור התחלואה נבדק גם לפי קבוצת גיל, מין ואוכלוסייה. נראה כי עיקר הסיכון הוא בקבוצות הגיל המבוגרות (70 ומעלה), והסיכון בגברים גבוה בהרבה מאשר בנשים. הסיכון בגברים ערבים גבוה מזה שבגברים יהודים ואחרים; בנשים, הסיכון הגבוה ביותר נצפה ביהודיות ואחרות.

מנתוני הפטירה עולה שבשנת 2017 נפטרו בישראל 1,842 בני אדם מסרטן הריאה, מהם 33.2% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 נפטרו בישראל 1,551 בני אדם מהמחלה, מהם 32.6% נשים. בשנת 1997 נפטרו בישראל 1,163 אנשים מסרטן הריאה, מהם 29.9%, נשים. כלומר, מספר הנפטרים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב הנפטרים עלתה מעט גם היא.


עוד נמצא כי בגברים יהודים ואחרים ישנה ירידה מובהקת בתמותה במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996) בכחצי אחוז לשנה, בעוד שבנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתמותה, בכ-1% לשנה. באוכלוסייה הערבית שיעורי התמותה היו יציבים לאורך התקופה.

חישוב מדד ההישרדות היחסית מסרטן הריאה לחמש שנים, הראה שלמרות שיפור קטן בשנים האחרונות, סרטן הריאה נותר מחלה קטלנית גם בקרב חולים צעירים. שיעור ההישרדות ביהודים (ואחרים) ובערבים דומה. בקרב נשים שיעור ההישרדות מעט גבוה יותר מאשר בגברים.


לקריאת הדו"ח המלא לחצו כאן


משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "עישון סיגריות הינו גורם הסיכון המשמעותי והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאה. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי הוא הגורם לכ-80% ממקרי המוות מסרטן הריאה. בשנים האחרונות נוסף לעישון סיגריות אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות שההתמכרות אליהן חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות, ובשימוש בנרגילה בקרב צעירים. יש לזכור כי הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. והכי חשוב לזכור שהעישון הוא גורם הסיכון המוביל הניתן למניעה!


נכון להיום, הצעד שנמצא כיעיל ביותר נגד תופעת העישון הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, וזו האסטרטגיה העיקרית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער. אני קורא לנוער ולצעירים - אל תתחילו עם ההרגל הממכר והממית, והתרחקו מסיגריות."


תוכנית הפיילוט לגילוי מוקדם של סרטן הריאה

בשנים האחרונות מתקיים דיון מדעי במערכות הבריאות בארץ ובעולם בנושא גילוי מוקדם של סרטן הריאה באוכלוסייה של אנשים הנמצאים בסיכון גבוה וללא תסמינים למחלה. מדובר על תוכנית באמצעות סריקת CT, במינון קרינה נמוך לאנשים מעשנים. האגודה למלחמה בסרטן סייעה בהתמקצעות בתחום בארץ, והיא בעד יישום תוכנית סריקה שתיעשה בדרך שתוביל ליותר תועלת מנזק לציבור הנבדקים.


בתחילת 2020 אישר משרד הבריאות לקיים פיילוט בשיתוף קופות החולים לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, שיכול להציל מאות ישראלים בשנה ממוות, אבל עם פרוץ מגפת הקורונה טרם הוחל בביצועה. מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר "אנחנו מצטרפים לקריאה ולהחלטה של משרד הבריאות לקדם את הנושא בהקדם על מנת ליישם את הפיילוט בצורה מיטבית".


יום עיון אונליין בנושא סרטן הריאה של המרכז הרפואי בני ציון והאגודה למלחמה בסרטן

תאריך: 8.12.2020

 

10.00-10.05 דברי פתיחה- ד"ר עבד אגבריה, מנהל המכון האונקולוגי

10.30 -10.05 – חידושים ועדכונים-ד"ר ילנה שכטמן, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

10.30-10.45 – התמודדות רגשית-ליאת אמיר, עובדת סוציאלית, מכון אונקולוגי

11.00- 10.45 – התמודדות עם תופעות לוואי-ד"ר רשא  חורי, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

11.30- 11.00– פאנל שאלות ותשובות בהשתתפות המרצים


יום עיון אונליין בנושא סרטן ריאה בשפה הערבית

תאריך: יום ג' 15.12.2020

 

18:00-18:10 – דברי פתיחה - מר' פאתן ג'טאס – מנהל פעילות האגודה בחברה הערבית.

18:10-18:25 – חידושים ועדכונים - ד"ר עבד אגבאריה, מנהל היחידה האונקולוגית מרכז רפואי בני ציון ומרכז רפואי אסותא מגדלי נצרת.

18:25-18:40 –  חידושים בטיפולי קרינה בסרטן הריאה - ד"ר היתאם נסראללה, מנהל תחום קרינה לגדולי ריאה ובית החזה, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי רמב"ם.

18:40-18:55 – התמודדות החולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן והשלכותיה עו"ס היא טורעאני, יחידה לאונקולוגיה בקהילה, מחוז צפון, כללית.

18:55-19:05 – התמודדות עם תופעות הלוואי בעקבות הטיפולים גב' לינה נג'אר, אחות אונקולוגית, ב"יח המשפחה הקדושה

19:05-19:30 – פאנל מרצים ותשובות על השאלות.


