לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם 2023

16/01/2023

שבוע המודעות הבינלאומי: כל מה שחשוב לדעת על סרטן צוואר הרחם בישראל

לרגל שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם, המצוין בכל שנה בין ה - 21-16 בינואר, האגודה למלחמה בסרטן, מגישה עובדות מעודכנות ומחקרים מדעיים. באגודה מדגישים כי בעזרת התחסנות, מניעה וגילוי מוקדם ניתן לשאוף למיגור של סוג הסרטן הזה בישראל.


בעשור האחרון עלה מספר הנשים שאובחנו עם נגע טרום סרטני בצוואר הרחם בישראל בכ-30% בעיקר בעקבות האבחון המוקדם. מדי שנה מתגלות בישראל כ-1200 נשים עם מצב טרום סרטני של צוואר הרחם. על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 אובחנו כ-300 נשים עם סרטן צוואר הרחם. על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2018 אובחנו בישראל 251 נשים ולפני כעשור בשנת 2012 אובחנו כ-231 נשים עם המחלה.

בקרב נשים יהודית שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם היו יציבים בעשור האחרון. על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 נפטרו כ-100 נשים מסרטן צוואר הרחם. על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2018 נפטרו 96 נשים ולפני כעשור בשנת 2012 נפטרו כ-76 נשים מהמחלה.

על פי נתוני ארגון הסרטן הבינלאומי מדי שנה מתגלים כ-600,000 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם וכ-300,000 נשים מתות מהמחלה. בארגון מעריכים כי במידה ולא ינקטו פעולות מקרי המוות מסרטן צוואר הרחם יעלו ב-50% נוספים עד 2030 בעיקר במדינות בעלות הכנסה נמוכה. באשר למדינות עם הכנסה גבוהה, כמו ישראל בהן לנערות יש הזדמנות להתחסן נגד נגיף ונשים עוברות בדיקה קבועה ומטופלות מוקדם בכל נגע טרום סרטני ניתן למנוע עד 80% ממקרי סרטן צוואר הרחם כך מדגישים בארגון.

פרופ' טליה לוי, מנהלת היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, במרכז הרפואי וולפסון, וחברת ועדת העדכון לנושא גינקואונקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן הסבירה כי: הגורם העיקרי להתפתחות סרטן צוואר הרחם הינו וירוס הפפילומה. בדיקות לנוכחות וירוס הפפילומה ופאפ מצוואר הרחם הן בדיקות חיוניות שנועדו למנוע התפתחות סרטן צוואר הרחם באמצעות זיהוי שינויים מוקדמים, שעלולים להפוך לגידול סרטני אם לא יטופלו בזמן. אני מזכירה לנשים מגיל 25 עד 65 לבצע כשגרה את בדיקת משטח צוואר הרחם מדי שלוש שנים. במקביל אני קוראת להורים לנצל את החיסון נגד נגיף הפפילומה הניתן לבנות ובנים ללא תשלום בבתי הספר. מדובר בחיסון בטוח, יעיל ומתקדם שחבל לא להפיק ממנו את המיטב. בנוסף גם לנשים ולגברים בגילאי 26 – 45 מומלץ לקבל את החיסון בביטוחים המשלימים של קופת החולים בהשתתפות עצמית".


משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הדגיש כי: "בכל חודש נפטרות בישראל כ-8 נשים מסרטן צוואר הרחם, אנחנו יודעים שהתחסנות, וגילוי מוקדם מפחיתים באופן דרמטי את הסיכון לחלות. מדובר בסוג של סרטן שניתן לשאוף למיגור שלו בישראל. אני קורא לציבור להיעזר בנו במידע מציל חיים על מניעה ואיבחון מוקדם. טובי המומחים בישראל שוקדים על התוכן המדעי שלנו בימי עיון, חוברות הסברה וקמפיינים והוא יוצא לאור הודות לתרומות הציבור במטרה שניתן יהיה ליישמו כבר היום".

