לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכה של ירקות ופירות מפחיתה תחלואה בסרטן המעי הגס

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מצפון אירלנד והמרכז הלאומי לסרטן בארצות הברית, ביקשו לבדוק את הקשר בין צריכת פירות וירקות לבין הסיכון לפתח גידול שפיר שיכול לעבור שינוי לגידול סרטני במעי הגס (אדנומה), או להתפתחות של סרטן המעי הגס. מחקרים בנושא שנערכו בעבר הניבו תוצאות מעורבות.


במחקר השתתפו 55,774 גברים ונשים בגילאי 74-55, ללא עבר של אדנומות או סרטן המעי הגס. כל המשתתפים התבקשו למלא שאלונים לגבי הרגלי עישון, היסטוריה רפואית משפחתית, וגם שאלון נרחב על הרגלי תזונה, ביניהם גם צריכה יומית של ירקות ופירות, אלכוהול, בשר אדום ומעובד וכד'. החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך כ-13 שנים.


החוקרים מדדו את צריכת הירקות והפירות באמצעות כוס מדידה השווה לכ-227 גרם. המשתתפים חולקו ל-3 קבוצות: רמת צריכה גבוהה של ירקות ופירות (כ-3 כוסות ליום), רמת צריכה בינונית (בין 2 ל-3 כוסות) ורמת צריכה נמוכה של ירקות ופירות (פחות מ-2 כוסות ליום).


מתוצאות המחקר עולה כי צריכה גבוהה של ירקות ופירות הפחיתה את הסיכון להתפתחות אדנומות מרובות ב-39%, בהשוואה לצריכה נמוכה של ירקות ופירות. הממצאים לא הצביעו על סיכון מופחת להופעת אדנומה באופן כללי. כמו כן, נמצא כי צריכה גבוהה של ירקות ופירות הפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס ב-18%. לצריכה הייתה גם השפעה מגנה מפני השפעתו המזיקה של בשר אדום ומעובד: בקרב אנשים אשר צרכו כמויות גבוהות מהממוצע של בשר אדום ומעובד, צריכה גבוהה של ירקות ופירות תרמה להפחתה של 26% בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.


לעומת זאת, בקרב אנשים אשר צריכת הבשר האדום והמעובד שלהם הייתה נמוכה, השפעת צריכה מוגברת של ירקות ופירות תרמה לירידה של 10% בלבד בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.


לסיכום, החוקרים מציינים כי לצריכה גבוהה של ירקות ופירות יש השפעה מגנה מפני גורמים שונים אשר מהווים סיכון להופעת אדנומות העלולות להתפתח לגידולים ממאירים במעי הגס, אך נדרשים מחקרים נוספים בתחום.


המחקר פורסם בכתב העת International Journal of Cancer, ב- 2016

קישור לתקציר המאמר באנגלית

עלה לאתר - מרץ 2017