לתרומה
חפש
מחלות סרטן
סרטן - נושאים כלליים

ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC) מציין 20 שנה ליום הסרטן הבינלאומי

עוד בנושא
מחלות סרטן
סרטן - נושאים כלליים
מהו סרטן?
תופעות גופניות ותסמינים מחשידים לגידול סרטני
גורמי סיכון לסרטן
אבחון מחלת סרטן - בדיקות אבחון ושאלות לצוות הרפואי
גנטיקה וסרטן
התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן
אונקו-גריאטריה
מילון מונחים באונקולוגיה
מילון מונחים רפואיים
מחקרים וניסויים קליניים
יום הסרטן הבינלאומי
יום הסרטן הבין-לאומי 2024
יום הסרטן הבינלאומי 2023 - גילוי מוקדם יכול להציל חיים
יום הסרטן הבין-לאומי 2023
יום הסרטן הבינלאומי 2022
יום הסרטן הבינלאומי 2021
פעילות ארצית לתלמידים להעלת מודעות ולעידוד אורח חיים בריא 2021
יום הסרטן הבינלאומי 2020
ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC) מציין 20 שנה ליום הסרטן הבינלאומי
פעילות בקרב בני נוער לרגל יום הסרטן הבינלאומי 2020
יום הסרטן הבינלאומי 2019
פעילות בקרב בני נוער לרגל יום הסרטן הבינלאומי 2019
קמפיין דיגיטלי חדש - חשיבות ההשתתפות במחקרים קליניים עבור חולי הסרטן
איתור מידע אמין באינטרנט
סרטן השד
סרטן המעי הגס
סרטן הערמונית
גידולי מוח
גידולי ראש וצוואר
סרטן ריאות
גידולים נוירואנדוקרינים
סרטן במערכת השתן
סרטן מערכת העיכול
מערכת המין הנשית
מערכת המין הגברית
גידולים אנדוקרינים
לוקמיה
לימפומה
סרטן בילדים
מיאלומה
מלנומה וסרטן העור
שלד ורקמות רכות
גרורות-גידולים משניים

ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC) מציין 20 שנה ליום הסרטן הבינלאומי

דוח ראש שירותי הבריאות של ממשל ארצות הברית קובע:

הפסקת עישון – מהפעולות החשובות ביותר לשיפור הבריאות

סקר גלובלי חושף פערים משמעותיים בין קבוצות אוכלוסייה בנוגע למודעות לגורמי הסיכון לסרטן

מחקר חדש:
מעשנים מגבירים את הסיכון שלהם לסיבוכים אחרי ניתוח

 

השנה מציין ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC), בפעם ה-20 את יום הסרטן הבינלאומי, שמטרתו לאחד את העולם סביב קידום המאבק במחלות הסרטן, באמצעות העלאת המודעות למחלה ולדרכים המוכחות והיעילות להפחתת התחלואה והתמותה.                 

"מאז שהוחלט על ציון יום זה, אנו עדים להתקדמות בתחומים רבים, החל בפריצות דרך מחקריות, התקדמות טכנולוגית, והבנה ציבורית רבה יותר של המחלה.
עם זאת, ישנן עוד פעולות רבות שיש לעשות על מנת להתמודד עם אתגר הסרטן, וביניהן: הגברת מודעות והיענות לאמצעים המוכחים כיום להפחתת התחלואה והתמותה, הפרכת מיתוסים וכמובן, המשך קידום חקר הסרטן המוביל למענים טובים ויעילים יותר בדרך למיגור המחלה".
מדבריו של ד"ר קרי אדמס, מנכ"ל ה-UICC.

לקראת יום הסרטן הבינלאומי, חשפו האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות את הנתונים המעודכנים ביותר על מחלת הסרטן, מהם עולה כי ישראל נמנית בין 50 המדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר בעולם, אבל מבין אלה, היא נמצאת במקום האחרון (מקום 50).
כמו כן, נצפתה ירידה מובהקת בשיעורי התמותה מסרטן בכל קבוצות האוכלוסייה והמין בין השנים 2017-1996.

