שלום פרופסור,
לאבא שלי (70) נתנו זריקה לוקרין מנה ראשונה ומנה שניה בעוד כ 3 חודשים. ונאמר לעשות PSA שבועיים לאחר זריקה שניה
מטופל רק בזריקות הורמונליות .מציינת שיש קליטה של PET במקומות בודדים בלבד. האם כדי לבצע בדיקה PSA גם לאחר זריקה ראשונה כדי לבדוק שPSA בירידה או שלא רואים ירידה לאחר פרק כזה קצר?
שאלה נוספת באיזה מקרים מוסיפים גם הקרנות ? קצת דואגת כי מקבל רק טיפול הורמונלי .
תודה רבה
הי,
נראה לי סביר לבדוק לאחר כ 3 חודשים. שיעור התגובה הוא למעלה מ 90%. בהיעדר מידע על היקף המחלה, פתולוגיה ומצב בריאות כללית של החולה קשה לי להתייחס. בכל אופן, בעבודה שהוצגה לאחרונה, בנוכחות מחלה בנפח נמוך גרורתי (גרורות רק באגן ועמוד השדרה), טיפול קרינתי לגידול בערמונית האריך את תוחלת החיים. מתקיימים כעת מחקרים במחלה גרורתית מינימלית (ולכך מספר הגדרות - המחמירה עד 5 גרורות גרמיות), נבדקת תוספת טיפול קרינתי לאתרים אלו.
בברכה,
אפרט קצת
לפני כ 8 שנים אבא שלי עבר קריתה רדיקלית של פרוסטטה בגלל סרטן. גלסון 7 לא נזקק להקרנות כי לא יצא מקפסולה. זה מה שזוכרת. נמצא במעקב PSA , אחרי נותןח psa היה 0.00 ותקופה ממושכת סביב 0.01
ב 14.1 היה 0.83
בגלל ערך 1.78 לאבא עשוPSMA PET חוזר. (נעשה פעמיים בהפרש של חצי שנה שבבדיקה ראשונה לא היה כלום) בדיקה שניה הדגימה קליטה פטלוגי ב
תוצאה של PET:
הקליטה היא ב צוור : קליטת PSMA מוקדית בבלוטות קטנות על בריחיות משמאל, הממצא חדש.
בטן ואגן: כיום קליטת PSMA מוקדית בבלוטה זעירה לאורך כלי הכסל החיצוני מימין, מעט בולטת יותר בהשוואה לבדיקה הקודמת,נמדדת כ-5.0 ס"מ זה המקומות עם הקליטה.
PSA אחרון נעשה ממש לפני זריקה והוא קפץ פי 2 וערכו כמו שציינתי3.26 ממש בתקופה קצרה.
השאלה הגדולה האם מספיק לקבל רק לוקרין לאור תמונה זו?
אני מניח שהכוונה 5 מ"מ. אפשר לדון על תוספת זיטיגה.
ערב טוב, הומלץ לי לעבור בדיקת פיוז'ן לאחר שכבר פעמיים ביצעתי ביופסיה רגילה, ללא ממצאים. אך ה-PSA שלי ממשיך לעלות.
האם הבדיקה נכללת בסל הבריאות? בכתבה של רביב דרוקר על גיורא איילנד אמרו שכן, אבל בקופה אמרו לי שלא.
זה מה שהבנתי מבירור.
שלום לך ,לפני שנה וחצי נשלחתי לעשות ביופסיה רגילה ובזכותך דרשתי וקיבלתי פיוזן ,נמצא סרטן,
מאז גם אני חקרתי והתעמקתי בנושא(כרגע אני במעקב פעיל).
אשמח מאד לשוחח איתך טלפונית,האם אפשרי ?האם ניתן לשלוח אליך את הטלפון שלי למייל שלך?איך עושים את זה?
תודה
לאחרונה אני חש סוג של כאב באזור האגן
תוצאת psa מראה 9. לפני שנתיים היה 4
האורולוג בקופח שולח לביופסיה .
השאלה היא איזה ביופסיה עדיפה כדי להקטין כאב ולהגדיל מידע.
והיכן מבצעים . ובאיזה מידה יש דחיפות.ימים שבועות?
עדיף בשיטת Fusion. זה מאבחן יותר גידול עם Glason גבוה יותר.
שלום רב "לקבוצת תמיכה לחולי סרטן הערמונית" אנו שמחים להודיע , שהמפגש הקרוב יתקיים ביום ה' 31.1.2019 בשעה 17:00 . במרכז הרפואי "וולפסון" קומה F, שמאלה ביציאה מהמעלית.
נושאי המפגש : הטיפול העדכני בסרטן הערמונית המוקדם והגרורתי.