מחקר חדש - ניקוטין מעודד התפשטות סרטן ריאות למוח

ידוע זה מכבר הקשר בין עישון טבק לסיכון לחלות בסרטן ריאות. עד 40% מחולי סרטן ריאות מהסוג השכיח (תאים לא קטנים) עלולים לפתח גרורות במוח. אפשרויות הטיפול במוח מוגבלות, מאחר ורוב התרופות אינן מסוגלות לעבור את מחסום הדם-מוח (רקמה המסננת את הדם טרם כניסתו למוח). על כן קיימת חשיבות רבה בהבנת מנגנון היווצרות הגרורות. חוקרים מבית הספר לרפואה של המרכז הרפואי ווייק פורסט שבצפון קרולינה, ארה"ב, גילו לאחרונה כי הניקוטין שבטבק למעשה מעודד התפשטות או התפתחות גרורות של תאי סרטן ריאה במוח.


החוקרים בחנו נתונים של 281 חולי סרטן ריאה בשלב מתקדם (שלב 4). מתוכם קבוצה של 79 חולים פיתחו גרורות במוח, מהם 59 עישנו בעת האבחנה ו-22 לא עישנו או עישנו בעבר. נמצא כי שיעור הגרורות למוח היה גבוה משמעותית במעשנים פעילים לעומת לא מעשנים או מעשנים בעבר.


בנוסף, בניסויים בעכברים, החוקרים גילו כי הניקוטין מעודד התפתחות גרורות במוח בכך שהוא חוצה את מחסום הדם-מוח וגורם להחלשת התגובה החיסונית במיקרוגליה (microglia, סוג של תאי חיסון במוח) שהופכת מהגנתית לכזו המקדמת התפתחות גרורות.


החוקרים מזכירים כי ניקוטין הוא חומר ממכר ביותר, ולכן הוא מהווה את המחסום העיקרי לגמילה מעישון. מוצרי ניקוטין ללא עשן, כגון סיגריות אלקטרוניות, ומוצרים כמו מסטיק ומדבקות ניקוטין, מוצעים לעיתים קרובות כאמצעי עזר לגמילה, אך החוקרים מזהירים כי לאור ממצאי המחקר יש לנקוט משנה זהירות בשימוש במוצרים אלה.


המחקר פורסם בכתב העת היוקרתי Journal of Experimental Medicine ב-4 ביוני, 2020.

קישור למאמר המלא


מחקר חדש - הקשר בין תרופות למחלות לב וכלי דם ובין הסיכון לתמותה מסרטן ריאה

חוקרים מקוריאה ומארה"ב בדקו את הקשר בין נטילת אספירין (תרופה נוגדת דלקת וכאב, ומדללת דם), סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול "רע" - LDL בדם) ומטפורמין (Metformin - תרופה המשמשת לטיפול בסוכרת סוג 2) ובין היארעות ותמותה מסרטן ריאה. המחקר פורסם ב-Journal of Thoracic Oncology ב-17 בספטמבר 2020.

החוקרים עקבו אחרי 732,199 בני אדם בגילים 70-49 שעברו בדיקת ריאות בקוריאה בשנים 2002-2003 במהלך תשע שנים, החל מ-2004. בתקופה זו אירעו בקבוצה זו 5,990 מקרי סרטן ריאה ו-5,938 מקרי תמותה מסרטן ריאה.


66,024 מהמשתתפים במחקר (9%) השתמשו בעבר באספירין, ו-37,031 (%5.1) טופלו בעבר בסטטינים. 46,205 (%6.3) סבלו מסוכרת סוג 2, מתוכם 25,791 (55.8%) השתמשו בעבר במטפורמין.


בניתוח התוצאות נמצא כי לא היה קשר בין שימוש בעבר באספירין והיארעות או תמותה מסרטן ריאה, אך שימוש מצטבר באספירין נמצא קשור בהפחתת הסיכון לתמותה מסרטן ריאה ב-13%.שימוש כלשהו או שימוש מצטבר בסטטינים לא נמצא קשור להיארעות סרטן ריאה, אך שימוש מצטבר במינון גבוה נמצא קשור להפחתת הסיכון לתמותה מסרטן ריאה ב-23%.

בהשוואה למשתתפים ללא סוכרת, שימוש כלשהו בעבר במטפורמין נמצא קשור לירידה של 11% בסיכון להיארעות סרטן ריאה. שימוש מצטבר גבוה במטפורמין נמצא קשור בהפחתת סיכון של 66% להיארעות סרטן ריאה ושל 23% לתמותה מהמחלה.


כמו כן, שימוש משולב באספירין, סטטינים ומטפורמין נמצא קשור בירידה של 17% בסיכון להיארעות ולתמותה מסרטן ריאה. ככל שמשך השימוש היה ארוך יותר, כך התחזק הקשר המגן של השילוב התרופתי הזה.


החוקרים משערים ששימוש בו-זמנית בשלוש התרופות מעכב במקביל מסלולים מרובים הקשורים לצמיחת תאי סרטן ריאה. על כן, החוקרים מציינים כי ייתכן שתרופות אלה יוכלו לספק  גישות מניעתיות פשוטות וזמינות לאנשים בסיכון גבוה לסרטן ריאות. עם זאת, יידרשו מחקרים נוספים על מנת לפתח הנחיות קליניות ישימות לשימוש בתרופות אלה להפחתת ההיארעות של סרטן ריאה ותמותה ממנו.


קישור למאמר המלא

קישור להודעה לעיתונות