 

סקר עולמי מיוחד ביוזמת ארגון הסרטן הבינלאומי לרגל ציון 20 שנה ליום הסרטן הבינלאומי:

פערים בין קבוצות סוציו-אקונומיות בכל הנוגע למודעות לגורמי הסיכון למחלת הסרטן

לרגל יום הסרטן הבינלאומי הזמין ארגון הסרטן הבינלאומי סקר עולמי כדי לגבש תמונת מצב עדכנית של חוויות, דעות, והתנהגות הציבור בכל הנוגע למחלת הסרטן. הסקר בוצע על ידי מכון המחקר Ipsos, וכלל למעלה מ-15 אלף מבוגרים מ-20 מדינות.

ממצאי הסקר הראו כי אנשים בעלי הכנסה נמוכה הם בעלי סיכוי נמוך יותר לזהות גורמי סיכון לסרטן, מאשר אנשים ממשקי בית עם הכנסה גבוהה.
ללא קשר למוצאם, משתתפים חסרי השכלה אקדמית ובעלי הכנסה נמוכה הפגינו מודעות נמוכה יותר לגורמי הסיכון המרכזיים שקשורים לסרטן, ובעלי סיכוי נמוך יותר ליזום בעצמם את הצעדים הדרושים בכדי להקטין את הסיכון שלהם לחלות בסרטן, מאשר בעלי הכנסה גבוהה או בעלי השכלה אקדמית.
עוד עלה מתוצאות הסקר כי שימוש בטבק (63%), חשיפה לקרינת שמש מזיקה (54%), חשיפה לעישון טבק בסביבה (50%) הם גורמי הסיכון לסרטן המוכרים ביותר.
עם זאת, הימנעות מפעילות גופנית (28%), חשיפה לווירוסים או בקטריות שונות (28%), ומשקל עודף (29%) הם גורמי הסיכון לסרטן המוכרים פחות. 

ממצאים מרכזיים נוספים:

  • 3 מתוך 5 הביעו דאגה מתחלואה או הישנות סרטן

  • 87% מודעים לגורמי הסיכון של סרטן

  • כמעט 70% ממשתתפי הסקר נקטו בצעדים ממשיים להפחתת הסיכון שלהם לחלות בסרטן

  • למעלה מ-80% מאמינים שעל הממשל האמריקאי לפעול בנושא סרטן

לסיכום, התוצאות חושפות פער ברור בין קבוצות סוציו-אקונומיות ממעמד גבוה ונמוך, בכל הנוגע לידע ומודעות לגורמי סיכון לסרטן, וכתוצאה מכך, בהתנהגות שמטרתה להפחית סיכונים אלו.

לפרסום הנתונים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות בישראל, ביחס לקשר בין היארעות סרטן, לבין רמה חברתית-כלכלית
 לחצו כאן 



להלן תגובתה של פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות ביחס לנתוני הUICC -  המתייחסים לאותו נושא - "עיבוד נתוני היארעות הסרטן בישראל לפי אשכול חברתי-כלכלי העלה כי יש קשר ישר בין מצב חברתי-כלכלי, לבין הסיכון לסרטן השד בנשים, סרטן הערמונית בגברים וסרטן בלוטת המגן בשני המינים.

לעומת זאת, הסתמן קשר הפוך (בעיקר כאשר התעלמנו מהאשכול הנמוך ביותר שככל הנראה לא היה לגמרי מייצג) בין מצב חברתי-כלכלי, לבין סרטן חודרני בכלל האתרים בגברים, סרטן המעי הגס בשני המינים, סרטן הריאה בגברים, סרטן כיס השתן בגברים וסרטן הרחם בנשים.