יודגש כי הגורמים העיקריים המגבירים באופן דרמטי את הסיכון לסרטן צוואר הרחם הם נגיף הפפילומה האנושי ועישון. כ-40 זנים האופייניים לנגיף נמצאים באיברי המין ועוברים במגע ישיר, לרוב בקיום יחסי מין. חלקם בעלי סיכון נמוך, אשר גורמים רק ליבלות וזנים אחרים נחשבים בעלי סיכון גבוה, הקשורים להתפתחות שינויים טרום ממאירים וסרטן בצוואר הרחם. באשר לעישון, סקר בריאות לאומי ונרחב שנערך בסין מצא כי עישון אקטיבי מגביר ב-49% את הסיכון וכי חשיפה לעישון אקטיבי ופסיבי לאורך 15 שנים או ויותר, גרמה לעליה של 95% בסיכון לתמותה מסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שלא נחשפו לעישון. באגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים להיגמל מעישון כדרך יעילה להפחית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם ומחלות סרטן נוספות.

את פעילות האגודה למלחמה בסרטן במהלך שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם ילווה קמפיין דיגיטלי ברשתות החברתיות שמטרתו לעודד בדיקות לאיבחון מוקדם והתחסנות נגיף הפפילומה האנושי.


בנוסף תערוך האגודה למלחמה בסרטן כנס אונליין בנושא סרטן צוואר הרחם ביום רביעי, 18.1.2023 בשעה 10:00 אשר יכלול נושאים כמו חידושים ועדכונים, מיניות וזוגיות, יוגה נשית וכן פאנל לשאלות ותשובות. לעיון בתוכנית המלאה ולהרשמה ללא תשלום יש להיכנס לקישור הבא.

במקביל מפעילה האגודה למלחמה בסרטן שירות ייחודי אשר מסייע רבות לנשים המתמודדות עם סרטן צוואר הרחם, למחלימות ולחולים בסוגי סרטן נוספים. השירות נקרא יעוץ מיני לחולים וחולות וניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניה על ידי אחות מומחית בתחום לכל חולה המעוניינת להתייעץ, לחלוק את תחושת ההתמודדות, לקבל מידע, תמיכה, והכוונה. השירות ניתן בחינם , באופן פרטני או זוגי בשפות עברית ורוסית. פרטים על השירות בקישור הבא.

מחקר בינלאומי חדש: שני שלישים מהנשים בעולם לא ביצעו בדיקה לגילוי סרטן צוואר הרחם, בישראל נבדקו  כ-61% מהנשים

כבר בנובמבר 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי על קמפיין עולמי למיגור סרטן צוואר הרחם. מטרות הקמפיין כוללות חיסון של לפחות 90% מבנות ה-15 נגד נגיף הפפילומה האנושי, בדיקת סקר איכותית שתסקור 70% מהנשים בגיל 35 ושוב בגיל 45 וטיפול בלפחות 90% מהנגעים הטרום-סרטניים והסרטניים שזוהו.

מחקר חדש בחן את שיעורי ביצוע בדיקות הסקר לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם ב-202 מדינות וטריטוריות החברות בארגון הבריאות, על פי רמת הכנסה. על פי הממצאים, בממוצע 2 מתוך 3 נשים בגילים 49-30 לא עברו מעולם בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם.

בעוד שבמדינות בעלות הכנסה גבוהה 84% מהנשים בגילים אלה עברו בדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם לפחות פעם אחת בחיים, במדינות בעלות הכנסה נמוכה שיעור זה עמד על 11% בלבד. ב-88% מהמדינות בעלות הכנסה גבוהה לנפש היו המלצות רשמיות לבדיקה, לעומת 60% מהמדינות המוגדרות כבעלות הכנסה בינונית עד נמוכה שבהן המליצו הרשויות על הבדיקה. ב-63 מהמדינות, בעיקר באלו שבהן ההכנסה בינונית עד נמוכה, כלל לא היו המלצות רשמיות לביצוע בדיקה לגילוי מוקדם.

על פי המחקר, בישראל, המדורגת ברשימת המדינות עם הכנסה גבוהה, נבדקו בחמש השנים שקדמו למחקר 61% מהנשים. לאור העובדה ששני שלישים מהנשים ברחבי העולם לא עברו מעולם בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, מסכמים החוקרים כי יש צורך דחוף להנגיש את הבדיקות והטיפולים, בייחוד במדינות בעלות הכנסה נמוכה בהן נטל המחלה גבוה יותר.


