מחקר ארוך טווח שנערך במספר מרכזים רפואיים בארצות הברית בדק מה הסיכון לחלות בסרטן הריאות בחלוף 25 שנים או יותר מהגמילה מעישון. החוקרים ניתחו נתונים של 3,905 משתתפים ממחקר שנערך בשנים 1958-1954 ושל 5,002 משתתפים נוספים ממחקר המשך שנערך בשנים 1975-1971. בוצע מעקב אחר המשתתפים לאורך מספר עשורים, עד שנת 2013. כל המשתתפים מסרו מידע לגבי הרגלי העישון, גיל תחילת העישון והפסקת העישון. בעת איסוף הנתונים המשתתפים לא היו חולים בסרטן הריאות. החוקרים השוו בין מעשנים, מעשנים לשעבר ומשתתפים שלא עישנו מעולם, ובין הסיכון לחלות בסרטן הריאות.
תוצאות: לאחר מעקב ממוצע של כ-29 שנים אחרי שתי קבוצות המחקר, 284 אנשים חלו בסרטן הריאות. 89.5% מהאנשים שעישנו בתחילת המחקר נגמלו במהלך השנים ולא חזרו לעשן. מהמחקר עולה כי בקרב מעשנים 'כבדים' בעבר (לפחות 21 שנים מצטברות של עישון חפיסת סיגריות ליום), הסיכון לחלות בסרטן הריאות תוך 5 שנים או פחות מרגע הגמילה, היה גבוה פי 12 לעומת אנשים שלא עישנו מעולם. לעומת זאת, בחלוף למעלה מ-25 שנות גמילה, הסיכון של מעשני עבר כבדים לחלות בסרטן הריאות הופחת משמעותית ועמד על פי 3.85 לעומת משתתפים שלא עישנו מעולם. מעשנים כבדים שנגמלו היו בסיכון נמוך ב-39% לחלות בסרטן הריאות לאחר חמש שנות גמילה, ביחס למעשנים בהווה. בקרב כל המעשנים הכבדים לשעבר, 40.8% ממקרי סרטן הריאות התרחשו 15 שנים לאחר הפסקת העישון.
מסקנות: הסיכון לחלות בסרטן הריאות הולך וקטן ככל שחולפות שנים רבות יותר ללא עישון, ונראית ירידה משמעותית בסיכון של מעשנים כבדים לשעבר לחלות כבר תוך חמש שנים מרגע הגמילה, לעומת מעשנים בהווה. עם זאת, הסיכון של מעשנים לשעבר לחלות גדול פי 3 לעומת אנשים שלא עישנו מעולם גם לאחר 25 שנות הפסקה של העישון. 4 מתוך 10 מקרי סרטן הריאות התרחשו בקרב מעשנים לשעבר במהלך 15 השנים שלאחר הגמילה.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי Journal of the National Cancer Institute בגיליון מאי 2018 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לחצו כאן לתקציר המחקר באנגלית.
עלה לאתר - נובמבר 2018