השאלות שלי הן בקשר לבדיקה 4Kscore.
תיאור המצב: אני בן 72. ללא תלונות אורינריות. PSA יציב במשך שנים סביב 3.5-4.5. השתן תקין. תרבית ללא צמיחה. בדיקה רקטלית: הערמונית גמישה לא חשודה כ-40 גרם.
האורולוג ממליץ על בדיקה 4Kscore.
השאלות שלי הן: האם לאור המצב שתיארתי לעיל יש צורך בבדיקה הנ"ל? אם התוצאה של הבדיקה הנ"ל תהיה אחוז נמוך של סיכוי לסרטן אגרסיבי בערמונית בעשר השנים הקרובות - מה ההשלכה של תוצאה כזאת? האם, למשל, בעקבותיה לא יהיה צורך בבדיקה תקופתית של PSA?
אודה מאוד על תשובה מהירה (ואולי יש שאלות שלא עלה בדעתי לשאול, וניתן לענות עליהן)
אין מידע האם אתה שייך לקבוצת הסיכון.
הבדיקה מעלה את הסבירות לגידול מ Gleason 7 ומעלה. זוהי אינה בדיקה של כן ולא.
בברכה,
פרופ' סלע היקר,
תודה וכל הכבוד על התגובה המהירה.
לא נאמר לי מעולם שאני שייך לקבוצת סיכון. אף אחד ממשפחתי לא חלה בסרטן הערמונית. אמי פיתחה לקראת גיל 90 סרטן שד לא אגרסיבי. היא לא נותחה ונפטרה בגיל 101.
לא הבנתי בתשובתך את המשפט "הבדיקה מעלה את הסבירות לגידול
מ Gleason 7 ומעלה". אודה לך מאוד אם תואיל להסביר אותו.
בתודה ובברכה,
אמתי
הבדיקה מכוונת לזהות גידול בפתולוגיה שצוינה. ההסתברות היא סטטיסטית, לכן המושג סבירות.
שלום לך פרופ' סלע,
אני מבין שהפורום אינו מיועד להמלצות אלא רק למידע.
האם אכן בדיקת 4Kscore מנבאת לטווח של 10 שנים קדימה את הסבירות של היווצרות סרטן אגרסיבי בערמונית? האם כאשר לאור בדיקות אחרות ממליצים לבצע ביופסיה, יכולה בדיקת 4Kscore לחסוך את הצורך בביופסיה, מכיוון שהסבירות הנ"ל נמוכה? אם עכשיו לא ממליצים לבצע ביופסיה, האם הניבוי השלילי של 4Kscore לטווח של 10 שנים יגרום לאי המלצה על ביופסיה כעבור 5 שנים למשל? בקיצור, מה אני מרוויח מהבדיקה הזאת, אם בכלל?
אני מודה לך מראש על תשובתך,
יש להבדיל בין השימוש בתבחין לאבחון סרטן אגרסיבי לבין הופעת גרורות.
הניבוי אינו אבסולוטי. ראה פפיסקה לקוחה ממאמר:
The current study compared the 4Kscore results computed with
and without DRE information and determined that, using the recommended
4Kscore cut-off
of 7.5%, 212 (91.8%) of the 231 men with
aggressive cancers on biopsy would have been identified by both versions
of the test. Similarly, 14 men (1.4% of 1012) would have had a
delayed diagnosis of aggressive disease by both versions of the test.
שלום פרופ' סלע היקר,
לא הצלחתי לתרגם לעברית או לרעיון הגיוני כלשהו את הפיסקה ששלחת.
התואיל להבהיר/לתרגם את הכתוב בפיסקה? מה זה למשל DRA?
כתבת לי ש"הניבוי אינו אבסולוטי". האם השורה התחתונה היא, שמדובר במשהו כמו נבואה של האורקל מדלפי?
בתודה מראש,
כדאי לשלול זיהום בדרכי השתן.
שלום.
במשך שנתיים וחצי ועד תחילת 2018, ערכי ה PSA שלי עלו בהדרגה מ 1.23 עד 3.45 (0.39 free ). מתחילת 2018 אני נוטל ליקופן במינון יומי של 20mg x 2 . לאחר 6 חודשים ה PSA שלי ירד ל 2.13 , ואחרי 6 חודשים נוספים (עכשיו) ירד שוב ל 1.83 .
ברצוני לדעת, מהי המסכנה לגבי השפעת הליקופן ? האם באמת גורם לריגרסיה בהתפתחות "המחלה" (אם בכלל קיימת), או רק משפיע ("מזייף" ) על התוצאה המתקבלת. ובמילים אחרות, האם לא מדובר כאן בהשפעה ישירה על יצור החלבון ע"י הערמונית , מבלי לטפל/ לרפא את גורם המחלה. ובכלל, בהקשר לערמונית, האם מומלץ להמשיך בנטילת ליקופן באופן קבוע .
תודה - א. ג.
נבדק רק בתנאי מעבדה.
פרופ' סלע שלום רב.
