לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בקרב נשים לאחר גיל המעבר

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


ידוע זה מכבר כי עישון אחראי ל-30-20% מהתחלואה בסרטן שלפוחית השתן בנשים, וכי ביטוי המחלה חמור יותר וסיכויי ההחלמה ממנה נמוכים יותר בקרב נשים לעומת גברים. עד היום לא היו בנמצא נתונים עקביים על השפעת משך הגמילה מעישון על הירידה בסיכון לסרטן שלפוחית השתן.  מחקר זה מטעם חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת אינדיאנה בארה"ב בדק את הרגלי העישון של נשים לאחר גיל המעבר בארה"ב.


המחקר עקב אחר 143,279 נשים בריאות בגיל 79-50 בין השנים 1998-1993. הנשים תושאלו בעת הצטרפותן למחקר ובפגישות המעקב (כל 12-6 חודשים) על סטטוס העישון שלהן (מעולם לא עישנו, עישנו בעבר, מעשנות בהווה). מהנתונים עלה כי בתחילת המחקר כמחצית מהמשתתפות מעולם לא עישנו (52.4%), 40.2% עישנו בעבר ו-7.1% היו מעשנות פעילות. במהלך המעקב נגמלו מעישון  1,358 (כ-1%) מהנשים שעישנו. עד תום המעקב, בפברואר 2017, אובחנו 870 מקרי סרטן שלפוחית השתן.


מממצאי המחקר עולה כי במהלך העשור הראשון שלאחר הגמילה מעישון, הסיכון של משתתפות שעישנו בעבר לחלות היה נמוך ב-25% ממעשנות פעילות. נשים שנגמלו מעישון במהלך שנות המעקב היו בסיכון נמוך ב-39% בהשוואה לנשים שהמשיכו לעשן.


הסיכון של מעשנות פעילות ושל מעשנות לשעבר לחלות בסרטן שלפוחית השתן היה גבוה משמעותית משל נשים שלא עישנו מעולם: מעשנות בהווה היו בסיכון גבוה פי 3.24 לחלות, ומעשנות לשעבר, לאחר פחות מעשור מהגמילה, היו בסיכון גבוה פי 2.77. לאחר 20-10 שנות גמילה הסיכון היה גבוה פי 2.19,  ולאחר 30-20 שנות גמילה הסיכון היה כמעט כפול מנשים שלא עישנו מעולם. גם לאחר למעלה מ-30 שנות הפסקת עישון, הסיכון של הנשים לחלות בסרטן שלפוחית השתן גבוה ב-28% מזה של נשים שלא עישנו מעולם.


משקלול נתונים שכללו את מספר הסיגריות שעישנו הנשים לפני שנגמלו, התברר כי אחרי למעלה מ-30 שנות גמילה, עישון סיגריה אחת ביום העלה ב-88% את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ועישון חפיסת סיגריות אחת ומעלה ליום העלה ב-92% את הסיכון לעומת נשים שמעולם לא עישנו.


לסיכום, גמילה מעישון נמצאה יעילה בהפחתת הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בנשים לאחר גיל המעבר. הירידה המהירה ביותר מתרחשת בעשור הראשון לגמילה, אך נמשכת גם בעשורים הבאים. עם זאת, הסיכון של מעשנות לשעבר נותר גבוה מזה של נשים שמעולם לא עישנו, גם לאחר 30 שנות גמילה. החוקרים ממליצים על הפסקת עישון להפחתת הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן, ומדגישים בנוסף את חשיבות ההימנעות מעישון מלכתחילה.


המחקר פורסם בכתב העת Cancer Prevention Research ב-26 בפברואר 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

קישור לתקציר המחקר באנגלית.