חוקרים מאוניברסיטת אוֹטאוָוה בקנדה בדקו אם קיים קשר בין ביצוע בדיקות חוזרות וסדירות לנוכחות דם סמוי בצואה, ובין אבחון של סרטן מעי גס בשלב מתקדם (שלב IV). לצורך המחקר נאספו מתוך 5 מאגרי רישום הסרטן של מחוז אונטריו בקנדה נתונים רפואיים של 7,753 חולי סרטן המעי הגס והחלחולת בגילים 74-56, בגיל חציוני של 66. נבדקו גם שלב המחלה בעת האבחנה וביצוע בדיקות דם סמוי בצואה (FOB) במהלך 5 השנים שקדמו לאבחנה.
החוקרים סיווגו את תדירות ביצוע בדיקות ה-FOB בקרב המשתתפים, בין אי-ביצוען כלל לביצוען החוזר, ומן הממצאים עולה כי 53% מכלל המשתתפים ו-64% מהחולים שאובחנו בשלב מתקדם (20% מהמשתתפים) כלל לא ביצעו בדיקות FOB. 6% מכלל המשתתפים ו-4% מהחולים שאובחנו בשלב מתקדם ביצעו לפחות 2 בדיקות חוזרות וסדירות לפני האבחנה. מעיבוד סטטיסטי של הנתונים התברר כי ביצוע חוזר של בדיקות FOB לעומת אי-ביצוען כלל היה כרוך בהפחתה משמעותית של 54% בסיכון לאבחנה של סרטן המעי הגס בשלב מתקדם. גם ביצוע בדיקות FOB טרום-אבחנתיות בלבד ובדיקות FOB לא סדירות נמצאו כמפחיתות את הסיכון לאבחנה של סרטן המעי הגס בשלב מתקדם (31% ו-36% בהתאמה), אך הקשר הסטטיסטי היה מובהק פחות. לסיכום, ממצאי המחקר ממחישים כי ביצוע בדיקות חוזרות וסדירות לאיתור דם סמוי בצואה קשור בסיכון נמוך לאבחנה של סרטן המעי הגס והחלחולת בשלב מתקדם. לטענת החוקרים, תוצאות המחקר תומכות בעקיפין בהשתתפות בתוכניות סריקה מאורגנות של סרטן המעי הגס והחלחולת.
המחקר פורסם במהדורת ספטמבר 2018 של כתב העת Journal of Medical Screening. והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לחצו כאן לתקציר המאמר באנגלית.