ברשותך פרופ', לא הבנתי את כוונתך. האם תוכל בבקשה לפרט . -מה צריך להיבדק בתנאי מעבדה ? -האם ניתן להסיק ע"פ בדיקת ה PSA האחרונה (1.83) שמתקיימת רגרסיה בהתפתחות המחלה ?
רק בניסויי מעבדה בתרביות רקמה, לא בבני אדם.
שלום פרופסור,
האם יש קשר בין רמת הטסטוסרן לגידול בערמות וגם להישנות המחילה?
כמו כן האם יחסי מין מוגברים מהווים סיכון להישנות המחלה.
תודה,
סימון.
1- גידול המתפתח ברמות נמוכות של טסטוסטרון אלים יותר.
2- לא.
בתשובתך כתבת שגידול המתפתח ברמה נמוכה של טסטורון הו אלים יותר
שאלתי אז למה בטיפול לסרטן הערמונית בנוסף להקרנות נותנים 6 זריקות זולדקס שמוריים את רמת הטוסטורון
תודה
זה כטיפול שונה מהתפתחות ראשונית של גידול.
טסטוסטרון גורם לתא הגידולילשגשג דרך קשירתו לקולטן הורמון המין הגברי. הטיפולים היום- מורידים את ההורמון (הזריקות) ומשפיעים על הקולטן (Casodex, Enzalutamise, Appalutamide).
תזכורת לפגישת קבוצת תמיכה בבית חולים וולפסון -חולון בערב 31/1/19
מצאו פרטים בהודעה קודמת.
הזדמנות חשובה לחולים חדשים ללמוד על מחלתם וללמוד גם מנסיון החולים הותיקים .
האם הויאגרה מעלה את רמת הטסטוסטרון ובעקיפון מעוררת את סרטן הערמונית
לפי משידוע לי הטסטוסטרון הוא הדלק של סרטן הערמונית
לא, ויאגרה עובד דרך הרחבת כלי הדם באיבר המין שנהיים גדושים ובעקבות כך זיקפה.
שלום רב,אבי בן 77 ולפני מס' חודשים התגלה אצלו סרטן בערמונית.הומלץ טיפול קרינתי.עבר הקרנות במסגרת טיפול ניסויי של מתן 5 הקרנות עם מנות קרינה גבוהות(במקום 39 הקרנות במנת קרינה נמוכה).כעת מאושפז כבר בפעם השלישית עקב דימומים רקטליים קשים.אובחן RADIATION PROCTITIS.הגיע למצב של המוגלובין 6.קיבל מנות דם ועבר כבר פעמיים קולונוסקופיה וצריבה של מוקדי הדימום בקולון.בקולונוסקופיה שבוצעה אתמול,אובחן כיב(אולקוס)גדול כחמישה ס"מ מפי הטבעת.אשמח לדעת האם ישנה אופציה של טיפול תרופתי לריפוי מוקדי הדימום(שכן גם בביצוע הקולונוסקופיות כשלעצמן קיים סיכון שלעניות דעתי רצוי להמעיט בו) ?ומה לגבי טיפול בתא לחץ?אודה על חוות דעתך.
נזקי קרינה כאלו ניתנים לטיפול בחוקנים עם סטירואידים. ניתן לטפל גם עם חדר לחץ.
שלום רב
בחודש אוגוסט 2018 ניתגלה אצלי סרטן ממוקד מקום אחד ללא גרורות וללא פריצה גליקסון 8 psa 24 לפי pet ct גם וmr + לפני 5חודשים זריקה הורמונלית לחצי שנה psa 07 אחרון לפני חודש. אתמול ניתוח ברכי
בבדיקה שנעשתה ניצפה כי הבלוטה ירדה מ35 ל20 עקב כך הותשלו רק 21 כדורים יש להמשיך בהקרנות מוזמן לביקורת ותיכנון
מה מצבי תודה מראש
לא ניתן לקבוע את מצבך בהתאם לטבלאות Kattan בהיעדר מידע קליני על היקף הגידול בערמונית בבדיקה רקטלית, והפתולוגיה מבחינת גליסון, מספר גלילי הביופסיה ומספר הגלילים המעורבים.
לגבי ההישנות בשלפוחית, תלוי במאפייני הגידול הקודם. באופן כללי, יש סיכון של עד 30% להתפתחות גידול בדרכי השתן העליונות.
אבי חולה בסרטן ערמונית 6 שנים עם גרורה לעמוד השדרה
מטופל בזריקות פרמגון, ובנוסף בכדורים שהוחלפו לאחונה בזריקות איזוטופים.
הזריקות ניתנו 6 פעמים והופסקו לפני כחודשיים.
אבי סובל מהתכווצות בשרירם החיצוניים של הרגליים למעלה.
האם יש קשר למחלה? לתרופות? מה יכולה להיות הסיבה לכאבים העזים שלו?
אני מניח שהמדובר בגרורות ולא גרורה, כי לא היו מטפלים בחומר רדיואקטיבי בגרורה בודדת. להערכתי, קשור למחלה.