שלום רב,
שאלת כיצד לבצע בדיקות מולקולריות על מנת לראות האם הגידול בושט צפוי להגיב לטיפולים אימונותרפיים. לאלו שאינם מכירים אסביר שבדיקת CPS בודקת את הביטוי של חלבון בשם PD-1L ברקמה, שקיומו עשוי להעיד שיש סיכוי לעורר את מערכת החיסון כנגד הסרטן. בדיקת MMR מנסה לבדוק האם הגידול מתאפיין בריבוי של מוטציות, שכן במידה וכו- הסיכוי כי ניתן לעורר את מערכת החיסון כנגדו גבוה.
ולשאלתך -
קרוב לוודאי שקופות החולים לא יסכימו לממן את בדיקת ה- CPS וה- MMR, שאכן מתבצעות על התכשיר הפתולוגי (השמור במכון הפתולוגי). בחלק מבתי החולים ניתן לשלם את ההתחייבות באופן עצמאי, אך יש לזכור כי גם הטיפולים האימונותרפיים עצמם לא נמצאים בסל הבריאות בסיטואציה הזו. יתרה מכן, קיומו של CPS גבוה עדיין אינו מבטיח תגובה לאימונותרפיה אלא רק מעלה קצת את הסיכויים להשגתה.
איחולי בריאות,
ד"ר רעיה ליבוביץ
שלום ד"ר רעיה, קרובת משפחה שלי עומדת בפני תחילת הקרנות לטיפול בסרטן צוואר הרחם שלב 3. במקביל, אנו בוחנים את הכיוון של אימונותרפיה, תחת מחקרים שמתנהלים כיום בארץ או בקליניקות פרטיות בחו"ל.
לאחרונה נחשפנו לאפשרות לבצע (באופן פרטי) בדיקות לריצוף גנטי של הסרטן ואנו מתלבטים האם הדבר יועיל לה.
האם לרופאים בארץ יהיה שימוש בתוצאות הבדיקה? ז"א גם אם הבדיקה תגלה נתונים נוספים, האם בכלל יש טיפולים שונים שיהיה ניתן להציע לה אותם על סמך הנתונים החדשים, או שלמעשה כל התאמה למחקרים חדשים לא זקוקה לבדיקה הזו והקרנות/כימו ממילא לא ישתנו בעקבותיה...
או שיש בדבר סיכוי טוב לעזור להתאים עבורה טיפול אישי.
תודה רבה
הילה
שבוע טוב הילה,
כפי שיפה הבנת, הטיפול בסרטן צוואר הרחם בשלב 3 כולל משלב של כמותרפיה והקרנות, או טיפול מחקרי במסגרת מחקר קליני, שבדיקות ההתאמה אליו מתבצעות כחלק מהמחקר עצמו, ולא מחייבות הוצאת כסף פרטית. לכן, לבדיקה של ריצוף גנומי לא תהיה, קרוב לוודאי, השפעה על התכנית הטיפולית הסטנדרטית או המחקרית, ולכן נראה שאין בה צורך בשלב זה.
ממילא, אין היום סמנים חד-משמעיים בבדיקות גנומיות מהסוג הזה שיכולים לנבא האם המטופלת תגיב לטיפול אימונותרפי. אמנם הוצעו כמה 'מרקרים' כאלו, דוגמת מידת עומס המוטציות בגידול (TMB) או ביטוי של חלסונים מסוימים בגידול (דוגמת PD-1L), אך אף אחת מהם לא הוכח, וברב המקרים בדיקות גנומיות אלו לא משמשות בפרקטיקה, בוודאי לא בסרטן צוואר הרחם.
אני מאחלת לקרובת המשפחה שלך, ולכולם, בריאות ,
שלום,
מעוניינת לדעת איפה ניתן לברר האם מתאימים לניתוח בננו נייף בארץ, מתאים לחולה סרטן הלבלב לא גרורתי, אך הגידול נקשר לוריד קטן ווריד ראשי.
בנוסף, אשמח לשמוע על טיפול קרינת פרוטונים בחו"ל, איך ניגשים לנושא? האם יש החזרים? באילו מדינות ניתן לעשות.. ובעצם לכל פיסת מידע שיש לכם בנושא..
תןגה מראש למגיבים ובריאות טובה לכולם!
שלום, שאלתי לגבי טיפול אימונותרפי בסרטן לימפומה שאינו הודצ'קין, גיל 61, מה האפשרויות? היכן ומהם התנאים לקבל טיפול כזה?
תודה.
לא ניתן לתת תשובה מושכלת לשאלה זו - שהרי תלוי באיזה לימפומה מדובר, ומהו השלב שלה.
יש לפנות לרופא המטפל .
לא ניתן לתת תשובה מושכלת לשאלה הזו מבלי להכיר ולבדוק את המטופל.ת.
