לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

חודש המודעות לסרטן המעי הגס 2024

29/02/2024

חודש המודעות הבין-לאומי:

כל מה שחשוב לדעת על סרטן המעי הגס והחלחולת בישראל


בצל המשך המלחמה ולרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת (רקטום) המצוין בחודש מרץ 2024, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים ומחקרים מדעיים.

באגודה קוראים לנשים ולגברים מגיל 50 ומעלה לבצע בכל שנה בדיקה פשוטה וקלה בחינם בקופת החולים, ומדגישים כי במידה והתגלתה תוצאה חיובית חיוני להמשיך את הבירור הרפואי גם בתקופה של אי-ודאות ביטחונית.

באגודה מדגישים כי אם קיים סיפור משפחתי של סרטן המעי חשוב להתחיל מעקב רפואי מגיל 40 או 10 שנים לפני גיל אבחון המחלה אצל קרוב משפחה. בכל גיל, אם מבחינים בתסמינים כלשהם שאינם חולפים במערכת העיכול, חשוב לפנות לבירור רפואי.

סרטן המעי הגס נפוץ בקרב נשים וגברים בשיעור דומה. זהו הסרטן השני בשכיחותו בקרב נשים בישראל, אחרי סרטן השד, והשלישי בשכיחותו בגברים אחרי סרטן הערמונית וסרטן הריאה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, סרטן המעי הגס הוא הגורם השני בעולם למקרי מוות הקשורים לסרטן. על פי ההערכות, בשנת 2020 אובחנו ברחבי העולם יותר מ-1.9 מיליון מקרים חדשים של סרטן המעי הגס, ואירעו יותר מ-930,000 מקרי מוות כתוצאה מסרטן זה.

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2023 אובחנו בישראל כ-3,000 נשים וגברים עם סרטן המעי הגס וכ-1,300 ישראלים נפטרו מהמחלה.

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו אשתקד (מרץ 2023), במהלך שנת 2020 אובחנו בישראל 2,787 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס והחלחולת באותה שנה נפטרו 1,208 מתושבי ישראל מהמחלה.

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסר כי: "בכל חודש מתגלים בישראל כ-250 נשים וגברים עם סרטן המעי הגס. אבחון מוקדם יכול להפחית באופן משמעותי את התמותה מסרטן, ולעיתים אף למנוע את התפתחותו. לכן אנו קוראים לציבור שמעל גיל 50  להקפיד ולבצע פעם בשנה בחינם בקופת החולים בדיקה פשוטה שיכולה להציל חיים. במקביל לכך, בכל גיל, אם הבחנתם בתסמינים במערכת העיכול שאינם חולפים, הקפידו לפנות לרופא המשפחה ולדרוש בירור".

פרופ' ברוך ברנר, האונקולוג הראשי של שירותי בריאות כללית וחבר הועד המנהל באגודה למלחמה בסרטן הוסיף כי: "חיוני שהציבור יבין שמקורם של רוב הגידולים הסרטניים במעי הגס הוא בפוליפ שפיר לחלוטין אשר עלול להפוך במשך הזמן לממאיר. לכן כאשר מתקבלת תשובה חיובית בבדיקת צואה לדם סמוי יש להמשיך ללא דיחוי את הבירור באמצעות בדיקת  קולונוסקופיה, שבה ניתן לאתר ולכרות פוליפים שפירים וכך למנוע התפתחות של סרטן במעי הגס".

פרופ' אליזבת הלף, חברה בוועדת העדכון של האגודה למלחמה בסרטן הדגישה כי: "סיפור משפחתי של ממאירות במעי או פוליפים במשפחה, מעלה באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ולכן חשוב מאוד, במקרים אלו, לברר האם יש צורך בבירור גנטי ולהתחיל מעקב רפואי כבר מגיל 40 (או 10 שנים לפני גיל אבחון המחלה אצל קרוב משפחה). בכל גיל, אם מבחינים בתסמינים כלשהם, כגון דימום רקטלי חדש או שינוי בהרגלי יציאות או אנמיה לא מוסברת – חשוב לפנות לבירור רפואי".