מרצה אורח: ד"ר דניאל קייזמן
ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר. מומחה ברפואה פנימית, אונקולוגיה רפואית, ובאונקולוגיה של הערמונית, שלפוחית השתן, כליות ואשכים. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, התמחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה רפואית במרכז הרפואי תל אביב. התמחה בגידולי דרכי השתן במרכז הסרטן המוביל ג'ונס הופקינס בארצות הברית. חבר באיגודים אונקולוגיים בארץ ובעולם, הינו חוקר ראשי במחקרים בסיסיים וקליניים רבים ושותף במחקרים בינלאומיים בתחומי סרטן הערמונית, כליה, כיס השתן ואשכים. מחקריו פורסמו בעיתונים רפואיים מובילים והוצגו בעשרות כנסים בין לאומיים.
כמובן הקהל משתתף פעיל לכל אורך המפגש
מומלץ להגיע עם בנות הזוג וגם בני משפחה.
הכניסה חופשית . יהיה כיבוד קל. אבי סרנגה 050-5256468 Robotic.avi@gmail.com
שלום פרופ.
תודה על המידע והזמן שאתה מקדיש לפורום
שאלתי עקרונית :
בהנחה שיש לחולה גליסון 7 וכן PSA 6
MRI - אין פריצת קופסית
PET PSMA - תקין אין גרורות
האם יש איזשהוא מחקר שבמקרה זה יש עדיפות לניתוח על טיפול הורמונלי והקרנות
תןדה
לא.
כמובן רצוי לדעת האם ב Gleason 7 המרכיב הראשוני הוא 4 או 3. ההחלטה נופלת לעיתים בהתאם לחשיבות תופעות הלוואי בעיני המטופל וע"ס גורמים רגשיים, ובהיתחשב במצב בריאותי המונע את אחד מהטיפולים.
הפעם אתיחס להערה.
בעתיד, נאפשר רק שאלות ולא הערות של מטופלים. זהו אינו אתר של דו-שיח, יש אתרים אחרים לכך, אלא אך ורק למתן תשובות מוסמכות. מאידך, אשמח לענות על כל שאלה שתוצג.
המחקר ב TOOKAD בוצע בחולים עם Gleason 6 בלבד, והיו פרמטרים נוספים בהקשר למספר הגלילים הנגועים, אורך המחלה בגלילים, והיקף המחלה בערמונית. זה בוצע רק בהשוואה למעקב פעיל, כשהיעד העיקרי התייחס להתקדמות ביוכימית. לכן, התוצאות של טיפול זה מצייחסות לחולים מאד ספציפיים.
שימוש בשיטה זאת במצבים אחרים הינו ניסיוני בלבד. כל הערה שטיפול כזה עדיף על ניתוח והקרנות היא ספקולטיבית ולא נחקרה. אם מוצעת לחולים, אינה מבוססת על מידע תקף. המידע שקיים לגבי TOOKAD עולה באיכותו על HIFU.
שלום פרופ' סלע,
הרופא שביצע לי את הבדיקת TRUS המליץ לבצעה ביופסיה של ערמונית. האם דיסק אשר אני אקבל לאחר בדיקת MRI ערמונית במכשיר 3.0 טסלה ללא סליל, יתאים עבור מערכת לביצוע ביופסיה של ערמונית בשיטה FUSION או רופא המטפל צריך לבקש להכין את הדיסק נוסף עבור ביופסיה FUSION ?
בכבוד רב,
ויקטור
צריך לבדוק בפרמטרים של המכון המבצע. יש הבדל בין בדיקת MRI למידת היקף המחלה וזאת הנעשית לצרכי ביופסיה בלבד.
זה אותו דיסק לא צריך להכין דיסק מיוחד
שלום לך פרופסר סלע.. אני פונה אליך בעקבות התכנית ששודרה בערוץ 10. אבי בן 67 חלה לפני כשנה ו3 חודשים בסרטן הערמונית. תחילה עשה בדיקת psa התוצאה 10.9, עבר ביופסיה והתוצאה הייתה 4+3-7. הוחלט על ניתוח רובוטי.. הפתלוגיה לאחר הניתוח הייתה 4+5-9 ופי אס אאי לאחר כ3 חודשים 0.28. במהלך הניתוח הוצאו 6 בלוטות למפה והן יצאו נקיות, השוליים היו מעורבים. הוחלט על הקרנות וטיפול הורמונאלי שנה וחצי.. במהלך הטיפול ההורמונאלי הפי אס אי היה קטן מ0.003.. נשאר עוד כחצי שנה לטיפוח ההורמנואלי. אני פונה אליך בעקבות הכתבה בערוץ 10.. כשהגענו לרופא אונקולוגי הוא טען שאבי סתם עבר ניתוח. האם לעניות דעתך הניתוח היה מיותר במצב המתואר? תודה מראש
אמירות מיותרות של רופאים הן בעיתיות.
אין לי מידע על היקף מחלת אביך. בנתונים ששלחת הגידול מוגדר בדרגת חומרה בינונית, אך הפחות טובה. בחולים כאלו יש לבצע בירור מקיף, כולל MRI ו PET-PSMA למדוד את היקף הבעייה. וודאי שעדיף היה שהשוליים יהיו נקיים. לא ברור האם זה קרה בשל פריצת הגידול באיזור, דבר שהיה מתגלה ב MRI, או משנית לניסיון המנתח לשמר את העצבים.
