לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: טיפולים עכשוויים בסרטן ערמונית והשלכותיהם על איכות חיי המטופלים

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



מחקר שנערך לאחרונה במרכזים רפואיים שונים בארצות הברית, השווה את ההשלכות של טיפולים עכשוויים בסרטן ערמונית על איכות חייהם של החולים. המחקר כלל 2,550 גברים, בני 63.8 בממוצע שאובחנו בין השנים 2011-2012 כחולים בסרטן ערמונית מוקדם (בשלב T1-2) עם  PSA נמוך מ-50 נ"ג/מ"ל PSA)  הוא אנטיגן הערמונית  חלבון המיוצר על ידי הערמונית ונמצא בכמות קטנה בדם באופן טבעי).


הגברים נרשמו למחקר תוך שישה חודשים מרגע האבחנה. הגברים עברו במהלך השנה הראשונה מרגע האבחנה אחד משלושה טיפולים - 59.7% עברו ניתוח לכריתת הגידול הסרטני מהערמונית, 23.5% עברו טיפולי קרינה ו-16.8%היו תחת מעקב פעיל.

3 שנים לאחר הטיפול, ענו החולים על שאלון שכלל 26 שאלות בנוגע לאיכות חייהם ובריאותם הכללית, תוך מתן ציון שביעות רצון שנע בין 0-100 לכל שאלה  (ציון גבוה יותר מעיד על תפקוד טוב יותר).


בנושא תפקוד מיני, מהממצאים עולה כי ניתוח היה קשור לירידה משמעותית של 11.9 נקודות בתפקוד המיני לעומת טיפול בקרינה, ובירידה של 16.2 נקודות בתפקוד המיני לעומת מעקב פעיל ב-3 השנים שלאחר הטיפול.


בנושא שליטה במתן השתן, גברים שעברו ניתוח דיווחו על בעיות קשות יותר בשליטה במתן שתן לעומת גברים שעברו הקרנות (הבדל של 18 נקודות במדד התפקוד) ולעומת גברים במעקב פעיל (הבדל של 12.7 נקודות במדד התפקוד).


בנושא שלפוחית שתן רגיזה, גברים שעברו ניתוח דיווחו על הטבה של 5.2 נקודות בתסמיני שלפוחית שתן רגיזה לעומת גברים שהיו במעקב פעיל.


לא נמצאו הבדלים משמעותיים בתפקוד מערכת העיכול או בתפקוד ההורמונלי ב-12 החודשים שלאחר הטיפול , כמו כן לא היו הבדלים מהותיים באיכות חיים הקשורה בנושאים בריאותיים או להישרדות ממחלת הסרטן (רק שלושה מטופלים נפטרו). מהמחקר עולה כי לשיטות הטיפול השונות בסרטן ערמונית (ניתוח, הקרנות או מעקב פעיל) יש השלכות שונות על איכות חיי המטופלים.


המחקר פורסם בכתב העת המדעי JAMA במהדורת  מרץ 2017 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לחצו כאן לתקציר המחקר באנגלית

עלה לאתר - אוגוסט 2017