בישראל פועלת מאז שנת 2005 התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות, אשר יוצאת לפועל הודות לקופות החולים. במסגרת התוכנית נשים וגברים מעל גיל 50 מוזמנים לבצע באופן יזום ובחינם בכל שנה בדיקה פשוטה לגילוי דם סמוי בצואה. באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי בכל גיל, חשוב ביותר לשים לב לסימנים ולשינויים בגוף. סרטן המעי הגס יכול שלא לגרום כלל לתלונות בתחילה, אך הוא יכול גם לגרום לאחד מהתסמינים הבאים: שינוי בהרגלי היציאות, כמו שלשול, יציאות רכות וריריות, עצירות, שינוי בקוטר היציאה אשר נמשך יותר מכמה ימים, תחושה של חוסר התפנות, דימום רקטלי בצואה (הדם יכול להיות אדום או בצבע אגוז ואף נוטה לשחור), כאבי בטן, חולשה/אנמיה על רקע חסר ברזל, ירידה במשקל. הופעת אחד מהסימנים מחייבת פנייה לרופא המשפחה. במקרים אלו הרופא ישקול הפניה לבדיקת קולונוסקופיה. שכן בדיקות דם סמוי אינן מיועדות לאנשים עם תלונות אלו, אלא לאנשים בריאים ללא תסמינים.


המלצות מומחי האגודה למלחמה בסרטן להפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס:

  • שמרו על תזונה בריאה ומאוזנת והקפידו על משקל גוף תקין - הוכח כי עודף משקל והשמנת יתר מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. הרבו באכילת ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. הימנעו מאכילת בשר מעובד והמעיטו בצריכת בשר אדום ומזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר. מחקרים הוכיחו כי קיים קשר הדוק בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכון לחלות.

  • שלבו פעילות גופנית בשגרת היומיום והגבילו את זמן הישיבה - בצעו פעילות גופנית מתונה כגון הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים או כל פעילות אירובית אחרת, לפחות חצי שעה באופן יומיומי. נסו לשלב את הפעילות בחיי היומיום במהלך יום העבודה, כאמצעי להגיע ממקום למקום, בעבודות הבית או בשעות הפנאי. הוכח מחקרית כי פעילות גופנית מוגברת קשורה לסיכון מופחת לתמותה מסרטן המעי הגס.

  • הגבילו שתיית אלכוהול ומשקאות ממותקים, ועדיף להימנע מצריכתם לחלוטין - יש להמעיט ככל האפשר בשתיית משקאות אלכוהוליים, כחלק מאורח חיים בריא המפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס וסוגי סרטן נוספים. במקביל רצוי להימנע ממשקאות ממותקים המגבירים את הסיכון לסרטן המעי הגס. מחקר ענק בהשתתפות למעלה מ-100 אלף איש קבע לאחרונה כי אלו שצרכו משקה ממותק אחד ביום או יותר היו בסיכון גבוה ב-38% לחלות בסרטן המעי הגס ובסיכון גבוה פי שניים לתמותה מהמחלה.

  • הימנעו מעישון סיגריות וכל מוצרי העישון בכלל, כולל סיגריות אלקטרוניות, מוצרים לחימום טבק וגם נרגילה - בכל סוגי העישון אין  רמת של צריכה בטוחה וגם עישון של סיגריה אחת ביום, או רק באירועים חברתיים, עלולה להוביל לתחלואה ומוות בטרם עת. מחקרים רבים הצביעו על קשר של עישון לסרטן המעי הגס.