מנתחים גם שהקופסית מעורבת. במצבים כאלו הניתוח צריך להיות נרחב יותר מבחינת קשריות הלמפה, וסף נמוך של שמירת עצבי הזיקפה. אלו דברים שראוי לדון עליהם טרם הניתוח.
בדיקת PSMA לא נועדה לאבחן את היקף הגידול הראשוני אלא האם יש גרורות. אפיון הגידול הראושני מתבצע בצורה היעילה ביותר ע"י MRI. ייתכן וזה הטוב ביותר שניתן להשיג ע"י ניתוח במצבך. כעת עליך להוסיף טיפול קרינתי, עדיף עם הורמונים לתקופה קצרה.
לפני הניתוח לא ידעו שהמדובר ב Gleason 9. לכן, עברת את הניתוח המתאים.
כן, אפשר להידיין על משך הטיפול ההורמונלי.
אודה לך באם נסיים כעת את הדו-שיח מכיוון שהופך להיות להתייעצות פרטנית ואני מעוניין בנושאים שמגוון רחב של פונים יגלה עניין.
בריאות רבה,
פגישת קבוצת התמיכה תערך ביום 31/1/19 בשעה 1700 בבית חולים וולפסו ןבחולון בקומה F
הפגישה מומלצת מאד במיוחד לחולים חדשים.יהיה ניתן לשאול שאלות וללמוד על המחלה הערורה.
פרופ״ אבישי סלע. שלום רב
בעלי בן 84. ה- PSA בעליה בשנה האחרונה וכבר הגיע ל- 17
התייעצנו עם 2-אורולוגים של מרפאת קופת חולים כללית וקיבלנו 2- דאות שונות.
האחת להתחיל בטיפול של זריקה decapeptyl בנוסף tab Bicalutamid
דאה שניה מתנגד לכל טיפול בגיל הזה ואפילו אמר לא לעקוב אחרי ה PSA
פרופ״ סלע דאתך חשובה לנו נודה לך אם תוכל לייעץ
אני רוצה להוסיף שמייק עבר לפני 5 שנים TURP בגלל הגדלת הפרוסטטה ולפני כ-7שנים הוצאת גידול מכיס השתן ציסטוסקופיות תקינות אבל גרמו לדלקות חוזרות בדרכי השתן שהפסיקו רק לפני כמה חודשים והרבה אנטיביוטיקה שגרמו לאנזימים גבוהים בכבד אבל בשיפור על ידי URSOLIT
,תודה על עצתך. ליף רחל
בגיל זה אין המלציה לאיתור מוקדם של המחלה מכיוון שאיתורה בשלב מוקדם אינו מאריך חיים. לכן, השאלה החשובה היא, האם יש מחלה גרורתית של סרטן הערמונית והיכן, כי אז טיפול, רציף או לסירוגין, מאריך את תוחלת החיים לעומת אי-טיפול. מכאן, אין מקום לטיפול הורמונלי לפני בירור. הבירור האידאלי, אבחון פתולוגי וומידת פיזור המחלה. ברמות של 17, אם הדבר נובע מגידול, בד"כ אין המדובר בגידול התחלתי.
שלום פרופ״ סלע.
תודה על תשובתך האם בשלב זב רצוי ברור על ידי PET CT. ??? MRI עדיף על ביופסיה ? אם בכלל מאשרים דרך קופת חולים ? לדעתי לא אריכות חיים חשובה אבל שהסוף יהיה ללא סבל וכאב שגורמים הגרורות לעצמות וכו...
בנתיים למייק אין סימנים שמוזברים חוץ מ PSA גבוה אין לנו סימנים אחרים נודה לך פרופ״ סלע אם תוכל להדריך אותנו ולפרט לנו איזה בדיקות יכולים לעזור לתת תמונה של המצב חוץ מביופסיה הפולשנית.
האם הטיפול ההורמונלי יש לו תופעות לווי ? האם קשה יותר בגיל הזה ? אנא תואיל בטובך לעזור לנו להחליט מה עדיף בשלב הזה ?
אתה צריך להיפגש עם מומחה ולשטוח בפניו את שאלותיך. כדאי שתקרא את חוברת האגודה למלחמה בסרטן, כדי שתכיר יותר את המחלה. חוסר הידע והחרדה מובילים אותך כך הזמן לשאלות, חלקן לא נחוצות.
פרופ״ סלע. מתנצלת על הבורות שלי מייק בעלי אינו חרד ממשיך לצייר. אני אישתו רחל דואגת כאחות לשעבר. קראתי הרבה. התייעצנו הרבה הדאות שונות וזה מבלבל יותר. ברור לי שגם הברור וגם הטיפול לא קלים בגיל הזה. וההחלטה היא של מייק אני מנסה לעזור ואולי למצוא דרך שלא תגרום לסבל רב לקראת סוף הדרך
מאוד מודה על ההתייחסות שלך והתשובות
סוף שבוע נעים
ליף רחל