חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארצות הברית ביקשו לבדוק את הקשר בין חשיפתם של פעוטות לעישון פסיבי והפרעות נשימה בזמן השינה. הפרעות נשימה בשינה אצל ילדים קשורות לקשיים לימודיים והתנהגותיים. לצורך המחקר, החוקרים אספו וניתחו נתונים של 138 ילדים בריאים בני 5-2 מתוך מחקר נרחב יותר על החשיפה של פעוטות לעישון ועל גורמי סיכון לבעיות לב וכלי דם. במחקר הנוכחי, החוקרים התבססו בעיקר על נתוני מדד מסת גוף, חשיפה לעישון בבית, סמנים בדם המעידים על דלקת, דגימות שיער שנאספו לבדיקת רמות של ניקוטין, וכן, על תשובות ההורים לשאלת הסקר - "האם במהלך השינה, ילדכם נוחר, משתנק או סובל מבעיות שינה בלילה?".
מתוך ממצאי המחקר עלה, כי כ-66% מהילדים התגוררו עם מעשן אחד, וכ-27% התגוררו עם שני מעשנים ומעלה. 32 מההורים (23% מהנשאלים) השיבו בחיוב על שאלת הסקר לגבי בעיות הנשימה בשינה של ילדיהם: 20 ענו שהבעיה קורית לפעמים, 8 – רוב הלילה, ו-4 ענו שכמעט תמיד. לפי החוקרים, נמצא קשר בין החשיפה לעישון פסיבי כפי שנמדדה על ידי נוכחות ניקוטין בשיער ובין דיווח ההורים על בעיות הנשימה בשינה של ילדיהם. ב-18% מהמקרים, ניתן היה להסביר קשר זה הן על פי רמות הניקוטין הגבוהות בשיער והן על פי רמות גבוהות של סמן CRP בדם, המעידות על תהליך דלקתי. לא אותר קשר בין מדד מסת גוף ובעיות נשימה בשינה וסמני דלקת בדם.
לסיכום, תוצאות המחקר הראו שעישון פסיבי מגביר משמעותית את הסיכון לתהליך דלקתי בדם, שגורם לעלייה בבעיות נשימה בשינה בפעוטות בריאים.
המחקר פורסם בכתב העת Academic Pediatrics במהדורת אפריל 2019 והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לתקציר המחקר לחצו כאן.