לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: השפעה של הפחתת עישון על הסיכון למחלות לב כליליות ושבץ

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



עישון מעלה את הסיכון למחלות לב כליליות ושבץ. עם זאת, קיימת סברה, כי קיצוץ בכמות הסיגריות מפחית משמעותית את הסיכון לפתח מחלות המיוחסות לעישון.

על בסיס זה, חוקרים מלונדון וסין ביקשו לבחון את הסיכון לשבץ ומחלות לב וכלי-דם כתוצאה מעישון מועט (סיגריה 1 עד 5) ביום לעומת עישון של 20 סיגריות ביום של עישון מועט...ן ביום ות ביום. של ד 5 ביום לשבץ ומחלות לב וכלי-דם. לשם כך בוצע סיכום סטטיסטי של 141 מחקרים שפורסמו ב-55 מאמרים על פני 69 שנים (2015-1946), בקרב למעלה מ-3 מיליון נשים וגברים בריאים, ובהם דווח על הקשר בין עישון להיארעות ותמותה ממחלות המיוחסות לעישון. החוקרים אספו ובדקו מידע שכלל נתונים שונים, בהם מינם, גילם והרגלי העישון של המשתתפים (מספר הסיגריות ומשך העישון), וכן מידע על התחלואה והתמותה משבץ ומחלות לב וכלי דם במשך השנים.

משקלול הנתונים עלו הממצאים הבאים:

בקרב גברים מעשנים, הסיכון למחלת לב כלילית היה גבוה ב-48% כתוצאה מעישון סיגריה אחת ליום לעומת גברים שלא עישנו, ב-58% כתוצאה מעישון 5 סיגריות, ופי 2 כתוצאה מעישון 20 סיגריות ביום. הסיכון לשבץ היה גבוה ב-25% כתוצאה מעישון סיגריה אחת ליום לעומת גברים שלא עישנו, ב-30% כתוצאה מעישון 5 סיגריות, וב-64% כתוצאה מעישון 20 סיגריות ליום. גיל הגברים לא השפיע.


בקרב נשים מעשנות, הסיכון למחלת לב כלילית היה גבוה ב-57% כתוצאה מעישון סיגריה אחת ביום, ב-58% מעישון 5 סיגריות, ופי 2.84 כתוצאה מ-20 סיגריות ביום, לעומת נשים שלא עישנו. הסיכון לשבץ היה גבוה ב-31% כתוצאה מעישון סיגריה אחת, 44% מעישון 5 סיגריות, ופי 2.16 כתוצאה מעישון 20 סיגריות ביום.


כאשר החוקרים בחנו את האפשרות שצמצום ניכר בצריכת הסיגריות בקרב מעשנים כבדים (20 סיגריות ביום) לאורך שנים תשפיע בטווח הארוך על הסיכון לחלות במחלת לב כלילית ובשבץ, התברר, כי לא הייתה מגמת ירידה בסיכון זה. עם זאת, ב-3 מחקרים נרחבים שנכללו בסקירה הודגם, כי צמצום הסיגריות בקרב מעשנים כבדים היה כרוך בהפחתה משמעותית בסיכון לחלות בסרטן ריאות, וכי הפסקת עישון סיגריות הפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולשבץ.

על פי תוצאות המחקר, צמצום כמות הסיגריות בקרב מעשנים מפחית משמעותית את הסיכון לסרטן ריאות ומפחית במידה מסוימת את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לעומת זאת, עישון מועט של 5 סיגריות ומטה לעומת חוסר עישון כלל מיוחס לסיכון גבוה בהרבה ממה שסברו עד כה מעשנים ומומחים בתחום הבריאות לגבי שבץ ומחלת לב כלילית. הסיכון למחלות אלה היה גבוה יותר בקרב נשים לעומת גברים. לטענת החוקרים, לא קיימת רמת עישון בטוחה, ואין די בהפחתת מספר הסיגריות על מנת להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפתח מחלת לב כלילית ושבץ. על מעשנים להפסיק כליל את עישון הסיגריות על מנת להימנע מהסיכונים הקשים המיוחסים לעישון.

 


המאמר פורסם במהדורת ינואר 2018 של כתב העת BMJ

קישור למאמר המלא (באנגלית)