לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הפחתת צריכת אלכוהול, בשר אדום ומעובד ושמירה על משקל גוף תקין, מקטינים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



מחקר שהתפרסם לאחרונה קובע כי שמירה על ההמלצות להפחתת התחלואה בסרטן, בעיקר בכל הנוגע לצריכת אלכוהול, בשר אדום ומעובד ושמירה על משקל גוף תקין, מפחיתה את הסיכון של נשים וגברים בני 50-76 לחלות בסרטן המעי הגס.


בשנת 2007, קרן חקר הסרטן העולמית (WCRF) והמוסד האמריקני לחקר הסרטן (AICR) פרסמו המלצות בנוגע למשקל הגוף, פעילות גופנית והרגלים תזונתיים, במטרה להפחית את היארעות מקרי הסרטן ברחבי העולם.


חוקרים מוושינגטון ומישיגן בדקו את הקשר בין התחלואה בסרטן המעי הגס לבין היענות ל-6 מההמלצות: שמירה על משקל גוף תקין (BMI בין 18-25), עיסוק בפעילות גופנית מתונה 30 דק' ביום 5 ימים בשבוע, הגבלת צריכת משקאות ומאכלים עתירי קלוריות, והימנעות ממשקאות ממותקים, ריבוי במזון מהצומח, הפחתת צריכת בשר אדום ומעובד ל-500 גרם או פחות בשבוע, והגבלת צריכת אלכוהול למנה אחת ביום לנשים ושתי מנות ביום לגברים, בממוצע.  כמו כן, נבדק אילו מן ההמלצות נמצאו בקשר הדוק יותר עם הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והאם קיים הבדל בין גברים לנשים.


המחקר התבסס על נתונים של כ-67 אלף גברים ונשים שלא חלו מעולם בסרטן המעי הגס, בני 50-76, אשר לקחו חלק במחקר בנושא ויטמינים ואורח חיים (VITAL) בין השנים 2000-2002, ועקב אחר המשתתפים במשך כ-7 שנים. במהלך שנות המחקר חלו 546 מהמשתתפים בסרטן המעי הגס.


לאחר שקלול הנתונים, ותקנון משתנים אחרים, עולה כי היצמדות ל- 1-3 מההמלצות של ה-WCRF/AICR, הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב-34%-45%  והיצמדות ל- 4-6 מההמלצות הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב-58%, לעומת משתתפים שלא שמרו על ההמלצות.


ההיצמדות להמלצות בנוגע להגבלת צריכת אלכוהול הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב-31% ביחס לאנשים שלא נצמדו להמלצות. היצמדות להמלצות בנוגע לצריכת בשר אדום ומעובד הפחיתה את הסיכון לחלות ב-19% והיצמדות להנחיות בנוגע לשמירה על משקל תקין הפחיתה את הסיכון ב-15%.


כמו כן, נמצא כי גם למגדר יש השפעה על ההיצמדות לחלק מההמלצות: בקרב נשים, ההמלצה המשמעותית להפחתת הסיכון המירבי הייתה שמירה על משקל גוף תקין והפחתת הצריכה של בשר אדום (הפחיתו סיכון לחלות ב-44%). ואילו בקרב הגברים ההמלצה המשמעותית להפחתת הסיכון המירבי הייתה הפחתת צריכת אלכוהול והפחתת הצריכה של בשר אדום (הפחיתו ב-56% את הסיכון לחלות).


מהמחקר עולה כי היצמדות להמלצות ה-WCRF/AICR עשויה להפחית משמעותית את הסיכון של נשים וגברים לחלות בסרטן המעי הגס.


המחקר פורסם בכתב העת Cancer causes & control: CCC, במהדורת נובמבר 2016

קישור לתקציר המאמר באנגלית

עלה לאתר - מרץ 2017