לרגל חודש המודעות תערוך האגודה למלחמה בסרטן יום עיון אונליין בנושא סרטן המעי הגס
ביום שלישי ה- 19.3.2024 אשר יכלול הרצאות על חידושים ועדכונים וכן פאנל לשאלות ותשובות.
לחצו כאן לעיון בתוכנית המלאה ולהרשמה ללא תשלום



 


תסמונת לינץ'

בעקבות המלצת המועצה הלאומית למניעה, אבחון וטיפול במחלות ממאירות, והאגודה למלחמה בסרטן, הנחה משרד הבריאות לבצע בדיקה לנוכחות תסמונת לינץ' בכל מי שנותח בשל ממאירות המעי הגס או הרחם והוא מתחת לגיל 70. אחד מכל 30 בני אדם עם ממאירות במעי או ברחם יימצא נשא של תסמונת לינץ'. במקרה שעולה חשד להימצאות התסמונת בבדיקה הפתולוגית יש להשלים את הבירור הגנטי. אם מתגלה כי אדם הוא נשא של התסמונת, חשוב מאוד שבני המשפחה בדרגת קרבה ראשונה ייבדקו גם הם. בדיקה זו עשויה להציל את חייהם. לקריאת מידע נוסף בנושא מומלץ להיכנס לאתר האגודה למלחמה בסרטן לקישור הבא.




מחקר חדש קובע כי אכילת קטניות מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס

תזונה בריאה, לרבות צריכה מספקת של סיבים תזונתיים, יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן. במחקר אנליזה שהתפרסם לאחרונה ביקשו החוקרים לבדוק באופן ספציפי את הקשר בין צריכת קטניות ובין תחלואה בסרטן מסוגים שונים. לצורך האנליזה נבדקו 12 מחקרים שנערכו באיטליה ובשווייץ בין השנים 1991 ל-2009, שכללו 10,482 משתתפים חולי סרטן (מכל סוג), ומספר זהה של משתתפים בריאים. 40-30% מכלל הנחקרים (משתי הקבוצות, מחקר וביקורת) צרכו מנת קטניות לפחות אחת לשבוע. מנה ממוצעת של קטניות הוגדרה כ-100 גרם קטניות מבושלות או 40 גרם יבשות.


לאחר תקנון של גיל, מין, BMI, צריכת אלכוהול, עישון, השכלה וגורמים אחרים, נמצא כי לצריכת קטניות הייתה השפעה על התחלואה בסרטן המעי הגס אבל לא על התחלואה בסוגי סרטן אחרים שנבדקו. משתתפים שצרכו מנת קטניות אחת בשבוע, היו בסיכון נמוך ב-21% לחלות בעתיד בסרטן המעי הגס והחלחולת בהשוואה למשתתפים שלא צרכו קטניות כלל. צריכת שתי מנות קטניות בשבוע הפחיתה את הסיכון לחלות ב-32%.


החוקרים מציינים כי אף שצריכת קטניות היוותה רק 5% מסך צריכת הסיבים התזונתיים של משתתפי המחקר (שמקורם גם בפירות וירקות לדוגמה), עדיין נמצא קשר משמעותי בין אכילת קטניות ובין הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. לכן החוקרים משערים כי מרכיבים נוספים הנמצאים בקטניות, מלבד הסיבים התזונתיים, תורמים במנגנונים נוספים להפחתת הסיכון.

החוקרים  מסכמים ואומרים כי הממצאים מחזקים את החשיבות של שילוב קטניות בתזונה, להפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת.

המחקר החדש פורסם בפברואר 2024 בכתב העת המדעי European Journal of Clinical Nutrition, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.




מחקר נרחב קובע כי לחם לבן מגביר את הסיכון לסרטן המעי הגס

במחקר עוקבה נרחב שנערך בבריטניה, ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין סוגי מזון שונים ובין  הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס. לצורך כך הם ניתחו נתונים של 118,210 משתתפים מתוך מאגר ה-Biobank של בריטניה (כ-44.6% הם גברים), אשר הצטרפו למעקב בין השנים 2006 ל-2010. במחקר נבחן הקשר בין חשיפה ל-139 מוצרי מזון ובין הסיכון להיארעות סרטן המעי הגס. בעת הצטרפותם למאגר מילאו המשתתפים שאלון על תזונתם במהלך 24 שעות וסיפקו נתונים דמוגרפיים.

