חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית ביקשו לבדוק את הקשר בין פעילות גופנית לסיכון להתפתחות מחלות סרטן של מערכת העיכול.
במחקר, שתוצאותיו התפרסמו לאחרונה, השתתפו 43,479 גברים בגילאי 40 ומעלה, ללא תיעוד מחלת סרטן בעבר או בהווה, אשר דיווחו על ביצוע פעילות גופנית קבועה. המחקר עקב אחר גברים אלו במשך 10 שנים, במהלכן תועדו 1370 מקרים של מחלות סרטן שונות במערכת העיכול: פה, גרון, וושט, קיבה, המעי הדק והמעי הגס, וכן מחלות סרטן באיברים הקשורים למערכת העיכול: לבלב, צינור המרה וכבד. כמו כן במהלך שנים אלו תועדה הפעילות הגופנית השבועית של כל משתתף.
על פי תוצאות המחקר, ככל שבוצעה פעילות גופנית במידה רבה יותר, כך קטן הסיכון להתפתחות סרטן של מערכת העיכול ואיברים הקשורים למערכת העיכול. רמות פעילות הגופנית נמדדו באמצעות חישוב של מדד שריפה מטבולית (MET) ביחס לכמות ועצימות הפעילות הגופנית השבועית.
כך לדוגמה, גברים שביצעו כ-20 שעות הליכה בשבוע בקצב 5 קמ"ש, או 4 וחצי שעות ריצה בשבוע בקצב 13 קמ"ש, נמצאו בסיכון נמוך ב-26% לחלות בסרטן מערכת העיכול, וסיכון נמוך ב-34% למחלות סרטן הקשורות למערכת העיכול, זאת לעומת גברים שביצעו פעילות גופנית של פחות משעתיים וחצי הליכה בקצב דומה במשך השבוע.
פעילות אירובית במיוחד, נמצאה יעילה בהפחתת הסיכון לתחלואה של מערכת העיכול, כאשר בוצעה פעילות המשתווה ל-9 שעות הליכה שבועיות בקצב של 5 קמ"ש.
לסיכום, פעילות גופנית יכולה לעזור בהפחתת התחלואה, בייחוד במחלות סרטן של מערכת העיכול בקרב גברים. החוקרים ממליצים על המשך מחקר עתידי לחיזוק ממצאים אלו.
פורסם בכתב העת JAMA Oncology , ספטמבר 2016.
קישור לתקציר המאמר באנגלית
עלה לאתר: פברואר 2017