חוקרים מהמכון הצרפתי לחקר הבריאות והרפואה בשיתוף עם IARC (הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן) ביקשו לבדוק את הקשר בין צריכת מזון באיכות גבוהה, לעומת מזון באיכות נמוכה, ובין הסיכון לחלות בסרטן. במחקר השתתפו 471,495 בני אדם ממספר מדינות באירופה, מתוכם כ-50,000 חולי סרטן, והתבצע אחריהם מעקב חציוני של כ-15 שנים.
המשתתפים מילאו שאלונים על אודות נתונים סוציו-דמוגרפיים והרגלי תזונה. מרכיבי התזונה של המשתתפים חושבו על פי הערכים ל-100 גרם ביחס לכמות האנרגיה, הסוכר, השומן הרווי, המלחים, הסיבים התזונתיים, החלבונים וכן כמות הפירות, הירקות, הקטניות והדגנים. החוקרים דירגו את איכות התזונה של המשתתפים מ-1 (איכות גבוהה ביותר) עד 5 (איכות נמוכה ביותר). הדירוג התבסס על המסומן על גבי אריזות המזון במדד Nutri-Score המסתמך על מערכת המדידה של סוכנות בטיחות המזון הבריטית - ככל שהערך היה גבוה יותר, כך הייתה איכות התזונה ירודה יותר, וכרוכה בצריכה גבוהה יותר של אלכוהול, בשר אדום ומעובד וערך קלורי גבוה, ובצריכה נמוכה יותר של סיבים תזונתיים, פירות, ירקות, דגים ובשר רזה.
מהממצאים עולה כי משתתפים שהניקוד שלהם היה הגבוה ביותר (כלומר צרכו מזון באיכות נמוכה יותר) היו בסיכון גבוה ב-7% לחלות בסרטן כלשהו, לעומת משתתפים בעלי הניקוד הנמוך יותר (כלומר צרכו מזון באיכות גבוהה יותר). הסיכון לחלות בסרטן של מערכת העיכול והנשימה העליונות היה גבוה ב-21% ובסרטן המעי הגס – ב-11%. בנוסף, גברים שנהגו לצרוך מזון עם ערכים תזונתיים נמוכים ביותר, היו בסיכון גבוה ב-26% לחלות בסרטן הקיבה והריאה. נשים שצרכו מזון באיכות הנמוכה ביותר היו בסיכון גבוה פי 2.3 לחלות בסרטן הכבד, סיכון גבוה ב-17% לחלות בסרטן המעי הגס, וסיכון גבוה ב-8% לחלות בסרטן השד, לאחר גיל המעבר.
לסיכום: צריכת מזון בעל ערך תזונתי נמוך, כרוכה בסיכון מוגבר יותר לחלות בסרטן, ובעיקר בסוגי סרטן מסוימים. החוקרים טוענים שישנה חשיבות לסמן את ערכי רכיבי המזון באופן ברור על אריזות המזון.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי PLOS Medicine, בגיליון ספטמבר 2018 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לחצו כאן לתקציר המחקר באנגלית.
עלה לאתר - אוקטובר 2018