חוקרים מאונ' סטנפורד, ארה"ב, פיתחו אלגוריתם אשר מאפשר זיהוי מדויק של נגעים עוריים וסיווגם לגידולים ממאירים או שפירים. כיום, אבחון נגע חשוד נעשה בעיקר על ידי רופאי עור, לאחר מכן נערכת בדיקה באמצעות מכשיר הדרמוסקופ , ואם יש צורך, נערכת לבסוף בדיקת ביופסיה.
אבחון נגעים עוריים באופן אוטומטי באמצעיים טכנולוגיים הינו תהליך מאתגר, עקב השונות והדקויות במאפיינים של הנגעים העוריים השונים.
אלגוריתם חדש זה כולל 129,450 תמונות קליניות של 2,032 מחלות עוריות שונות. האמינות של האלגוריתם נבדקה כנגד רקמות ביופסיה שאובחנו על ידי 21 רופאי עור. החוקרים בדקו את היכולת של האלגוריתם לזהות סרטן עור נפוץ אל מול נגע עור שפיר, וזיהוי מלנומה אל מול ממצא עור שפיר.
החוקרים ציינו כי הטכנולוגיה החדשה הצליחה באבחון הנגעים בשני המקרים במידה שווה לרופאים. בכך, הצליחו החוקרים להראות כיצד בינה מלאכותית יכולה לאבחן סרטן עור ברמת דיוק שאינה נופלת מזו של רופאי עור.
החוקרים מציינים כי ניתן לשלב טכנולוגיה זו באופן שיאפשר אבחון נגעים עוריים גם באמצעות טלפונים סלולאריים. אפשרות זו, טוענים החוקרים, הנה בעלת משמעויות קליניות נרחבות, ומהווה פוטנציאל להרחבת הגישה לאבחון וטיפול בנגעים עוריים, גם ללא נוכחות רופא עור.
לסיכום טוענים החוקרים, כי יש נדרשים מחקרים נוספים לבחינת אלגוריתם זה "בעולם האמיתי".
המחקר פורסם בכתב העת NATURE, פברואר 2017
בחזרה לרשימת מאמרים בנושא סרטן העור>>
עלה לאתר - יוני 2017