מחקר שפורסם לאחרונה, בדק מהו אמצעי ההגנה היעיל יותר מפני השמש – שימוש בשמשיות חוף או במסנני קרינה. הצללה על ידי שמשייה, חוסמת באופן פיזיקלי את המגע הישיר של קרני ה-UV עם העור, אך העור עדיין נותר חשוף להחזרי האור מקרני ה-UV ולקרינת UV שאינה ישירה.
חוקרים מניו ג'רזי וניו יורק, ביקשו לבדוק את מידת ההגנה שמספקת שמשיית חוף סטנדרטית בהשוואה לקרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה, בזמן אמת.
המחקר נערך באגם בטקסס, במיקום של 159 מטרים מעל גובה פני הים וכלל 81 משתתפים שתגובת עורם לשמש נמדדה על פי סולם פיצפטריק, הנע בין 1 (תמיד נצרב בשמש ולעולם אינו משתזף) ל-6 (לעולם לא נצרב, משתזף בקלות). כל המשתתפים היו בעלי עור לבן, בדירוג 2 או 3 לפי סולם פיצפטריק והתבקשו לשהות בחוף האגם בין השעות 10:00-14:00 במשך 3.5 שעות בצהרי יום שמשי. עוצמת החזר קרני ה-UV מהחול נמדדה והייתה בין 7%-9%.
מחצית מהמשתתפים התבקשו לשהות תחת שמשייה ומחציתם התבקשו למרוח על עורם קרם הגנה בעל מקדם הגנה 100 ועמיד במים לאורך 80 דקות, על פי תווית היצרן. המשתתפים בקבוצת קרם ההגנה קיבלו שפופרות מדודות של קרם ההגנה והונחו למרוח אותו בנדיבות 15 דקות לפני החשיפה לשמש בחוף הים ומדי שעתיים או בהתאם לצורך. בממוצע, המשתתפים בקבוצת קרם ההגנה נמרחו 2.3 פעמים והשתמשו ב-29.6 גרם קרם.
22- 24 שעות לאחר החשיפה לשמש, התבצעה הערכה קלינית לנוכחות כוויות שמש בדרגות שונות בשבעה אזורים בגוף שהיו חשופים לשמש - פנים, ידיים, רגליים, אזור עצמות החזה והעורף.
מהממצאים עלה כי קבוצת המשתתפים ששהו תחת שמשייה נכוו באופן משמעותי יותר מקבוצת המשתמשים בקרם הגנה, ביחס לתחילת הניסוי. סה"כ נספרו 142 כוויות על גופם של משתתפי קבוצת השמשייה לעומת 17 כוויות על גופם של משתתפי קבוצת קרם ההגנה. על גופם של 78% ממשתתפי קבוצת השמשייה הופיעה אדמנת (אריתמיה, אדמומיות לא תקינה של העור) באזור אחד או יותר בגוף, לעומת 25% ממשתתפי קבוצת קרם ההגנה.
מהמחקר עולה כי שימוש בלעדי באחד מאמצעי ההגנה מהשמש שנבדקו – קרם הגנה או שמשייה סטנדרטית, אינו מספק הגנה טובה דיה מהשמש.
יש חשיבות רבה להסברה נכונה לציבור על התנהגות "חכמה בשמש" ושילוב אמצעי הגנה שונים על מנת להקטין את הסיכון לחלות בסרטן עור.
מחקר פורסם בכתב העת JAMA Dermatology במהדורת מרץ 2017
קישור לתקציר המחקר באנגלית
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן העור>>
עלה לאתר - יוני 2017