מחקר ענק שנערך מאוניברסיטת ניוקאסל בבריטניה קבע כי אורח חיים בריא יכול להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסוגי סרטן רבים באמצעות הקפדה על מספר המלצות. החוקרים הבריטיים, ביקשו באמצעות המחקר החדש לבדוק את הקשר בין מידת ההיענות להמלצות ארגוני בריאות מובילים בנושא אורח חיים בריא ובין הסיכון לחלות בכל סוגי הסרטן ובסוגי סרטן ספציפיים. החוקרים השתמשו בנתונים של 94,778 מבוגרים בריטים בגיל ממוצע 56, אשר מילאו שאלונים על אודות תזונה, פעילות גופנית, משקל ועוד. החוקרים העניקו ציון בין 1-0 עבור היענות לכל אחת מן ההמלצות הללו: שמירה על משקל תקין, עיסוק בפעילות גופנית, תזונה עשירה בדגנים מלאים, ירקות, פירות וקטניות, הגבלת הצריכה של "מזון מהיר" ומזונות מעובדים אחרים עתירי שומן, עמילנים או סוכרים, הגבלת הצריכה של בשר אדום ומעובד, הגבלת הצריכה או הימנעות משתיית משקאות ממותקים והגבלת הצריכה או הימנעות משתיית אלכוהול.
הציון הממוצע של משתתפי המחקר עמד על 3.8 מתוך המקסימום האפשרי - 7. במהלך תקופת מעקב חציוני של 8 שנים, 7,296 מהמשתתפים (8%) חלו בסרטן.
ניתוח הנתונים העלה כי כל עלייה של נקודה אחת בציון ההיענות להמלצות הפחיתה ב-7% את הסיכון לחלות.
בהשוואה למשתתפים בעלי ציון ההיענות הנמוך ביותר (3.5-0 נקודות), משתתפים עם ציון בינוני (4.25-3.75 נקודות) וגבוה (7-4.5 נקודות) היו בסיכון נמוך ב-8% וב-16% בהתאמה לחולת בכל סוגי הסרטן יחד.
בפילוח לסוגי סרטן ספציפיים נמצא שכל עלייה של נקודה אחת בציון הייתה קשורה בהפחתת סיכון של 10% לחלות בסרטן השד, סיכון נמוך ב-10% לסרטן המעי הגס, סיכון נמוך ב-18% לסרטן הכליות, סיכון נמוך ב-16% לסרטן הוושט, סיכון נמוך ב-22% לסרטן הכבד, סיכון נמוך ב-24% לסרטן השחלות וסיכון נמוך ב-30% לסרטן כיס המרה.
החוקרים הבריטיים ציינו שהמחקר הוא תצפיתני, ולכן הם אינם יכולים להסיק כי קיים קשר סיבתי בין הדברים, אולם הממצאים בהחלט מדגישים את החשיבות של אימוץ אורח חיים בריא להפחתת הסבירות לחלות בסרטן. המחקר פורסם בכתב העת המדעי BMC Medicine ב-28 לנובמבר 2023 והוא תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. למקור באנגלית לחצו כאן.