לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם שימוש בתכשירי הגנה מהשמש מפחית את ספיגת הויטמין D בגוף?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



ויטמין D חיוני לתהליכים שונים הקשורים לתקינות מערכות רבות בגוף ומחסור בו עלול לגרום למחלות שונות כמו אוסטאופורוזיס (דילול העצם), הפרעות בפוריות, פגיעה במערכת החיסונית, בתפקודי הלב ועוד. 90% מייצור צורתו הפעילה של הויטמין D (1.25-OH-VD) בגוף קשורה לחשיפה מבוקרת לקרני ה-UVB  של השמש, ורק 10% קשורה לתזונה.  תכשירי הגנה מהשמש המכילים מסנני קרינה הם חיוניים להגנת העור מנזקי השמש באמצעות חסימת קרני ה-UVB, אולם עלו חששות שיש בכך כדי להגביר את המחסור בויטמין D. עד כה רק מעט מחקרים התייחסו להשפעת  מסנני הקרינה על ספיגת ויטמין D  בעור. מחקר בברזיל בדק את ההשפעה של שימוש בתכשירי הגנה מפני השמש עם מקדם הגנה של 30 SPF על ריכוז הויטמין D  אצל מבוגרים בריאים.


המחקר נערך במהלך החורף בריו דה ג'נרו בברזיל וכלל 95 מבוגרים בריאים בגילאים 68-22,  בעלי כל קשת גווני העור שחולקו באופן שרירותי לשלוש קבוצות חשיפה לשמש: קבוצה של 64 איש שהשתמשה במקדם הגנה 30 SPF על הפנים, הצוואר והחזה במהלך החשיפה לשמש; קבוצה של 10 איש שלא השתמשה כלל במקדם הגנה במהלך החשיפה לשמש; וקבוצה של 21 איש שנמנעה כליל מחשיפה לשמש. הניסוי ארך 24 שעות  ובוצע כאשר הטמפרטורה הייתה 23 מעלות צלזיוס, מדד קרינת ה-UVB היה בעוצמה של 5, כלומר מתונה מבחינת הסיכון לכוויות שמש כתוצאה מחשיפה לא מוגנת לשמש בהתאם לשעה ולמשך החשיפה. קבוצות המשתתפים השונות נחשפו לשמש באופן מבוקר למשך 18-14 דקות, ועברו שתי מדידות של רמת הויטמין D בדם (באמצעות ערך ΔVD הנמדד בננוגרם למיליליטר ומתאר את השתנות ויטמיןD  בגוף) בתחילת היממה ובסופה – כדי להעריך את מידת ההתמזגות והספיגה (הסינתזה) של הויטמין בגוף.


על פי ממצאי המחקר, בגופם של חברי הקבוצה שנמרחה במסנני קרינה הייתה ספיגה גבוהה בגוף של ויטמין D וה-ΔVD היה גבוה - 5.5 נ"ג/מ"ל . בגופם של המשתתפים שלא נחשפו לשמש – ה- ΔVDהיה נמוך ועמד על 1.4 נ"ג/מ"ל בלבד (לא הייתה סינתזה של ויטמין D). לא היה הבדל משמעותי בין רמות הויטמין D בגופם של המשתתפים שהשתמשו בתכשירי הגנה עם מקדם הגנה גבוה ונחשפו לשמש ברמה מתונה, לעומת המשתתפים שלא נמרחו בתכשירי הגנה אך נחשפו גם הם לשמש.


מסקנות החוקרים הן כי חשיפה לשמש עם שימוש בתכשירי הגנה מהשמש עם מסנני קרינה בעלי 30 SPF אינה מפחיתה את מידת הספיגה של ויטמין D בגוף. החוקרים מציינים כי ההמלצה לטיפול באנשים בעלי סיכון לחוסרים בויטמין D היא באמצעות תוספים דרך הפה ולא באמצעות חשיפה בלתי מוגנת לשמש.


המחקר פורסם בכתב העת Anais brasileiros de dermatologia במהדורת ינואר-פברואר 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. 

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.