סרטן המעי הגס והחלחולת יכול להתפתח בחלקים אנטומיים שונים של המעי, ולגידולים אלה ייתכנו מאפיינים שונים. גידולים במעי הרוחבי (הפרוקסימלי) מתפתחים לרוב בשלב מחלה מתקדם ושכיחים יותר בנשים; גידולים במעי היורד (הדיסטלי) שכיחים יותר בגברים. בגיל מתקדם, ישנה שכיחות גבוהה יותר של גידולים במעי הרוחבי, ושכיחות נמוכה יותר של גידולים ברקטום. חוקרים מטעם הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי (IARC) ביקשו לבדוק את ההשפעה האפשרית של גורמי אורח חיים ומאפיינים גופניים שונים על התפתחות סרטן בחלקי המעי השונים. במחקר השתתפו 521,330 גברים ונשים בגיל 35 ומעלה מ-10 מדינות במערב אירופה, ובוצע אחריהם מעקב חציוני של כ-15 שנים. במהלך המחקר התפתחו 6,291 מקרי סרטן המעי הגס, שנחלקו באופן דומה לגידולים במעי הרוחבי, במעי היורד וברקטום. עם גיוסם למחקר, המשתתפים תושאלו בנוגע לבריאותם ועל אודות מאפיינים באורח חייהם, כגון ביצוע פעילות גופנית וסטטוס עישון. כמו כן, נבדקו גובה, משקל והיקפי גוף וחושב מדד מסת הגוף (ה-BMI) שלהם. הנתונים הרפואיים, נתוני היארעות הסרטן ומיקום הגידולים נאספו מתוך מאגרי רישום סרטן, רישומי ביטוחי בריאות ורישומים פתולוגיים. משקלול הנתונים עלה כי ביצוע פעילות גופנית לעומת אי-ביצועה היה קשור באופן מובהק לירידה של 10% בסיכון לפתח סרטן במעי הרוחבי. עישון בהווה הביא לעלייה של 19% בסיכון להתפתחות סרטן במעי הרוחבי, ושל 27% בסיכון להתפתחות סרטן רקטלי, לעומת הימנעות מעישון.
עישון בעבר העלה ב-27% את הסיכון להתפתחות סרטן במעי היורד. בגברים, כל עלייה של 5 יחידות BMI (נוסחה של משקל חלקי גובה בריבוע) העלתה ב-32-31% את הסיכון להתפתחות גידולים במעי הרוחבי והמעי היורד, וב-10% את הסיכון לסרטן רקטלי. בנוסף, כל עלייה של 5 ס"מ בהיקף המותניים בגברים העלתה ב-12-11% את הסיכון להתפתחות גידולים במעי הרוחבי והיורד, וב-6% את הסיכון לסרטן הרקטום. הן בנשים והן בגברים נמצא כי עלייה בהיקף המותניים-ירכיים מעלה את הסיכון להתפתחות גידולי סרטן בכל חלקי המעי. גובה נמצא כמעלה סיכון להתפתחות גידולים במעי הרוחבי והיורד כאחד: כל 10 ס"מ נוספים בגובה הביאו לעלייה של 3% בהתפתחות סרטן המעי הרוחבי והיורד בגברים, ושל 8% בנשים. גורם הגובה בנשים היה משמעותי בעיקר בסיכון לגידולים במעי הרוחבי לעומת גידולים במעי היורד (30% לעומת 11%, בהתאמה). לסיכום, מהמחקר עולה כי לפעילות גופנית, עישון ומדדים גופניים, יש השפעה על הסיכון להתפתחות גידולים בחלקים אנטומיים שונים של המעי הגס והחלחולת. היעדר פעילות גופנית וכן נתוני גובה ו-BMI גבוהים היו קשורים בעיקר בסיכון מוגבר של סרטן במעי היורד או הרוחבי. עישון בהווה היה קשור בסיכון מוגבר לסרטן במעי הרוחבי וברקטום. לטענת החוקרים, הממצאים מעידים על כך שייתכנו גורמי סיכון ייחודיים לאזורים אנטומיים שונים של המעי הגס והחלחולת.
המחקר פורסם באופן מקוון בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology במהדורת 26 ביולי 2018. והוצג על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לחצו כאן לתקציר המאמר באנגלית.