לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין שימוש בתרופות מסוג חוסמי בטא לבין הישרדות בקבוצת חולת סרטן שד עם HER2 חיובי

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


חוסמי בטא הינן תרופות השכיחות בטיפול למגוון רחב של מחלות, בעיקר מחלות הקשורות במערכת הלב  וכלי הדם המאטות את קצב הלב, ומתאימות לטיפול להורדת לחץ דם גבוה, תעוקת לב, פרפור פרוזדורים, מניעת התקף לב וכו'.


במחקר חדש שפורסם בכתב העת Frontiers in Oncology ב-14 ליולי 2020 על ידי חוקרים מאוניברסיטת פלינדרס שבאוסטרליה, נבדק הקשר בין שימוש במעכבי בטא לסיכויי ההישרדות של חולות סרטן שד עם HER2  חיובי, בחולות המקבלות טיפול ע"י תרופות כגון הרצפטין. הנתונים נבדקו על בסיס מספר מחקרי פאזה גדולים בינ"ל שבדקו את יעילות ההרצפטין ותרופות דומות בסרטן שד מתקדם עם HER2 חיובי. במחקר השתתפו 2777 חולות. מתוכן 266 חולות טופלו עי חוסמי בטא. נמצא, שההישרדות של החולות שקבלו מעכב בטא, הייתה משמעותית פחות טובה בהשוואה להישרדותן של נשים שלא קבלו את התרופה. זאת בניגוד לסוגי סרטן שד אחרים, בהם שימוש במעכב בטא שיפר הישרדות.


אין לחוקרים הסבר מבוסס לתצפית, אלא השערות הקשורות במנגנון הפעולה של מעכב הבטא. הביקורת העיקרית: לא מדובר במחקר מתוכנן כדי לבדוק את השפעת התרופה, אלא באנליזה של תת קבוצה שהשתתפה במחקרים, כך שיתכן שגורמים אחרים אחראים לממצאים ולאו דווקא נטילת מעכב הבטא. משום כך, כדי לקבל מענה ראוי, יש לבצע מחקר יעודי לבדיקת סוגיה זו.


החוקרים מציינים, כי תוצאות המחקר שלהם עדיין לא יכולות לשמש בסיס להפסקת השימוש במעכבי בטא בחולות הנזקקות לתרופה זו, ובהתחשב בכך שהשימוש במעכבי בטא נפוץ, הם ממליצים לבצע את המחקר היעודי בהקדם.

פרופ' אברהם קוטן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן: "יש להדגיש כי מדובר אמנם בתצפית המבוססת על מסד נתונים רציני של קבוצות מחקר בינ"ל מובילות, אך עדיין אין להתייחס לממצאים כחד משמעיים ויש להמתין למחקר ייעודי, שנקווה שאכן יתבצע,  כדי לאמת את הנתונים".

קישור למאמר המלא






עלה לאתר: אוקטובר 2020