מתוך ראיון שפורסם ב-Oncology Times, בדצמבר 2017 עם פרופ' יוהן תבלין (Johan Thevelein), בעקבות מאמרו שפורסם בכתב העת Nature Communications באוקטובר 2017.
ידוע זה מכבר כי תאים סרטניים מפרקים סוכר במהירות גבוהה יותר מתאים רגילים ועושים תהליך של תסיסה, במקום של נשימה תאית (אפקט וורבורג). המשמעות היא שתאים סרטניים ממירים סוכר לחומצה לקטית בכמויות גבוהות בהרבה מתאים רגילים, שממירים סוכר לדו-תחמוצת הפחמן. מחקר שהתבצע במשך 9 שנים מצא את המנגנון המאפשר לתאים סרטניים לגדול במהירות עקב קצב הפירוק המהיר של הסוכר. מסקנת החוקרים היא שייתכן כי יש בסיס מדעי ממשי להשפעה המיטיבה של תזונה דלה בסוכר. תרכובת הביניים (fructose 1,6-biphosphate) בנתיב פירוק הסוכר, הוא משפעל חזק של חלבוני Ras, המשמעותיים בבקרה על חלוקת תאי סרטן אנושיים. תוצאות המחקר עשויות להיות משמעותיות לחולים שעוברים טיפולים, ומדגישות את הסיכון לגירוי תאי הסרטן באמצעות כמויות גבוהות של סוכר. עד לפרסום תוצאות המחקר לא היה ברור האם אפקט וורבורג הוא רק תסמין של הסרטן, או שהוא מעורר את התפתחות תאי הסרטן.
פרופ' יוהן תבלין מסביר כי: "אין אנו טוענים כמובן כי סוכר עלול לגרום לסרטן בקרב אנשים בריאים, או שתזונה דלה בסוכר מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן. אמנם קיים קשר מובהק בין השמנת יתר לבין סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן, והדבר נכון לגבי סוגים רבים של סרטן, אך הסיבה לקשר זה אינה ידועה. השמנת יתר עלולה לשבש את שחרור האינסולין התקין מתאי הבטא (β) בלבלב, וידוע, כמובן, כי לאינסולין תפקיד קריטי בבקרה התקינה של רמות הגלוקוז בדם. עם זאת, כיום אין הוכחה מדעית לקשר בין השמנת יתר ובין רגישות גבוהה יותר לחלות בסרטן בדרך זו".
עוד ציין כי: "סוכר יכול לעודד את האגרסיביות של הסרטן, ויש לקחת זאת בחשבון כשמספקים לחולי סרטן סוכר, בעיקר רמות גבוהות של סוכר כגון גלוקוז, שהגוף עושה בו שימוש מזורז. יש מספר דיווחים בספרות המדעית לפיהם תזונה דלת סוכר עשויה להיות יעילה לחולי סרטן, ולסייע להם להתאושש, למשל, במהלך טיפולי כימותרפיה."
עד לפרסום תוצאות המחקר הזה, הנושא היה שנוי במחלוקת, מאחר ולא נמצאה הוכחה מדעית לקיום מנגנון הקושר בין פירוק הסוכר לבין סרטן. המחקר החדש מספק קשר ברור בין מנגנון פירוק הסוכר לבין חלבון Ras, הידוע כאונקוגן (Oncogene) חזק. אונקוגנים הם גנים המצויים בכל תא, ופעילותם חשובה לגידול התאים ולתפקודם התקין. Ras הוא אחד האונקוגנים הבולטים ביותר במחלות סרטן אנושיות. החוקרים סבורים כי ייתכן שתזונה עתירת סוכר אינה מומלצת לחולי סרטן המקבלים כימותרפיה, ובמידה ויש צורך לחזקם – יש להעדיף תזונה עתירה באנרגיה ממקורות אחרים.
הריאיון פורסם כאמור בכתב העת המדעי ה-Oncology Times ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
לחצו כאן לתקציר המאמר ב-Nature communications
לחצו כאן לראיון ב-Oncology Times
עלה לאתר - אוקטובר 2018