אחת ההשערות להסבר קשרים אלה היא שוני בידע לגבי גורמי סיכון לסרטן ולגבי אפשרויות למניעת המחלה או לגילוי מוקדם שלה. אכן, חלק מסוגי הסרטן שהדגימו קשר הפוך למצב חברתי-כלכלי, קשורים קשר הדוק לגורמי סיכון כמו עישון (סרטן הריאה, סרטן כיס השתן) או השמנה (סרטן הרחם וסרטן שד), בעוד שחלק מסוגי הסרטן שהדגימו קשר ישיר למצב חברתי כלכלי הם בעלי אפשרות לגילוי מוקדם (סרטן השד, סרטן הערמונית).
באשר לסרטן המעי הגס, שגם עבורו קיימת טכנולוגיה לגילוי מוקדם, שימוש נאות בה מביא למעשה לסילוק של גידולים טרום-ממאירים ולפיכך להקטנת הסיכון למחלה, מה שאכן נצפה בתוצאות שלנו, בישראל. 

אמנם עיבוד הנתונים שבצענו לא מאפשר לבדוק השערות אלה, אולם ממצאי סקר ה-UICC, שמתפרסמים היום לקראת יום הסרטן הבינלאומי, תומכים בכך מאוד.
סקר ה-UICC נערך בקרב משתתפים ממדינות שונות והעלה כי ללא קשר למדינה בה מדובר, לאנשים בעלי הכנסה ו/או הכנסה נמוכה הייתה רמת ידע נמוכה יותר לגבי גורמי סיכון מוכרים לסרטן, בהשוואה לפרטים בעלי הכנסה ו/או השכלה גבוהה (למעט עישון, שלגביו רמת הידע הייתה דומה).
כן נמצא, כי אנשים בעלי רמת הכנסה ו/או השכלה נמוכה, נטו פחות לנקוט ביוזמות לקידום בריאות ולהימנעות מסרטן, בהשוואה לאנשים בעלי רמת הכנסה ו/או השכלה גבוהה.

מסקנות ה-UICC היו, שנדרש לתעדף את העלאת המודעות למניעת סרטן ולגורמי הסיכון למחלה; שיש לדאוג להעברת מידע מעודכן לציבור; שראוי לעצב מדיניות שתסייע בהפחתת החשיפה למוצרים מקדמי סרטן דוגמת טבק ומשקאות ממותקים; שחשוב לפתח תכנית לאומית פרואקטיבית יוזמת לבקרת סרטן".



דוח ראש שירותי הבריאות של ארצות הברית קובע:
עישון הוא הגורם המוביל למחלות ותמותה הניתנות למניעה

דוח ראש שירותי הבריאות האמריקני שפורסם ב- 23.1.2020, קבע כי עישון הוא הגורם המוביל בארה"ב למחלות ותמותה הניתנות למניעה. על פי הדוח: "על אף ששיעור המבוגרים המעשנים הוא הנמוך בכל הזמנים, עדיין 34 מיליון אמריקנים ממשיכים לעשן ולכן הם ממשיכים להיות בסיכון לפתח מחלות הקשורות לעישון".
ראש שירותי הבריאות האמריקני הבהיר שאחת מהפעולות החשובות ביותר שניתן לנקוט בהן לשיפור הבריאות היא הפסקת עישון, ללא קשר לגילם של המעשנים או משך זמן העישון.  עוד הוסיף כי: "תופעת העישון מהווה נטל כלכלי על המעשנים, מערכות הבריאות והחברה, וכי הפסקת עישון מפחיתה נטל זה, הכולל הוצאות למערכת הבריאות הקשורות לעישון".

על פי הדוח, הדרכים להגברת הפסקת עישון ייעשו על ידי העלאת מחירי הסיגריות, אימוץ מדיניות מקיפה בנושא 'סביבה נקייה מעשן', יישום יוזמות הסברה באמצעי התקשורת, דרישה להצגת אזהרות בריאותיות גרפיות על מוצרי הטבק, ושמירה על קיומן של תוכניות מקיפות לבקרת טבק ברחבי המדינה.

בדוח נרשמה התייחסות נרחבת לתופעת הסיגריות האלקטרוניות, כאשר על פיו, אין מספיק ראיות הולמות כדי לקבוע שסיגריות אלקטרוניות, תורמות לגמילה מוגברת מעישון. מוצר זה כידוע, אינו מאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה- (FDAכמוצר שמסייע בהפסקת עישון. על פי הדוח, נדרש מחקר נוסף בנושא יעילותן של הסיגריות האלקטרוניות בהפסקת עישון, תוך הבנה מעמיקה יותר אודות השפעותיהן הבריאותיות.
מדובר במוצר שאינו בטוח לשימוש עבור בני נוער, מבוגרים ונשים הרות, ולמבוגרים שאינם משתמשים במוצרי טבק בהווה.

