מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטאות מובילות בארה"ב, לרבות ייל, פרינסטון וג'ון הופקינס, מצא כי חשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות מייצרת מיקרו-סביבה שמקדמת התפתחות גידולים בשד וגרורות בראות. החוקרים ביקשו לבחון את ההשפעות של סיגריות אלקטרוניות על התפתחות סרטן שד וגרורות בראות, והבנת המנגנונים הכרוכים בכך.
ככלל, מערכת החיסון יודעת לחסום היווצרות גידולים ממאירים. עם זאת, במצב של דלקות כרוניות הנובעות מגורמים שונים יכול להיווצר בגוף מצב שמעודד יצירת גידולים ומביא להתקדמותם, להיווצרות גרורות ולעיכוב מערכת החיסון. מיקרו-סביבה זו מורכבת מחומר חוץ תאי (ECM), תאי סטרומה ותאי מערכת החיסון, הכוללים בין השאר תאים הנקראים Tumor-associated macrophages) TAMs).
תאי TAM מהווים עד כ-50% מהתאים במיקרו-סביבה של גידולי שד, וידוע זה מכבר כי הם מעודדים דיכוי חיסוני, שגשוג גידולים והתפתחות גרורות. בנוסף, במחקר הנוכחי החוקרים ביקשו למצוא את ההשפעות של סיגריות אלקטרוניות על התפתחות סרטן שד וגרורות בראות, נוסף על המנגנונים הכרוכים בכך.
לצורך המחקר, החוקרים שיערו כי חשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות משפעלת תאי מערכת חיסון מסוג מונוציטים, המייצרים תאי מקרופאגים. החשיפה משנה את התקשורת בין תאי הגידול בשד ובין המקרופאגים, כך שבמקום לזהות את תאי הגידול ולהשמידם, נוצרת מיקרו-סביבה המעודדת את צמיחת הגידול. כפועל יוצא – תהיה התפתחות ונדידה רבה יותר של תאי הגידול בשד וכן ושרידות גבוהה יותר של תאים אלו שהתפזרו אל הריאות, מה שבסופו של דבר יביא לגרורות לריאות.
לבדיקת ההשערה, החוקרים ערכו מחקרים בתאים ובעכברי מעבדה ממין נקבה. 44 עכברים חולקו לקבוצת מחקר וקבוצת ביקורת. קבוצת המחקר נחשפה לאדי סיגריות אלקטרוניות שעתיים ביום, 5 ימים בשבוע, לאורך 6 שבועות, וקבוצת הביקורת נחשפה לאוויר נקי ומסונן והוחזקו בחדר נפרד. לכל הקבוצות הוזרקו תאי סרטן שד כשבוע לאחר תחילת החשיפה, כדי להשרות סרטן שד ו/או גרורות לריאות. מדי שבוע בוצע מעקב על צמיחת הגידול בשד ועל שליחת גרורות לריאות.
מהממצאים עולה כי:
לסיכום, החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר מדגימים כי חשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות מביאה לגדילה של גידולי סרטן שד ולשליחת גרורות הגידול אל הריאות, מאחר והיא משנה את התקשורת הבין תאית בין המיקרו-סביבה של הגידול ובין המקרופאגים שאמורים לחסל את תאי הגידול, אך במקום זאת, בגלל השראת הסיגריה האלקטרונית, מאפשרים להם להמשיך לצמוח.
הממציאים מדגימים את הסיכון הכרוך בשימוש הנרחב בסיגריות אלקטרוניות בהקשר של סרטן שד.
המחקר פורסם בכתב העת Cancer Letters ב-21 באוגוסט, 2020.
קישור לתקציר המחקר באנגלית