המחקר פורסם בכתב העת המדעי ה -Global Health Lancet  בגיליון אוגוסט 2022 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

מחקר אמריקאי חדש: תפיסות הוריות במדיה החברתית לגבי התחסנות נגד נגיף הפפילומה האנושי ומסרים לעידוד התחסנות

נגיף הפפילומה האנושי יכול לגרום לשישה סוגים שונים של סרטן, לרבות סרטן צוואר הרחם. לצערנו על אף שקיים היום חיסון המפחית את הסיכון לנגעים טרום סרטניים ולסרטן בשיעורים דרמטיים, הרשתות החברתיות מוצף במידע שגוי ושלילי בנוגע לחיסון. שיעור ההתחסנות הנמוך בקרב בני נוער נגד הנגיף מיוחס לתפיסות הוריות לגבי החיסון. מחקר בדק את היעילות של מסרים שונים בנוגע לבטיחות החיסון בשינוי התפיסות ההוריות והגישה שלהם לגבי התחסנות ילדיהם. החוקרים ביצעו מבדק אינטרנטי שכלל 25 מסרים מחקריים בנוגע לנגיף ולחיסון נגדו, ושישה מסרי ביקורת שהתייחסו לנושא אחר. המסרים פותחו על בסיס חמישה מוקדי עניין שזוהו מתוך קבוצות מיקוד אינטרנטיות שנערכו בעבר להורים, בנוגע לחיסון, בטיחות החיסון, תופעות לוואי, סיכון וחששות לגבי רכיבי החיסון, אי אמון במערכת הבריאות, חששות בנוגע ליעילות, הקשר בין החיסון לפעילות מינית ומידע שגוי בנוגע למחלה ולחיסון.


המסרים המחקריים נועדו לסייע להורים להבין מהו HPV ומהו החיסון ולוו בקריאה לפעולה לחסן את ילדיהם. הם התבססו על מידע מוכח שפורסם על ידי גורמים מהימנים כמו ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות), ארגון הסרטן האמריקאי וארגון הסרטן העולמי.


בסקר השתתפו 998 הורים, בהם הורים לילדים בני 14-9 שלא חוסנו ואשר גויסו למחקר דרך הרשתות החברתיות וענו על סקר מקדים שהעריך את היחס שלהם לחיסון ואת הנכונות שלהם לחסן את ילדיהם. לאחר מכן קיבל כל אחד מהם מסר אחד מתוך 31 המסרים (25 מסרים המיועדים לקבוצת המחקר ו-6 מסרים המיועדים לקבוצת הביקורת). כמו כן, כל המשתתפים התבקשו למלא סקר נוסף להערכת הגישה שלהם לגבי החיסון ומידת היעילות של המסר שקיבלו.

מממצאי המחקר עולה כי 14% מההורים דיווחו בסקר המקדים כי לא ידעו על יעילות חיסון HPV במניעת סרטן צוואר הרחם, וכמעט 29% לא ידעו כי החיסון יעיל גם במניעת סרטן הגרון. יותר הורים בקבוצת המחקר פיתחו יחס חיובי לגבי חיסון HPV ביחס להורים בקבוצת הביקורת, דבר שהתבטא בנכונות גבוהה יותר של הורים מקבוצת המחקר לילדים לא מחוסנים לחסן אותם, לעומת הורים מקבוצת הביקורת. כמו כן, מבין 5 הנושאים זוהו ארבעה (2-5) שהיו יעילים יותר בעידוד גישה חיובית של ההורים כלפי חיסון HPV. בנוסף, מידע שמקורו בארגון ממשלתי, כמו ה-CDC, ומידע אמין ונכון שתיקן תפיסות שגויות, היו יעילים ביצירת תפיסה חיובית של הורים בנוגע לחיסון HPV.

המחקר פורסם ב-Journal of Medical Internet Research במהדורת נובמבר 2022 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.