לאחרונה, פרסם ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) מסמך ובו רשימת שאלות ותשובות על רמת הסיכון של מערכות הולכת ניקוטין אלקטרוניות (ENDS). סיגריות אלקטרוניות הן מוצרי ה-ENDS הנפוצים ביותר. על פי עיקרי המסמך, גוברות הראיות לכך ש - ENDS, מגבירים את הסיכון למחלות לב וריאות, ובנוסף לכך, הנוזל ב-ENDS עלול לגרום לכוויות בעור ולהרעלת ניקוטין מהירה אם הוא נבלע או נספג בעור. קיים סיכון לנזילה מהמוצרים, או לבליעת הנוזל על ידי ילדים, וכן, היו מקרים בהם ENDS גרמו לפגיעות רציניות באמצעות שריפות ופיצוצים.

קישור לדו"ח 2020 המלא של הרופא הראשי בארה"ב

קישור לתקציר המנהלים של הדוח

קישור לממצאים העיקריים בדוח

קישור להודעה לעיתונות, 23.1.2020

קישור להודעה לעיתונות של ה-WHO, 20.1.2020

 

לקריאת הנתונים ומחקרים חדשים באדיבות מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן,
היכנסו לאתר האגודה



עישון מגביר מאוד את הסיכון לסיבוכים לאחר ניתוח

ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO), סקר מאמרים הבודקים את השפעת העישון לפני ניתוח על תהליך ההחלמה. נמצא כי מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים לאחר הניתוח.

בכל שנה מבוצעים בעולם בין 187 ל-280 מיליוני ניתוחים גדולים, כאשר אחד מכל 25 איש עובר ניתוח מדי שנה. בפרק הזמן שמיד לאחר הניתוח, הגוף נדרש לגייס משאבים לריפוי הפצע, וזקוק ליותר חמצן וחומרים מזינים אחרים. סיבוכים אפשריים מניתוח כוללים זיהום באזור פצע הניתוח ובעיות לבביות או נשימתיות, אשר מעמיסים על החולים ועל מערכת הבריאות.

במחקר נמצא כי מעשנים קבועים היו בסיכון מוגבר לסיבוך אחד לפחות לאחר ניתוח, בהשוואה ללא מעשנים. הסיכון לסיבוכים בפצע הניתוח היה פי 2.49 למעשנים לעומת לא מעשנים;  לזיהום כללי פי 2.05; לסיבוכים ריאתיים פי 2.46 ולסיבוכים נוירולוגיים פי 1.71. כמו כן, נמצא כי הסיכון של מעשנים להזדקק לאשפוז חוזר במחלקת טיפול נמרץ לאחר הניתוח עמד על פי 1.6.

עם זאת, נמצא במחקר, כי מעשנים שהפסיקו לעשן לפחות ארבעה שבועות לפני הניתוח הפחיתו את הסיכון לסיבוכים, וכי כל שבוע נוסף של גמילה היה קשור בירידה של 19% בתחלואה אחרי הניתוח, כתוצאה משיפור בזרימת הדם בגוף.

עוד נמצא כי ילדים שנחשפו פסיבית לעישון טבק לפני ניתוח היו בסיכון מוגבר של פי 2.52 לסיבוכים נשימתיים בזמן ההרדמה.

תקציר המאמר פורסם ב-20.01.2020.

המאמר המלא

תקציר הממצאים

 

מחקר בבריטניה: ירידה של 72% בחשיפת ילדים ובני נוער לעישון פסיבי בזכות החוק האוסר עישון במכוניות המסיעות ילדים

 

החוק בבריטניה, האוסר מאז 2015 עישון במכוניות המסיעות ילדים עד גיל 18, נמצא קשור לירידה של 72% בחשיפת ילדים ובני נוער לעישון פסיבי, כך על פי ניתוח נתוני שני סקרי בריאות שנערכו לפני ואחרי החלת החוק, במחקר תצפיתני שפורסם בכתב העת Thorax.

במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בתשובותיהם של כ-16,000 בני נוער בגיל 15-13 באנגליה ובסקוטלנד, בהן הוחל החוק, על השאלה מהי התדירות בה הם נחשפו במהלך השנה הקודמת לעשן סיגריות של נהג המכונית שבה נסעו. מניתוח התשובות עולה כי לעומת התקופה שקדמה להחלת החוק, חלה ירידה של 72% בחשיפת בני נוער לעישון פסיבי.

על אף שהמחקר לא הוכיח קשר סיבתי בין החוק לירידה בחשיפה לעישון פסיבי, החוקרים מ-Imperial College London סבורים שהאיסור על עישון במכוניות פרטיות בהן מסיעים ילדים הצליח לצמצם את חשיפתם לעשן סיגריות, וכי הדבר יביא ככל הנראה לשיפור בבריאותם.  

כזכור, באוגוסט האחרון, פנו האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, לשר התחבורה, ח"כ בצלאל סמוטריץ' בבקשה להפעיל את הסמכות שניתנה לו בחוק ולהוסיף תקנות בחקיקת משנה לאיסור עישון בזמן נהיגה בנוסף לאיסור שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה.

במכתב שנשלח דאז לשר נכתב: "ידוע כי עישון בזמן הנהיגה מעלה את הסיכון למעורבות בתאונות דרכים. בסעיף 28 (א) לתקנות התעבורה נקבעה החובה החלה על כל נהג, להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה.
בסעיף 28 (ב) לתקנות התעבורה קבע המחוקק איסור ספציפי שעניינו שימוש בטלפון נייד במהלך הנהיגה, וקבע כי בעת שהרכב בתנועה לא יאחז נהג בטלפון, לא ישלח או יקרא מסרון, ולא יעשה בו כל שימוש".

עוד הוסיפו ארגוני הבריאות כי: "היבט חשוב נוסף של התופעה השלילית והמסוכנת של עישון על ידי הנהג, מלבד ההיבט הבטיחותי, הוא ההיבט הבריאותי. עישון ברכב גורם לחשיפה של שאר יושבי הרכב, ובמיוחד ילדים ובני נוער, לעישון כפוי, הכולל עישון מיד שלישית".

לסיכום נכתב: "בשונה מהמקובל לחשוב, עישון כבר אינו חלק מהנורמה החברתית בישראל, כך שמדובר בתקנה שתחייב חלק קטן מהנהגים לשנות הרגלים, אך בהחלט תגן על כולם".

המחקר פורסם בכתב העת Thorax ב-27.1.2020.

קישור למאמר המלא (באנגלית):

https://thorax.bmj.com/content/early/2020/01/08/thoraxjnl-2019-213998.full

 

מחקר בארצות הברית: עלייה בשימוש בJUUL בקרב צעירים

סקר מקוון בארצות הברית, שעסק בהרגלי השימוש בנערים ומבוגרים צעירים בגילי 34-15 מצא: בין הגורמים המשמעותיים שנמצאו במחקר כקשורים לשימוש עתידי ב-JUUL במי שלא השתמש בעבר בסיגריות האלקטרוניות היו גיל צעיר, שימוש בסיגריות רגילות, תפיסת הנזק הכרוך בשימוש כנמוך, חיפוש ריגושים ושימוש של חברים בסיגריות אלקטרוניות.

החוקרים סבורים שהשימוש ב -JUUL  קשור למגיפת הסיגריות האלקטרוניות בצעירים, המושכת משתמשים חדשים ומאפשרת שימוש תכוף בעזרת ניקוטין, גורם ממכר ביותר, לצד הטעמים המושכים.

לטענתם, ממצאי המחקר מדגישים את הצורך החיוני בהגברת הרגולציה על מוצרי סיגריות אלקטרוניות.

תקציר המאמר פורסם ב- JAMA Pediatrics, 21.1.2020

קישור לתקציר המאמר

קישור לכתבה