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה ליום עיון לנשים המתמודדות עם סרטן השד - "לחגוג את החיים" שיערך ביום שלישי, 29/10/19
יום העיון יערך במרכז הכנסים "ישראל יפה בפארק", שד' רוקח 80, תל אביב
יום העיון מיועד לחולות, מחלימות ולבני משפחותיהן, והינו ללא תשלום!
בשל מספר המקומות המוגבל, יש להירשם מראש.
למידע ולרישום:
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=12289
השיטה אינה מוכרת לי, אך קראתי את הקישור המצורף, ואני מבינה שמדובר על נסיון טיפולי בחלקיקי הליום במצב צבירה הקרוי פלזמה. חלקיקים אלו יכולים לגרום נזק תאי שכן הם יוצרים רדיקלים חופשיים בתא (נגזרות רעילות של חמצן אשר פוגעות במבנים השונים בתוך התא ומביאות להריגתו). הטכנולוגיה כעת אושרה על ידי מנהל התרופות האמריקאי (ה- FDA) לשימוש במחקרי פאזה ראשונה. אלו הם מחקרים שבודקים האם שיטה היא בטוחה מספיק לשימוש בבני אדם, ואינם נועדו עדיין לבדוק האם הטכנולוגיה יעילה. בכל מקרה, קרוב לוודאי כי המחקרים הללו לא יבוצעו בארץ, ולא ברור מהכתבה מי יהיו המועמדים המתאימים ביותר למחקרים כאלו.
כמו תמיד, גם כאן נצטרך לחכות שהטכנולוגיה תבשיל קצת יותר.
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה ליום עיון בנושא סרטן הערמונית, שיתקיים ביום רביעי, 11/9/19 במטה האגודה למלחמה בסרטן, בית מטי, גבעתיים.
יום העיון הינו ללא תשלום אך נדרשת הרשמה מראש.
לפרטים ולרישום:
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=12288
שאלה לגבי אימונותרפיה: האם יש קשר בין תופעות לוואי בטיפול אימונותרפי לבין יעילות הטיפול? כלומר, האם היעדר תופעות לוואי מעיד על כך שהטיפול לא יעיל (כי לא הצליח להפעיל את מערכת החיסון) וההיפך: האם תועפות לוואי קשות (חום, תסמיני שפעת וכו') מעידות על כך שהטיפול יעיל? תודה.
שלום רקפת,
השאלה שלך מצוינת, אך לצערי איננו יודעים את התשובה עלייה. המחשבה שאת מעלה היא, שבמידה ונוצרת דלקת באחד מאיברי הגוף הבריאים - למשל בראות או במעי (פנאומוניטיס וקוליטיס, בלשון מקצועית), הרי שזה עשוי להעיד שנוצר תהליך חיסוני מייטיב גם בגידול. אך לצערי בשלב זה לא ברור אם זה כך או לא.
מה שכן ידוע הוא, שפעילות מיטיבה של תרופה אימונותרפית יכולה להימשך גם לאחר הפסקת הטיפול האימונותרפי, כך שאם טיפול אימונותרפי מופסק בשל רעילות, זה לא בהכרח אומר שהתועלת תיפסק גם כן. ההסבר לכך שהוא שבמידה וכבר ישנה תועלת מהטיפול, הרי שהתהליך החיסוני כבר החל , ואז יתכן שהוא יימשך גם בהיעדר מתן סדרתי של התרופה כל כמה שבועות.
שלום שרה,
התרופה אליה הקישור מתייחס הינה תרופה שנועדה לתקוף את המאפיינים האנרגטיים-מטבוליים של הגידול. אסביר -
מזה עשרות שנים ידוע, שתא סרטן מייצר אנרגיה באופן שונה מתא גוף רגיל. הרעיון שעומד מאחורי תרופת הדגל של חברת tyme - התרופה SM-88, שניתנת ביחד עם עוד כמה חומרים - הוא לתקוף את אותם מאפיינים אנרגטיים הייחודיים לתאי סרטן, וכך להרוג רק תאי סרטן (ללא קשר בהכרח לסוג הסרטן עצמו) ולא תאים בריאים. הרעיון הוא כמובן מבטיח, אך יש לשים לב שהחברה לא מספקת פרטים מדעיים על אופן הפעולה של התרופה, בשלב הזה.
עד עתה פורסם רק מאמר אחד על התרופה במאגר הרפואי שלנו pubmed. המאמר מתאר את תוצאות מחקר פאזה ראשונה, קרי, מחקר מוקדם שנועד רק לבחון את הרעילות של התרופה. המחברים כותבים שהתרופה בסך הכל היתה נסבלת למטופלים, ושכבר במחקר זה ניצפו תגובות של הקטנת גידול בחלק מהחולים. לפיכך מסקנת המאמר היא שיש להמשיך ולפתח את התרופה ולבחון אותה בניסויים קליניים מתקדמים יותר.
איני יודעת אם ישנם מחקרים כאלו בארץ, אך במידה ואשמע - אעדכן את הפורום.