שלום רב
זרעי פשתה מכילים ליגננים - סוג של פיטואסטרוגנים, דהיינו, רכיבים ממקור צמחי בעלי דמיון מבני לאסטרוגן אנדוגני (כלומר, אסטרוגן המיוצר בגוף). קבוצה אחרת - אולי מוכרת יותר של פיטואסטרוגנים - היא קבוצת האיזופלבונים הנמצאת בעיקר בסויה. הדמיון המבני של ליגננים לאסטרוגן מאפשר להם להתקשר לקולטן התאי של ההורמון. האם זה אומר שהם מחקים את פעילותו של האסטרוגן האנדוגני? לא תמיד. הם עשויים לחקות פעילות (נמוכה) של אסטרוגן, אבל לעיתים דוקא משמשים לחסימת הקולטן בפני האסטרוגן האנדוגני, מה שיגרום בעצם להפחתת הפעילות האסטרוגנית הכללית (דהיינו, תגובה אנטי אסטרוגנית). אופי התגובה ייקבע לפי גורמים רבים שמשחקים תפקיד, ביניהם רמות ההורמון בגוף ואפילו התזונה.
מצד שני, לליגננים שבפשתה יש תכונות אנטי-סרטניות נוספות שעובדות במנגנון שאיננו קשור לקולטן האסטרוגן . על כך פורסמו מאמרים רבים בספרות המקצועית (חפשי lignans).
אז האם מומלץ לנשאיות BRCA1/2 לצרוך זרעי פשתן? אין תשובה ברורה לחלוטין כי הספרות עדיין חלוקה בעניין.
רק בריאות, ליטל קינן
שלום רב,השאלה לכאורה פשוטה אבל התשובה לא כל כך. החיסונים הקיימים כיום בשוק נגד נגיף הפפילומה מכסים רק חלק מזני הנגיף, את אלה שפוטנציאל הקרצינוגניות שלהם הוא גבוה. אם נדבקת בנגיף, יש סיכוי טוב שפיתחת נגדו נוגדנים (כך שאין צורך בחיסון) אבל אין לדעת אם הזן בו נדבקת רלבנטי לזנים הנמצאים בחיסון. על מנת להיות בטוחה בכך את צריכה לדעת תחילה מהו זן הנגיף שנמצא אצלך. מכל מקום, אם את נמצאת במעקב קבוע ומקפידה על ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם, אין כל צורך - בודאי לא דחוף - בהתחסנות. בברכה, ליטל קינן