דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
אכן שאלה לא פשוטה. אין כמובן דרך אחת לספר לבנות על הניתוח הצפוי ועל הנשאות. תלוי כמובן בנות כמה הבנות, מה הניסיון במשפחה עם סרטן שד-שחלה וסרטן בכלל ועוד. הבשורות הטובות הן שבסופו של דבר רוב הבנות מוצאות את הדרך להתמודד עם המידע, גם אם הוא עלול להעלות חששות, חששות לגביך וחששות לעצמן. אני סבורה שהרבה פעמים, בעיקר במצב של מצוקה מפני איום והפחד מהלא נודע, אנחנו נוטים לערבב ביחד את כל תחושות האיום והערבוב הזה גורם להצפה. לכן הייתי מנסה להפריד בין הטווח הקרוב שאת עומדת לעבור לבין העתיד. צריך לזכור ולציין שהבנות עדין צעירות וידע רב צפוי להאסף עד אשר הן תגענה לגיל ששאלת הנשאות תהיה רלוונטית עבורן. למרות שאת נשאית את חייה וממשיכה לחיות חיים טובים (אני מקווה שכך). את כעת עושה את מה שחשוב שתעשי ובעתיד, כאשר הן תגענה לגיל הרלוונטי, הן תוכלנה להחליט את ההחלטות שלהן, עם הידיעה שיש חמישים אחוז סיכוי שהן אינן נשאיות.
באופן כללי אני ממליצה להדגיש את הצד החיובי, בסופו של דבר המידע על נשאות מאפשר לך לעבור ניתוח להסרת שחלות ולמעשה למנוע את המחלה (או באופן מדויק יותר להפחית באופן מאוד משמעותי את הסיכוי לחלות). חשוב להדגיש שלא חלית בסרטן, את בעצם עושדה את מה שאפשר לעשות כדי למנוע את המחלה וזה מחיר ששווה לך לשלם בשביל החיים. כאשר תצליחי לספר לעצמך סיפור פחות מפחיד, סיפור של כוח נראה לי שהמסר יעבור גם לבנות. בכל מקרה אל תבהלי אם הן ידאגו או יפחדו, אל תבהלי מהפחד, הוא לגיטמי. יחד עם זה יתכן שתופתעי שהן יתמודדו טוב ממה שאת מצפה. הסיפור של הנשאות הוא סיפר שלומדים לחיות איתו והוא צף ועולה בתקופות שונות של החיים. המחקרים מראים שרוב הנשים מצליחות להתמודד עם המידע הזה ולהשתמש בו לטובה.
הצלחה בניתוח והמון בריאוות. אם יש לך שאלות נוספות את מוזמנת לפנות.
אין ספק שמידע מאמך יתרום רבות. בדרך כלל תהליך הברור הגנטי מתחיל בבדיקה גנטית אצל מי שאובחן אצלה סרטן. במידה ואמך הייתה נבדקת ונמצאת נשאית היה מקום לבדוק גם אותך. במידה והתשובה שלה שלילית ואין הסטוריה של מחלה מהצד של אביך אין בעצם טעם לבצע בדיקה גנטית אצלך. לצערי אמך התרחקה מכם וזה בטח כואב ללא קשר לברור הגנטי. במקרה כזה ההחלטה שלך ללכת לייעוץ גנטי היא ממש נכונה, היועצת הגנטית תסייע לך לראות את התמונה הרחבה ולקבל החלטות מושכלות. מאחלת לך המון בריאות.
קשה לתת המלצה על רופאים בפורום שכזה. מצד שני אני בהחלט חושבת שחושב לבצע את הבדיקה. משום מה לא חזרנו אליך בזמן, אם טרם הלכת לרופא אנא התקשרי אלי טלפונית וננסה לעזור 050-4065419
סליחה על העיכוב
שמחה שהבדיקה יצאה תקינה. בכל זאת ההמלצה היא לבצע במהלך השנה גם ממוגרפיה וגם אולטרא סאונד של השד וכן בדיק הידנית אחת לחצי שנה, אלא אם יש אינדיקציות אחרות. אני מציעה לך לברר עם הרופא שעוקב אחריך מה הוא ממליץ שתהיה שגרת המעקב. בכל מקרה קיימות מרפאות מעקב מסודרות לנשים בריאות נשאיות, אולי שווה להצטרף למרפאה כזו. אם המעקב אצל הכירורג שלך טוב עבורך מציעה שתבדקי איתו מה התוכנית באופן כללי.
אכן כפי שכתבת מתקיים מחקר בנושא של הקרנת השד הבריא אצל נשאיות. המחקר מנסה בדיוק לענות על השאלות שהעלת, בשלב זה אין דרך לומר האם להקרנה של השד הבריא יש יתרון במובן של מניעת הופעת המחלה בשד הזה. המחקר נעשה במספר מרכזים. מציעה לך להתייעץ עם האונקולוג המטפל בך עם הרופא ברדיותרפיה. את המחקר מרכזת דר אלה עברון.