לאחר מעקב חציוני של 12.8 שנים, אובחנו בקרב המשתתפים 1,466 מקרים של סרטן המעי הגס והחלחולת מתוכם 842 אובחנו עם סרטן המעי הגס ו-359 אובחנו עם סרטן החלחולת. גיל האבחון החציוני עמד על 55.8  שנים.

מממצאי המחקר עולה כי צריכת לחם לבן הייתה קשורה לסיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס. בחלוקה לשלוש רמות של צריכת לחם לבן נמצא כי משתתפים בשליש הגבוה היו בסיכון מוגבר של 22% לחלות בסרטן המעי הגס לעומת משתתפים בשליש הנמוך. מנגד, צריכת סיבים תזונתיים, סידן, מגנזיום, זרחן ומנגן (מינרל), הצביעה על קשר מגן מפני סרטן המעי הגס.

מסקנת החוקרים היא כי ממצאי המחקר תומכים במניעת סרטן המעי הגס באמצעות תזונה.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nutrients בנובמבר 2023, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.




מחקר חדש קובע כי צריכה גבוהה של ירקות ממשפחת המצליבים מפחיתה את הסיכון לסרטן מערכת העיכול

משפחת הירקות המצליבים כוללת כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב סיני וברוקולי, והיא עשירה בחומרים הידועים כאנטי-סרטניים. עדויות מחקריות קודמות הצביעו על קשר אפשרי בין צריכת ירקות אלה ובין הסיכון לחלות בסוגי סרטן של מערכת העיכול. במטה-אנליזה שפורסמה בדצמבר 2023, חוקרים מארה"ב ביקשו לבדוק קשר זה. לצורך כך הם ניתחו נתונים מ-89 מחקרים, שכללו סך של 45,847 חולים עם סרטן של מערכת העיכול. משך המעקב הממוצע נע בין 3.6 שנים ל-26 שנים.

הממצאים הראו כי צריכה גבוהה של ירקות מצליבים הייתה קשורה בהפחתה של 19% בסיכון לחלות בסרטן במערכת העיכול. לעומת אנשים שצרכו ירקות מצליבים ברמה הנמוכה ביותר, אנשים שצרכו ברמה הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך ב-30% לחלות בסרטן הוושט; ב-16% לחלות בסרטן הקיבה; ב-26% לחלות בסרטן הכבד; וב-17% לחלות בסרטן הלבלב ובסרטן המעי הגס והחלחולת.

נמצא כי הסיכון הנמוך ביותר לסרטן במערכת העיכול נצפה בצריכת יומית של 75 גרם ירקות מצליבים. לא נמצאה ירידה נוספת בסיכון בצריכה יומית גבוהה יותר. הממצאים היו מובהקים הן בנשים והן בגברים, ובאוכלוסיות ביבשות שונות.

מבחינת סוגי הירקות המצליבים, נמצא קשר מובהק לירידה בסיכון לסרטן מערכת העיכול בצריכת כרוב (ירידה של 20%) וברוקולי (ירידה של 19%).

לסיכום, הממצאים העקביים מחזקים את הקשר בין צריכת ירקות מצליבים ובין ירידה בסיכון לסרטן במערכת העיכול.

המחקר החדש פורסם בדצמבר 2023 בכתב העת המדעי Critical Reviews in Food Science and Nutrition, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.




מתנדבי האגודה למלחמה בסרטן הוותיקים והמנוסים מזמינים את הציבור לפנות בנושא סרטן המעי הגס והחלחולת (רקטום) לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה בשיחת חינם לטלפון שמספרו 1-800-599-995 או ליצור קשר בטופס באתר.

 

מצורפות תמונות אילוסטרציה וסרטונים לשימוש חופשי ללא תמורה. קרדיט: האגודה למלחמה בסרטן

https://youtu.be/Dj7qsWgbHHw

https://youtu.be/CCWlTGrs1q4

https://youtu.be/NUEcjhpBztU?si=qLgIE9FJAY2ABI9b

https://youtu.be/WZIphAm_-vs?si=UyiYhk00-XGZxplt